31.9 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Ο πόλεμος κλονίζει την κεφαλαιοποίηση του κλάδου της τεχνολογίας

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Δύσκολες ημέρες όσον αφορά τις χρηματιστηριακές του επιδόσεις περνά ο κλάδος της τεχνολογίας, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια, ο τομέας της τεχνολογίας αντιμετωπίζει ένα από τα χειρότερα εξάμηνα του χρόνου στη μεταπολεμική ιστορία όσον αφορά τον χρηματιστηριακό τομέα, ενώ η Ευρώπη, στο σύνολό της, υφίσταται σημαντικές συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η εταιρεία, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στην κορυφή, από πλευράς κεφαλαιοποίησης, ο γερμανικός κολοσσός λογισμικού SAP, «εκτοπίστηκε» από μια τεχνολογική εταιρεία, που εστιάζει στην υγειονομική περίθαλψη, τη Medtronic. Αντίστοιχα, η ελβετο-σουηδική ΑΒΒ βελτίωσε τη θέση της και πλέον κατατάσσεται 4η, αποφεύγοντας τη βαθιά πτώση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, όπως δείχνει το σχετικό γράφημα που ενημερώθηκε μετά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της BCM Begin Capital Markets CY Ltd, στην πρώτη θέση της λίστας με κεφαλαιοποίηση 116,59 δισ. ευρώ (τον Ιούλιο του 2022) βρίσκεται η ιρλανδική Medronic. Στη δεύτερη θέση της ίδιας κατάταξης βρίσκεται η SAP με κεφαλαιοποίηση 111,45 δισ. ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση τοποθετείται η Siemens με κεφαλαιοποίηση 90,83 δισ. ευρώ.

Η κατάταξη των ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας, με βάση την κεφαλαιοποίησή τους στον Ιούλιο του 2022, τοποθετείται στην τέταρτη θέση την ελβετική ABB (54,10 δισ. ευρώ), ενώ ακολουθούν: η Dassault Systems (με κεφαλαιοποίηση 52,20 δισ. ευρώ), η Biontech (με 38,95 δισ. ευρώ) και η Ericsson (με 26,74 δισ. ευρώ).

Αλλαγές στην κατάταξη

Σύμφωνα με την ίδια αξιολόγηση, την 8η, 9η και 10η θέση της ίδιας λίστας καταλαμβάνουν αντίστοιχα η Nokia με κεφαλαιοποίηση 26,05 δισ. ευρώ, η Spotify με 21,41 δισ. ευρώ και η τσέχικη Avast με κεφαλαιοποίηση 6,44 δισ. ευρώ.

«Συγκρίνοντας τις διαφορές των διαγραμμάτων για το πρώτο εξάμηνο του έτους, φαίνεται ότι οι τυπικοί πάροχοι λογισμικού ή διαδικτυακών πλατφορμών επλήγησαν περισσότερο από την πτώση της αγοράς από ό,τι οι τεχνολογικές εταιρείες που σχετίζονται με κλάδους «υλικών, όπως η υγειονομική περίθαλψη ή τα μηχανήματα», σχολιάζει σχετικά η BCM Begin Capital Markets.

«Ενώ τα έτη 2020 και 2021 ήταν ευνοϊκά για τον τεχνολογικό τομέα, η ανάπτυξη από την αρχή του τρέχοντος έτους κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε κάποιον βαθμό, αυτό οφείλεται στη σταδιακή εξασθένηση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και στην επικείμενη έναρξη μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης λόγω του πληθωρισμού που έσπασε ρεκόρ, ενώ, τέλος, μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία», αναφέρει η ίδια εταιρεία. 

Η κατάταξη των δέκα κορυφαίων παικτών τεχνολογίας στην Ευρώπη βασίζεται στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς, αλλά υπάρχουν άλλοι παράγοντες που μπορούν να προστεθούν στην αξιολόγηση, όπως η θέση της εταιρείας στο τμήμα της αγοράς και η εξέλιξη των τριμηνιαίων οικονομικών στοιχείων (σσ. πηγή εσόδων και καθαρών εσόδων όλων των εισηγμένων είναι η ετήσια έκθεση 2021 της αντίστοιχης εταιρείας).

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

TÜV AUSTRIA TRUST IT: Νέα Εποχή στην Κυβερνοασφάλεια

Η TÜV AUSTRIA, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής ολιστικών υπηρεσιών τεχνικών ελέγχων, επιθεωρήσεων, πιστοποιήσεων και εκπαίδευσης παγκοσμίως, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έναρξη...

Το Υπερταμείο παράγει οφέλη για τους πολίτες και το περιβάλλον μέσω των νέων τεχνολογιών

Στόχος η σταδιακή ενσωμάτωση έξυπνων ψηφιακών εφαρμογών με βάση τα δεδομένα από τις θυγατρικές του Ομίλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας «Αρχιμήδης» Το Υπερταμείο,...

5G+: Η Cosmote πρώτη στην Ελλάδα διαθέτει εμπορικά δίκτυο τεχνολογίας 5G Stand-Alone

Για μια ακόμα φορά, η COSMOTE κάνει πρώτη το επόμενο βήμα στον τομέα των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση του δικτύου...

Nova 5G Home Internet: Νέα προηγμένη λύση σταθερής τηλεφωνίας, με ταχύτητες έως 100 Mbps

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το Nova 5G...

Πώς θα γίνει mainstream η ηλεκτροκίνηση: Αύξηση 194% στα σημεία φόρτισης έως το 2029

Της Νατάσας Φραγκούλη Στροφή προς την ηλεκτροκίνηση -αν και όχι με τους αρχικά προβλεπόμενους υπερ-ταχείς ρυθμούς- κάνει η παγκόσμια κοινότητα. Με την έλλειψη συγκροτημένων δικτύων...