13.8 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Ο πόλεμος κλονίζει την κεφαλαιοποίηση του κλάδου της τεχνολογίας

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Δύσκολες ημέρες όσον αφορά τις χρηματιστηριακές του επιδόσεις περνά ο κλάδος της τεχνολογίας, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια, ο τομέας της τεχνολογίας αντιμετωπίζει ένα από τα χειρότερα εξάμηνα του χρόνου στη μεταπολεμική ιστορία όσον αφορά τον χρηματιστηριακό τομέα, ενώ η Ευρώπη, στο σύνολό της, υφίσταται σημαντικές συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η εταιρεία, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στην κορυφή, από πλευράς κεφαλαιοποίησης, ο γερμανικός κολοσσός λογισμικού SAP, «εκτοπίστηκε» από μια τεχνολογική εταιρεία, που εστιάζει στην υγειονομική περίθαλψη, τη Medtronic. Αντίστοιχα, η ελβετο-σουηδική ΑΒΒ βελτίωσε τη θέση της και πλέον κατατάσσεται 4η, αποφεύγοντας τη βαθιά πτώση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, όπως δείχνει το σχετικό γράφημα που ενημερώθηκε μετά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της BCM Begin Capital Markets CY Ltd, στην πρώτη θέση της λίστας με κεφαλαιοποίηση 116,59 δισ. ευρώ (τον Ιούλιο του 2022) βρίσκεται η ιρλανδική Medronic. Στη δεύτερη θέση της ίδιας κατάταξης βρίσκεται η SAP με κεφαλαιοποίηση 111,45 δισ. ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση τοποθετείται η Siemens με κεφαλαιοποίηση 90,83 δισ. ευρώ.

Η κατάταξη των ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας, με βάση την κεφαλαιοποίησή τους στον Ιούλιο του 2022, τοποθετείται στην τέταρτη θέση την ελβετική ABB (54,10 δισ. ευρώ), ενώ ακολουθούν: η Dassault Systems (με κεφαλαιοποίηση 52,20 δισ. ευρώ), η Biontech (με 38,95 δισ. ευρώ) και η Ericsson (με 26,74 δισ. ευρώ).

Αλλαγές στην κατάταξη

Σύμφωνα με την ίδια αξιολόγηση, την 8η, 9η και 10η θέση της ίδιας λίστας καταλαμβάνουν αντίστοιχα η Nokia με κεφαλαιοποίηση 26,05 δισ. ευρώ, η Spotify με 21,41 δισ. ευρώ και η τσέχικη Avast με κεφαλαιοποίηση 6,44 δισ. ευρώ.

«Συγκρίνοντας τις διαφορές των διαγραμμάτων για το πρώτο εξάμηνο του έτους, φαίνεται ότι οι τυπικοί πάροχοι λογισμικού ή διαδικτυακών πλατφορμών επλήγησαν περισσότερο από την πτώση της αγοράς από ό,τι οι τεχνολογικές εταιρείες που σχετίζονται με κλάδους «υλικών, όπως η υγειονομική περίθαλψη ή τα μηχανήματα», σχολιάζει σχετικά η BCM Begin Capital Markets.

«Ενώ τα έτη 2020 και 2021 ήταν ευνοϊκά για τον τεχνολογικό τομέα, η ανάπτυξη από την αρχή του τρέχοντος έτους κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε κάποιον βαθμό, αυτό οφείλεται στη σταδιακή εξασθένηση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και στην επικείμενη έναρξη μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης λόγω του πληθωρισμού που έσπασε ρεκόρ, ενώ, τέλος, μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία», αναφέρει η ίδια εταιρεία. 

Η κατάταξη των δέκα κορυφαίων παικτών τεχνολογίας στην Ευρώπη βασίζεται στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς, αλλά υπάρχουν άλλοι παράγοντες που μπορούν να προστεθούν στην αξιολόγηση, όπως η θέση της εταιρείας στο τμήμα της αγοράς και η εξέλιξη των τριμηνιαίων οικονομικών στοιχείων (σσ. πηγή εσόδων και καθαρών εσόδων όλων των εισηγμένων είναι η ετήσια έκθεση 2021 της αντίστοιχης εταιρείας).

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...