25.5 C
Athens
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

Ο Έλληνας δεν θέλει το κρυπτονόμισμά του: μόλις το 10% επενδύει σε crypto

 

 

της Νατάσας Φραγκούλη

 

Ελάχιστα δημοφιλή είναι τα κρυπτονομίσματα στην Ελλάδα, με τους Έλληνες να είναι από τους πλέον αδρανείς επενδυτές σε crypto στην Ευρώπη. Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται από τις περιοχές του πλανήτη με την ταχύτερη διείσδυση των κρυπτονομισμάτων, οι Έλληνες δεν ανήκουν σίγουρα στους φανατικούς επενδυτές.

Μόλις το 10% των πολιτών στην Ελλάδα απαντά ότι έχει κάποιου είδους επένδυση σε κρυπτονομίσματα, ενώ το 11% απαντά ότι προτιμά τα παραδοσιακά επενδυτικά εργαλεία. Στην πρωταθλήτρια της ΕΕ των 27 Σλοβενία το αντίστοιχο ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο, 18%.

Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλα 13 κράτη-μέλη της ΕΕ, το ποσοστό του πληθυσμού, που επενδύει σε κρυπτονομίσματα κινείται κάτω από το 10%. Αντίθετα, σε 13 κράτη-μέλη τα ποσοστά υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων κινούνται πάνω από το 10%.

Στην κορυφή της ευρωπαϊκής λίστας με τις πλέον ενεργές χώρες στην αγορά των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται η Σλοβενία, η οποία θεωρείται από ορισμένους το πιο φιλικό προς τα crypto έθνος στον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνα του Visual Capitalist, που επεξεργάζεται στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, το 18% του πληθυσμού της Σλοβενίας έχει κάποιο είδος επένδυσης σε κρυπτονομίσματα.

Αρκετά υψηλά στην ίδια κατάταξη βρίσκεται η Κροατία με 16%, ενώ και το Λουξεμβούργο κατατάσσεται επίσης στη λίστα με τις πλέον φιλικές προς τα κρυπτονομίσματα ευρωπαϊκές χώρες με ποσοστό 14%. Ακολουθούν Βουλγαρία και Κύπρος με ποσοστό 13% του πληθυσμού να επενδύει σε cpypto. Μάλιστα, ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου το ποσοστό του πληθυσμού που επενδύει σε κρυπτονομίσματα είναι υψηλότερο από εκείνο των πολιτών που εμπιστεύονται τα παραδοσιακά επενδυτικά εργαλεία (10%).

Γυρίζουν την πλάτη

 

Η στάση των πολιτών απέναντι στις επενδύσεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι ριζικά διαφορετική σε 14 ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία γυρίζουν την πλάτη στα συγκεκριμένα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Συνολικά, πάντως, κατά μέσο όρο στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών το 8% των πολιτών απαντά ότι έχει στην κατοχή του κρυπτονομίσματα. Μάλιστα, το 40% όσων έχουν επενδύσει σε crypto απαντά ότι το έκανε αγοράζοντας κρυπτονομίσματα από κάποια άλλη χώρα της ΕΕ.

Όσον αφορά τις χώρες με χαμηλότερα επίπεδα επενδύσεων σε crypto σε αυτές, εκτός από την Ελλάδα, περιλαμβάνονται η Μάλτα και η Σουηδία, όπου μόλις το 10% του πληθυσμού είναι φιλικό προς τις κρυπτο-επενδύσεις.

Ακόμη λιγότερο δημοφιλή είναι τα crypto σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Οι τρεις πρώτες χώρες συγκεντρώνουν ποσοστό 6% στις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, με τη Γαλλία να αναδεικνύεται στην πλέον αντίθετη στα crypto χώρα της ΕΕ.

Από τα συγκεκριμένα στατιστικά προκύπτει ότι τα πλουσιότερα ευρωπαϊκά κράτη είναι εκείνα που εμπιστεύονται λιγότερο τα κρυπτονομίσματα, δίνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης τους σε παραδοσιακά επενδυτικά εργαλεία.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεοπτικής πειρατείας με 13.000 πελάτες και κέρδη 25 εκατ. ευρώ

Εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών. Κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη...

Novacinema: Μεγάλες πρεμιέρες τον Οκτώβριο με «Hitman’s Bodyguard 2», «Plane» και νέες σειρές

O Οκτώβριος έρχεται να σε cineπάρει στα Novacinema, τον απόλυτο κινηματογραφικό προορισμό, καθώς και στο Novalifε, το αγαπημένο κανάλι ψυχαγωγίας! Μεγάλες πρεμιέρες, συναρπαστικές νέες...

MyRoomie: Νέα υπηρεσία B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα στη μετεγκατάσταση υπαλλήλων

Η MyRoomie, η κορυφαία εφαρμογή για συγκατοίκηση στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα το λανσάρισμα μιας νέας υπηρεσίας B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν...

Απλά Ψηφιακά 111: Τα σχέδια του Public Group (Ρόμπυ Μπουρλάς) και οι εξελίξεις στα 5G δίκτυα

Τον μετασχηματισμό μετά και την απορρόφηση των Media Markt, καθώς και τα σχέδια για την συνέχεια των καταστημάτων Public και γενικότερα της εταιρείας ανέλυσε...

Κατενάτσιο στο fintech παίζουν οι επενδυτές

Σημαντική μείωση στην παγκόσμια χρηματοδότηση του τομέα του fintech σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η συνολική χρηματοδότηση και ο αριθμός των συναλλαγών πέριξ...