13.9 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Κεφάλαια 45 δισ. ευρώ για τις deep tech startups θέλει να κινητοποιήσει η Ευρώπη

  •   της Νατάσας Φραγκούλη

Tη δική της Silicon Valley θέλει να αποκτήσει η Ευρώπη, κινητοποιώντας γι αυτό τον στόχο κεφάλαια της τάξης των 45 δισ. ευρώ. Αν υπάρχει ένα στοίχημα, που καλείται να κερδίσει σήμερα η Ευρώπη στο πεδίο των startups, αυτό είναι η γεφύρωση του χάσματος με παγκόσμιους ανταγωνιστές, όπως η ΗΠΑ και η Κίνα, στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας, το λεγόμενο deep tech.

Η Ευρώπη δείχνει αποφασισμένη να κλείσει αυτή την ψαλίδα, κινητοποιώντας συνολικές χρηματοδοτήσεις 45 δισ. ευρώ για τις νεοφυείς εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στο deep tech, θέτοντας τις βάσεις για μια ευρωπαϊκή Silicon Valley.

Με αρχική χρηματοδότηση της τάξης των 10 δισ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να μοχλεύσει συνολικά κεφάλαια 45 δισ. ευρώ μέσω ιδιωτικών funds, τα οποία θα οποία θα κατευθυνθούν στις τεχνολογικές startups, που παράγουν «βαθιά τεχνολογία» made in Europe.

Τα πλάνα της Ένωσης εξειδικεύονται σε σχετικό νομοσχέδιο με τον τίτλο «Listing Act», το οποίο δεν έχει δει ακόμη το φως της δημοσιότητας, αλλά αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι τα τέλη του 2022. Στόχος του Listing Act είναι η απλοποίηση και διευκόλυνση ορισμένων τύπων εταιρειών, ώστε να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια μέσω του χρηματιστήριου.

Από την ίδρυση μέχρι το Χρηματιστήριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχουν διαρρεύσει, το νέο θεσμικό πλαίσιο «Listing Act», μεταξύ άλλων, θα θεσπίζει κίνητρα και διευκολύνσεις για τους ιδρυτές startups του τομέα deep tech όχι μόνο κατά την ίδρυσή τους, αλλά και από τη στιγμή που θα κάνουν το βήμα της εισαγωγής σε χρηματιστήριο.

Στόχος αυτή της πρόβλεψης του νομοσχεδίου, είναι να μπορούν οι founders εταιριών deep tech να διατηρούν τον έλεγχο των εταιρειών τους ακόμη και όταν συγκεντρώνουν κεφάλαια μεγάλου εύρους, απολαμβάνοντας τα οφέλη από την ΙΡΟ.

Βαθιά τεχνολογία made in Greece

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις υπερπροηγμένης τεχνολογίας έχουν μεγαλύτερο κύκλο έρευνας και ανάπτυξης (R&D), απαιτούν περισσότερο χρόνο και κεφάλαια για να αναπτυχθούν σε σχέση με άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις και έχουν υψηλό επίπεδο κινδύνου στο να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Η Ευρώπη διαθέτει σήμερα ελάχιστες startups, που έχουν αντικείμενο την υπερ-προηγμένη τεχνολογία, σε σχέση με χώρες όπως η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νότια Κορέα.

Η Ελλάδα, παρά το μικρό μέγεθος του οικοσυστήματος, έχει να επιδείξει παρουσία στον τομέα του deep tech, με κύριο εκπρόσωπο την εταιρεία Think Silicon, η οποία με ορμητήριο την Πάτρα, κατασκευάζει επεξεργαστές γραφικών για δημοφιλείς συσκευές τεχνολογίας, όπως τα smartwatches.

Τι είναι η βαθιά τεχνολογία

Deep Tech ή υπερπροηγμένη τεχνολογία είναι αυτή που βασίζεται σε κάποιου είδους μηχανική καινοτομία ή σε μία επιστημονική ανακάλυψη.

Η υπερπροηγμένη τεχνολογία εκτείνεται σε πολλούς τομείς, όπως καινοτομίες επεξεργασίας υπολογιστών (quantum computing), ημιαγωγούς και ηλεκτρονικά συστήματα, ενεργειακά συστήματα, ιατρικές εφαρμογές, αλγόριθμους για όραση και ομιλία, τεχνητή νοημοσύνη (AI) και μηχανική μάθηση (machine learning). Αυτές οι καινοτομίες αποτελούν «κλειδί» για το μέλλον μας, καθώς στοχεύουν στην επίλυση σημαντικών ζητημάτων για την κοινωνία και τον πλανήτη.

Εταιρείες deep tech μπορεί να εντοπίσει κάποιος σε διάφορους κλάδους: από τη βιοτεχνολογία έως την αεροναυπηγική, τη γεωργία, τη μεταποίηση και την καθαρή ενέργεια.

Ήδη από τις αρχές 5 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα Καινοτομίας (New European Innovation Agenda), με στόχο να φέρει την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή του νέου κύματος καινοτομίας και να στηρίξει τις νεοφυείς επιχειρήσεις της υπερπροηγμένης τεχνολογίας. Βασικός μοχλός αυτής της προσπάθειας είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτoμίας (European Innovation Council – EIC), που έχει προϋπολογισμό άνω των 10 δισ. ευρώ, για χρηματοδοτήσεις στις πιο υποσχόμενες deep tech startups.

Μεταξύ άλλων, η νέα Ατζέντα περιλαμβάνει δράσεις όπως το  «Scale up 100», στο πλαίσιο του οποίου θα επιλεγούν 100 startups υπερπροηγμένης τεχνολογίας από το χαρτοφυλάκιο του EIC καθώς και από άλλα προγράμματα της ΕΕ για να αναβαθμιστούν σε παγκόσμιοι παίκτες, ή και να γίνουν «μονόκεροι» (εταιρείες των οποίων η αποτίμηση άνω του 1 δισ.δολ.).

Επίσης, η Ατζέντα προβλέπει την κατάρτιση 1 εκατομμυρίου ταλέντων στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Στρατηγική συμφωνία του Όμιλου ANTENNA και της Fairfax για το 15% του ΑΝΤ1+

Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ προχώρησε σε μια σημαντική επιχειρηματική κίνηση και με μεγάλη ικανοποίηση ανακοινώνει ότι η Fairfax Financial Holdings Limited (Fairfax), ένα από τα...

ΤΑΙΠΕΔ: Υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας με τη Grimaldi

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι σήμερα, Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση πλειοψηφικής...

5G Ventures: Μνημόνιο συνεργασίας με το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο

Υπογράφηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της «ΘΕΚ Α.Ε.» (Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο) και της «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» για τη διερεύνηση της προοπτικής...

H Εθνική Ελλάδας και όλοι οι αγώνες για τα προκριματικά του UEFA Euro 2024 στο Novasports!

Ο δρόμος της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου και όλων των ευρωπαϊκών χωρών μελών της UEFA για την τελική φάση του Euro 2024 περνάει από...

Νέα σειρά στη NOVA: Το ψυχολογικό θρίλερ «Without Sin» έρχεται να καθηλώσει

Οι Πέμπτες στη NOVA αποκτούν αγωνία, δράση και μυστήριο με τη νέα σειρά «Without Sin»! Από την Πέμπτη 23 Μαρτίου και κάθε Πέμπτη στις...