13.3 C
Athens
Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Κεφάλαια 45 δισ. ευρώ για τις deep tech startups θέλει να κινητοποιήσει η Ευρώπη

  •   της Νατάσας Φραγκούλη

Tη δική της Silicon Valley θέλει να αποκτήσει η Ευρώπη, κινητοποιώντας γι αυτό τον στόχο κεφάλαια της τάξης των 45 δισ. ευρώ. Αν υπάρχει ένα στοίχημα, που καλείται να κερδίσει σήμερα η Ευρώπη στο πεδίο των startups, αυτό είναι η γεφύρωση του χάσματος με παγκόσμιους ανταγωνιστές, όπως η ΗΠΑ και η Κίνα, στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας, το λεγόμενο deep tech.

Η Ευρώπη δείχνει αποφασισμένη να κλείσει αυτή την ψαλίδα, κινητοποιώντας συνολικές χρηματοδοτήσεις 45 δισ. ευρώ για τις νεοφυείς εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στο deep tech, θέτοντας τις βάσεις για μια ευρωπαϊκή Silicon Valley.

Με αρχική χρηματοδότηση της τάξης των 10 δισ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να μοχλεύσει συνολικά κεφάλαια 45 δισ. ευρώ μέσω ιδιωτικών funds, τα οποία θα οποία θα κατευθυνθούν στις τεχνολογικές startups, που παράγουν «βαθιά τεχνολογία» made in Europe.

Τα πλάνα της Ένωσης εξειδικεύονται σε σχετικό νομοσχέδιο με τον τίτλο «Listing Act», το οποίο δεν έχει δει ακόμη το φως της δημοσιότητας, αλλά αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι τα τέλη του 2022. Στόχος του Listing Act είναι η απλοποίηση και διευκόλυνση ορισμένων τύπων εταιρειών, ώστε να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια μέσω του χρηματιστήριου.

Από την ίδρυση μέχρι το Χρηματιστήριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχουν διαρρεύσει, το νέο θεσμικό πλαίσιο «Listing Act», μεταξύ άλλων, θα θεσπίζει κίνητρα και διευκολύνσεις για τους ιδρυτές startups του τομέα deep tech όχι μόνο κατά την ίδρυσή τους, αλλά και από τη στιγμή που θα κάνουν το βήμα της εισαγωγής σε χρηματιστήριο.

Στόχος αυτή της πρόβλεψης του νομοσχεδίου, είναι να μπορούν οι founders εταιριών deep tech να διατηρούν τον έλεγχο των εταιρειών τους ακόμη και όταν συγκεντρώνουν κεφάλαια μεγάλου εύρους, απολαμβάνοντας τα οφέλη από την ΙΡΟ.

Βαθιά τεχνολογία made in Greece

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις υπερπροηγμένης τεχνολογίας έχουν μεγαλύτερο κύκλο έρευνας και ανάπτυξης (R&D), απαιτούν περισσότερο χρόνο και κεφάλαια για να αναπτυχθούν σε σχέση με άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις και έχουν υψηλό επίπεδο κινδύνου στο να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Η Ευρώπη διαθέτει σήμερα ελάχιστες startups, που έχουν αντικείμενο την υπερ-προηγμένη τεχνολογία, σε σχέση με χώρες όπως η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νότια Κορέα.

Η Ελλάδα, παρά το μικρό μέγεθος του οικοσυστήματος, έχει να επιδείξει παρουσία στον τομέα του deep tech, με κύριο εκπρόσωπο την εταιρεία Think Silicon, η οποία με ορμητήριο την Πάτρα, κατασκευάζει επεξεργαστές γραφικών για δημοφιλείς συσκευές τεχνολογίας, όπως τα smartwatches.

Τι είναι η βαθιά τεχνολογία

Deep Tech ή υπερπροηγμένη τεχνολογία είναι αυτή που βασίζεται σε κάποιου είδους μηχανική καινοτομία ή σε μία επιστημονική ανακάλυψη.

Η υπερπροηγμένη τεχνολογία εκτείνεται σε πολλούς τομείς, όπως καινοτομίες επεξεργασίας υπολογιστών (quantum computing), ημιαγωγούς και ηλεκτρονικά συστήματα, ενεργειακά συστήματα, ιατρικές εφαρμογές, αλγόριθμους για όραση και ομιλία, τεχνητή νοημοσύνη (AI) και μηχανική μάθηση (machine learning). Αυτές οι καινοτομίες αποτελούν «κλειδί» για το μέλλον μας, καθώς στοχεύουν στην επίλυση σημαντικών ζητημάτων για την κοινωνία και τον πλανήτη.

Εταιρείες deep tech μπορεί να εντοπίσει κάποιος σε διάφορους κλάδους: από τη βιοτεχνολογία έως την αεροναυπηγική, τη γεωργία, τη μεταποίηση και την καθαρή ενέργεια.

Ήδη από τις αρχές 5 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα Καινοτομίας (New European Innovation Agenda), με στόχο να φέρει την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή του νέου κύματος καινοτομίας και να στηρίξει τις νεοφυείς επιχειρήσεις της υπερπροηγμένης τεχνολογίας. Βασικός μοχλός αυτής της προσπάθειας είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτoμίας (European Innovation Council – EIC), που έχει προϋπολογισμό άνω των 10 δισ. ευρώ, για χρηματοδοτήσεις στις πιο υποσχόμενες deep tech startups.

Μεταξύ άλλων, η νέα Ατζέντα περιλαμβάνει δράσεις όπως το  «Scale up 100», στο πλαίσιο του οποίου θα επιλεγούν 100 startups υπερπροηγμένης τεχνολογίας από το χαρτοφυλάκιο του EIC καθώς και από άλλα προγράμματα της ΕΕ για να αναβαθμιστούν σε παγκόσμιοι παίκτες, ή και να γίνουν «μονόκεροι» (εταιρείες των οποίων η αποτίμηση άνω του 1 δισ.δολ.).

Επίσης, η Ατζέντα προβλέπει την κατάρτιση 1 εκατομμυρίου ταλέντων στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Θέσεις στάθμευσης μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων: Όροι και προϋποθέσεις για τη δημιουργία τους

Οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας σταθμών μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, αλλά και ποδηλάτων, ως ανεξάρτητες εγκαταστάσεις ή ως συμπληρωματικές εντός άλλων εγκαταστάσεων, καθορίζονται...

Ψηφιακά η έκδοση άδειας πολιτικού γάμου

Μέσω του gov.gr εκδίδεται πλέον η άδεια πολιτικού γάμου από τους δήμους της χώρας. Σύμφωνα με την Κοινή Απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής...

Ο Όμιλος SOFTONE υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Θέτοντας σταθερά τις βάσεις για τη διαμόρφωση και διαρκή τήρηση ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος που εκτιμά και διαχειρίζεται την ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού του, ο...

Και μέσω Προξενικών Αρχών η εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας

Ελληνες του Τη δυνατότητα να δηλώνουν μέσω των έμμισθων Προξενικών Αρχών τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) έχουν εφεξής...

Ίδρυμα Vodafone: To πρόγραμμα Generation Next δίπλα στους εκπαιδευτικούς της Νάξου  

Digital Storytelling και App Invertor οι θεματικές των  εργαστηρίων για τους εκπαιδευτικούς  Το Ίδρυμα Vodafone, μέσω του προγράμματος Generation Next, συμμετέχει στην πρωτοβουλία της...