Οι μικρομεσαίες εταιρείες ασθμαίνουν για να παραμείνουν ψηφιακά ασφαλείς

- Advertisement -

 Παρά το γεγονός ότι από την έναρξη της πανδημίας και μετά έχουν αυξήσει τους προϋπολογισμούς τους για τεχνολογίες πληροφορικής, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν σήμερα ευάλωτες έναντι των ψηφιακών επιθέσεων. Λιγότερο από το ένα τέταρτο (22%) των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σήμερα θεωρεί ότι είναι απόλυτα προστατευμένο από κυβερνοεπιθέσεις.

Την ίδια στιγμή, μόνο μια μειοψηφία διαθέτει εσωτερικούς ειδικούς σε θέματα ασφάλειας ή συνεργάζεται με τρίτους. Αυτό σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός ΜΜΕ είτε δεν διαθέτει καθόλου προϊόντα ασφαλείας είτε τα προϊόντα αυτά τα διαχειρίζεται μη εξειδικευμένο προσωπικό.

Ενώ επίσης, παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των ΜμΕ που συνεργάζονται με παρόχους διαχειριζόμενων υπηρεσιών (MSP) για την αντιμετώπιση ζητημάτων ΤΠ, περίπου το ένα τρίτο απαντά ότι θα ήθελε πρόσθετη βοήθεια από τον MSP τους για την αναβάθμιση της ασφάλειας.

«Παρά τις αυξημένες δαπάνες στον τομέα της πληροφορικής, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) δεν είναι προετοιμασμένες για τους αυξημένους κινδύνους στον κυβερνοχώρο που συνοδεύουν την ανάπτυξη» διαπιστώνει νέα έρευνα της Check Point Software Technologies, η οποία διεξήχθη από την Analysys Mason.

Στόχος της έρευνας ήταν να αποκαλύψει πώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναδύονται από την πανδημία και πώς αλλάζουν οι επιχειρηματικές και τεχνολογικές τους ανάγκες. Η έρευνα αποκάλυψε ότι, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατανοούν την ανάγκη να επενδύσουν στην τεχνολογία για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη στον κόσμο της υβριδικής εργασίας, δυστυχώς, πολλές αποτυγχάνουν να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια.

Θέμα κόστους

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν σαφώς τις καταστροφικές συνέπειες μιας κυβερνοεπίθεσης στην εταιρεία τους, ωστόσο, επισημαίνουν ότι ο προϋπολογισμός τους για την ασφάλεια είναι ανεπαρκής. Πρακτικά, το κόστος των λύσεων από προμηθευτές ασφάλειας ξεπερνά τον προϋπολογισμό, γεγονός που αναγνωρίστηκε ως βασική πρόκληση για την ύπαρξη αποτελεσματικών δυνατοτήτων κυβερνοασφάλειας.

Δεδομένης της παγκόσμιας έλλειψης δεξιοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να διασφαλίσουν σωστά τα κρίσιμα περιουσιακά τους στοιχεία, γεγονός που τις καθιστά όλο και αυξανόμενο στόχο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις διαθέτουν συνήθως μεγαλύτερους προϋπολογισμούς ΤΠ και πόρους ασφαλείας, οπότε μπορούν να ανακάμψουν ευκολότερα από μια κυβερνοεπίθεση. Για τις ΜΜΕ, μια κυβερνοεπίθεση μπορεί να αποβεί μοιραία. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι δύο σημαντικότερες επιπτώσεις των κυβερνοεπιθέσεων σε ΜΜΕ είναι η απώλεια εσόδων (28%) και η απώλεια της εμπιστοσύνης των πελατών (16%).

Υβριδικό μοντέλο εργασίας

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσαρμόζονται στη “νέα κανονικότητα”, καθώς αναγνωρίζουν ότι το 40% των υπαλλήλων τους θα συνεχίσει να εργάζεται εξ αποστάσεως, τουλάχιστον για ένα μέρος του χρόνου. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αποδεχθεί ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας ήρθε για να μείνει και έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους σε τεχνολογίες και υπηρεσίες επικοινωνίας για την υποστήριξη των απομακρυσμένων εργαζομένων.

Με εξ αποστάσεως εργαζόμενους να χρησιμοποιούν σημεία πρόσβασης τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο, η επιφάνεια επίθεσης έχει διευρυνθεί αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων. Ως εκ τούτου προτεραιότητα να διασφαλιστεί ότι η διαχείριση και η υποστήριξη των συστημάτων μπορεί να γίνεται εξ αποστάσεως, γεγονός που επικυρώθηκε με την αγορά πρόσθετων φορητών υπολογιστών και την αύξηση της χωρητικότητας του VPN.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό υιοθέτησης ακόμη και των βασικών προϊόντων ασφαλείας είναι χαμηλό. Η υπηρεσία που υιοθετείται περισσότερο, η προστασία τελικών σημείων, χρησιμοποιείται μόνο από το 67% των ερωτηθέντων και λιγότεροι από τους μισούς διαθέτουν οποιαδήποτε μορφή ασφάλειας για κινητά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις...

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

Η ελληνική παρουσία πίσω από τη νέα γενιά AI: Οι δύο founders που «τρέχουν»...

Η παγκόσμια κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης μετριέται πλέον σε...

«Hellas Space 2.0»: Το νέο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα των 350 εκατ. ευρώ για το...

Greece In Orbit – Η Ελλάδα σε Τροχιά Το πρώτο...

Απλά Ψηφιακά 214: Οι AI agents της Voicelogica (Απ. Ιωακείμ), η Kiefer και το...

Για τον ρόλο που διαδραματίζει η Voicelogica στον ψηφιακό...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πάνω από 92.000 κυβερνοεπιθέσεις μέσω ψεύτικων AI εφαρμογών

Η παγκόσμια έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν αλλάζει μόνο...

Το 93% των επενδύσεων σε υποδομές – Μόλις το 7% στην ανάπτυξη εργαζομένων

Με την τεχνητή νοημοσύνη να αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις στο διάστημα

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

Physical AI: 400.000 εγκαταστάσεις έως το 2030 σε βιομηχανία και logistics

Σε φάση εκρηκτικής ανάπτυξης εισέρχεται η αγορά της Φυσικής...

Γνωστική AI: Η νέα μάχη για τη νοητική ιδιωτικότητα – Οι τέσσερις απειλές

Μια νέα γενιά κινδύνων για την ιδιωτικότητα, την ανθρώπινη...