20.7 C
Athens
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Οι Έλληνες άνω των 65 ετών ψωνίζουν πλέον συστηματικά online

 της Νατάσας Φραγκούλη

Σε ψηφιακά μονοπάτια έβαλε η πανδημία ακόμη και τους Έλληνες ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίοι μέχρι πρότινος μάλλον γυρνούσαν την πλάτη στις online αγορές. Ποιώντας την ανάγκη… του COVID-19 φιλοτιμία, πλέον και οι μεγαλύτερες ηλικίες στρέφονται στο ψηφιακό κανάλι για τις αγορές τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι e-shoppers ηλικίας 65-74 ετών στην Ελλάδα σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση online αγορών από όλες τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, με ένα ποσοστό ανόδου, που φτάνει το εντυπωσιακό 91%.

Αλλά και οι online αγορές από άτομα ηλικίας 55-64 ετών αυξήθηκαν κατά 56% από τις αρχές του έτους. Οι ηλεκτρονικές αγορές από τους Έλληνες ηλικίας 45-54 ετών αυξήθηκαν κατά 29% και στην ομάδα 35-44 ετών κατά 23%.

Συνολικά, η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα εν μέσω πανδημικής κρίσης καταγράφει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σχεδόν τα 2/3 των Ελλήνων (68%) έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία online αγορά το τελευταίο εξάμηνο. Οι περισσότεροι e-shoppers ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 18-54 ετών.

Όλοι οι Έλληνες είναι online

Σύμφωνα με τη Focus Bari και την τελευταία έρευνα «Focus on Tech Life Tips» για το πρώτο τρίμηνο του 2021, και η χρήση του Internet στην Ελλάδα …πιάνει πλέον ταβάνι: το 96% των Ελλήνων, 13-74 χρόνων είναι πλέον online. Στις ηλικίες 55-64 το αντίστοιχο ποσοστό είναι σχεδόν 90%, ενώ έχει ξεπεράσει το 70% στις ηλικίες 65-74.

Στο μεταξύ, πλέον, 9 στους 10 Έλληνες έχουν το δικό τους smartphone, ώστε να σερφάρουν ανά πάσα στιγμή και από οποιοδήποτε χώρο. Μάλιστα, το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν δικό τους smartphone είναι αυξημένο κατά 10% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2019 (82%). Τις μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσιάζουν οι ηλικίες 55-64 (+23%) και 65+ (+61%), οι οποίοι -εύλογα- λόγω της πανδημίας μπαίνουν ταχύτερα στον ψηφιακό κόσμο από ό,τι στο παρελθόν και άρα το smartphone γίνεται και γι’ αυτούς απαραίτητο καθημερινό εργαλείο.

Σερφάρουν από κούνια

Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι η διείσδυση του Διαδικτύου μεταξύ των μικρών παιδιών.

Αφενός η μεταφορά σχεδόν όλης της δραστηριότητας εντός σπιτιού και αφετέρου οι ανάγκες της τηλεκπαίδευσης έβαλαν το σύνολο -σχεδόν- των Ελληνόπουλων στον ψηφιακό κόσμο. Πλέον το 91% των παιδιών ηλικίας 5-12 χρόνων χρησιμοποιούν το Internet.

Mάλιστα, στις ηλικίες 10-12, όλα τα παιδιά είναι online (97%). Αλλά ακόμη και οι πολύ τρυφερές ηλικίες των 5-6 είναι πλέον χρήστες του Διαδικτύου.

Συνωστισμός στα social media

Στο μεταξύ, συνωστισμός παρατηρείται πλέον στα social media: 8 στους 10 Έλληνες (78%) έχουν τουλάχιστον ένα προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα και χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (με οποιαδήποτε συχνότητα). Μάλιστα, λίγο περισσότεροι από 7 στους 10 (72%) δηλώνουν καθημερινοί χρήστες των social media.

Και από ό,τι φαίνεται οι Έλληνες μπαίνουν στον λογαριασμό τους από το κινητό, αφού το 87% του ελληνικού κοινού χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο μέσω του smartphone του και εξ αυτών το 81% καθημερινά.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεοπτικής πειρατείας με 13.000 πελάτες και κέρδη 25 εκατ. ευρώ

Εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών. Κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη...

Novacinema: Μεγάλες πρεμιέρες τον Οκτώβριο με «Hitman’s Bodyguard 2», «Plane» και νέες σειρές

O Οκτώβριος έρχεται να σε cineπάρει στα Novacinema, τον απόλυτο κινηματογραφικό προορισμό, καθώς και στο Novalifε, το αγαπημένο κανάλι ψυχαγωγίας! Μεγάλες πρεμιέρες, συναρπαστικές νέες...

MyRoomie: Νέα υπηρεσία B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα στη μετεγκατάσταση υπαλλήλων

Η MyRoomie, η κορυφαία εφαρμογή για συγκατοίκηση στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα το λανσάρισμα μιας νέας υπηρεσίας B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν...

Απλά Ψηφιακά 111: Τα σχέδια του Public Group (Ρόμπυ Μπουρλάς) και οι εξελίξεις στα 5G δίκτυα

Τον μετασχηματισμό μετά και την απορρόφηση των Media Markt, καθώς και τα σχέδια για την συνέχεια των καταστημάτων Public και γενικότερα της εταιρείας ανέλυσε...

Κατενάτσιο στο fintech παίζουν οι επενδυτές

Σημαντική μείωση στην παγκόσμια χρηματοδότηση του τομέα του fintech σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η συνολική χρηματοδότηση και ο αριθμός των συναλλαγών πέριξ...