Ο Έλληνας δεν θέλει το κρυπτονόμισμά του: μόλις το 10% επενδύει σε crypto

- Advertisement -

 

 

της Νατάσας Φραγκούλη

 

Ελάχιστα δημοφιλή είναι τα κρυπτονομίσματα στην Ελλάδα, με τους Έλληνες να είναι από τους πλέον αδρανείς επενδυτές σε crypto στην Ευρώπη. Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται από τις περιοχές του πλανήτη με την ταχύτερη διείσδυση των κρυπτονομισμάτων, οι Έλληνες δεν ανήκουν σίγουρα στους φανατικούς επενδυτές.

Μόλις το 10% των πολιτών στην Ελλάδα απαντά ότι έχει κάποιου είδους επένδυση σε κρυπτονομίσματα, ενώ το 11% απαντά ότι προτιμά τα παραδοσιακά επενδυτικά εργαλεία. Στην πρωταθλήτρια της ΕΕ των 27 Σλοβενία το αντίστοιχο ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο, 18%.

Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλα 13 κράτη-μέλη της ΕΕ, το ποσοστό του πληθυσμού, που επενδύει σε κρυπτονομίσματα κινείται κάτω από το 10%. Αντίθετα, σε 13 κράτη-μέλη τα ποσοστά υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων κινούνται πάνω από το 10%.

Στην κορυφή της ευρωπαϊκής λίστας με τις πλέον ενεργές χώρες στην αγορά των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται η Σλοβενία, η οποία θεωρείται από ορισμένους το πιο φιλικό προς τα crypto έθνος στον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνα του Visual Capitalist, που επεξεργάζεται στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, το 18% του πληθυσμού της Σλοβενίας έχει κάποιο είδος επένδυσης σε κρυπτονομίσματα.

Αρκετά υψηλά στην ίδια κατάταξη βρίσκεται η Κροατία με 16%, ενώ και το Λουξεμβούργο κατατάσσεται επίσης στη λίστα με τις πλέον φιλικές προς τα κρυπτονομίσματα ευρωπαϊκές χώρες με ποσοστό 14%. Ακολουθούν Βουλγαρία και Κύπρος με ποσοστό 13% του πληθυσμού να επενδύει σε cpypto. Μάλιστα, ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου το ποσοστό του πληθυσμού που επενδύει σε κρυπτονομίσματα είναι υψηλότερο από εκείνο των πολιτών που εμπιστεύονται τα παραδοσιακά επενδυτικά εργαλεία (10%).

Γυρίζουν την πλάτη

 

Η στάση των πολιτών απέναντι στις επενδύσεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι ριζικά διαφορετική σε 14 ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία γυρίζουν την πλάτη στα συγκεκριμένα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Συνολικά, πάντως, κατά μέσο όρο στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών το 8% των πολιτών απαντά ότι έχει στην κατοχή του κρυπτονομίσματα. Μάλιστα, το 40% όσων έχουν επενδύσει σε crypto απαντά ότι το έκανε αγοράζοντας κρυπτονομίσματα από κάποια άλλη χώρα της ΕΕ.

Όσον αφορά τις χώρες με χαμηλότερα επίπεδα επενδύσεων σε crypto σε αυτές, εκτός από την Ελλάδα, περιλαμβάνονται η Μάλτα και η Σουηδία, όπου μόλις το 10% του πληθυσμού είναι φιλικό προς τις κρυπτο-επενδύσεις.

Ακόμη λιγότερο δημοφιλή είναι τα crypto σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Οι τρεις πρώτες χώρες συγκεντρώνουν ποσοστό 6% στις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, με τη Γαλλία να αναδεικνύεται στην πλέον αντίθετη στα crypto χώρα της ΕΕ.

Από τα συγκεκριμένα στατιστικά προκύπτει ότι τα πλουσιότερα ευρωπαϊκά κράτη είναι εκείνα που εμπιστεύονται λιγότερο τα κρυπτονομίσματα, δίνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης τους σε παραδοσιακά επενδυτικά εργαλεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Ασφάλεια σιδηροδρόμων: Ολοκληρώθηκε η διερευνητική αποστολή του ΕΚ στην Ελλάδα

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημερώθηκε για...

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΤΑΔ: Στην επόμενη φάση αξιοποίησης το ιστορικό κτήριο «Ασάνη» στην Κέρκυρα

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), θυγατρική του Εθνικού Αναπτυξιακού...

Powering Forward: Νέα διατλαντική ενεργειακή πρωτοβουλία από το GMF, το CSIS και τον Όμιλο ΔΕΗ

Ο Όμιλος ΔΕΗ υποστηρίζει την Πρωτοβουλία Powering Forward (Powering...

PISA 2025: Συνεχής μείωση των βασικών δεξιοτήτων στους 15άρηδες Ευρωπαίους

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ανάλυση της ΕΕ σχετικά με...