13.2 C
Athens
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Υπουργείο Εξωτερικών: Η ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Η ασφάλεια στις τηλεπικοινωνίες αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου Εξωτερικών. Η ΚτΠ προκειμένου να εξασφαλίσει κοινές τηλεπικοινωνιακές υποδομές για όλα τα κτίρια στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες του Υπουργείου προκήρυξε το έργο «Ανάπτυξη – Επέκταση Τηλεπικοινωνιακών Υποδομών Υπουργείου Εξωτερικών»

 

 

Να αλλάξει πλήρως την τηλεπικοινωνιακή υποδομή του υπουργείου Εξωτερικών πετυχαίνοντας ασφάλεια στην διακίνηση των πληροφοριών αλλά και συμβατότητα ανάμεσα σε όλες τις υπηρεσίες προσβλέπει το έργο «Ανάπτυξη – Επέκταση Τηλεπικοινωνιακών Υποδομών Υπουργείου Εξωτερικών»  που προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας.

Το αντικείμενο της σύμβασης θα καλύψει το σύνολο των υφιστάμενων και μελλοντικών αναγκών της Κεντρικής Υπηρεσίας (ΚΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών για σύγχρονη, ασφαλή και πολυμεσική επικοινωνία. Επίσης θα αποτελέσει την βάση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου Εξωτερικών

Αντικείμενο του έργου είναι η Αναβάθμιση Τηλεπικοινωνιακών Υποδομών του Υπουργείου μέσα από μελέτη, εγκατάσταση και παραμετροποίηση υποδομών ΤΠΕ, δομημένης καλωδίωσης, ενεργού δικτυακού εξοπλισμού.

Για να καλύπτονται οι σύγχρονες υπηρεσιακές ανάγκες επικοινωνίας και διακίνησης πληροφορίας είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν κοινές τηλεπικοινωνιακές υποδομές για όλα τα κτίρια στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες του Υπουργείου (πρόσβαση στο διαδίκτυο, εσωτερικό δίκτυο κλπ.), ώστε να υπάρχει εύκολη διαχείριση και μεγαλύτερη ασφάλεια. Όλα τα κτίρια διασυνδέονται μεταξύ τους με οπτικές ίνες και αποτελούν έναν ενιαίο δικτυακά χώρο.

Η παρούσα τηλεπικοινωνιακή και δικτυακή υποδομή της Κεντρικής Υπηρεσίας είναι παρωχημένη και δεν μπορεί να καλύψει ικανοποιητικά τις σύγχρονες ανάγκες επικοινωνίας. Η δομημένη καλωδίωση και ο ενεργός εξοπλισμός (routers, firewalls, switches κλπ.) που καλύπτει τις ανάγκες δικτύωσης των έξι (6) κτιρίων είναι παρωχημένος, αφού επίσης εγκαταστάθηκαν την ίδια χρονική περίοδο. Καθημερινά προκύπτουν σοβαρές βλάβες στο δίκτυο, ενώ υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας εξοπλισμού, διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας της υπηρεσίας.

Το έργο αφορά τον εκσυγχρονισμό της τηλεπικοινωνιακής υποδομής της Κεντρικής Υπηρεσίας και θα καλύψει κυρίως:

  • Υλοποίηση δομημένης καλωδίωσης όλων των κτιρίων (οπτικές ίνες και χαλκός)
  • Αποξήλωση παλιών δικτυακών κατανεμητών (κτιρίων και ορόφων) και αντικατάσταση τους με σύγχρονους.
  • Αναδιαμόρφωση χώρων όπου θα εγκατασταθούν οι δικτυακοί κατανεμητές προκειμένου να πληρούνται απαιτήσεις ασφαλείας.
  • Εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας και παρακολούθησης όλων των κατανεμητών των κτιρίων (κάμερες,αισθητήρες κλπ.)
  • Προμήθεια ενεργού δικτυακού εξοπλισμού (routers, firewalls, switches, IDS κλπ.) και συστημάτων παρακολούθησης και διαχείρισης δικτύου.
  • Η υλοποίηση Κλειστού Συστήματος Τηλεδιάσκεψης μέσω μελέτης, εγκατάστασης και παραμετροποίησης κλειστού συστήματος τηλεδιάσκεψης. Παρακολούθηση, εκπαίδευση και υποστήριξη (help desk)

Το Υπουργείο Εξωτερικών διαθέτει υπηρεσίες εντός Ελλάδος (Κεντρική Υπηρεσία, ΥΔΙΣ, Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων Ξάνθης) και τις Αρχές Εξωτερικής Υπηρεσίας (143 προς το παρόν). Για την επικοινωνία μεταξύ τους χρησιμοποιούνται διάφορα συστήματα, διαφόρων βαθμών ασφαλείας και με διαφορετικό βαθμό κάλυψης. Δεν υπάρχει σύστημα που να υποστηρίζει σύγχρονη ασφαλή πολυμεσική επικοινωνία, ήχου-εικόνας-δεδομένων.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τρόπος σύγχρονης επικοινωνίας, που να ικανοποιεί τις αυξανόμενες ανάγκες των στελεχών του ΥΠΕΞ.

Λόγω της φύσης της εργασίας και της μεγάλης διασποράς των Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας υπάρχει ανάγκη πραγματοποίησης τηλεδιασκέψεων στο Υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ των στελεχών του, προκειμένου να συζητηθούν θέματα εξωτερικής πολιτικής, προξενικά, εκκλησιαστικά κ.α.. Λόγω της ιδιαίτερης φύσης των συζητήσεων, θα πρέπει να διασφαλισθεί η εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που διακινούνται, γεγονός που δεν εξασφαλίζεται από τις ανοικτές πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης. Η ανάγκη αυτή έχει γίνει επιτακτική λόγω της πανδημίας και πλέον η ανάγκη αυτή έχει παγιωθεί.

Ο σημερινός τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις αφορά τη χρήση πλήθους διαφορετικών πλατφορμών τηλεδιασκέψεων σε διάφορους τύπους συσκευών, όπως Η/Υ, ταμπλέτες, κινητά, προσωπικά είτε υπηρεσιακά. Με το τρόπο αυτό προκύπτουν θέματα ασφάλειας πληροφοριών τόσο σε επίπεδο πλατφόρμας, όσο και σε επίπεδο συσκευής και δικτύου, ενώ υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας εξοπλισμού, διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας της υπηρεσίας.

Εκτιμώμενη αξία

Η αξία της σύμβασης χωρίς ΦΠΑ είναι  6 770 161.29 EUR ενώ η διάρκεια σύμβασης, συμφωνίας-πλαίσιο ή δυναμικού συστήματος αγορών είναι διάρκεια σε μήνες: 24

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU, στο Πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Οι δαπάνες του Έργου θα βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2022 – Ταμείο Ανάκαμψης: ΣΑΤΑ 063 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του Έργου.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ο Radu Opris νέος Group General Manager International του Ομίλου Softone

Ο Όμιλος SOFTONE, ένα από τα κορυφαία σχήματα εταιρειών τεχνολογίας στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, ανακοινώνει το διορισμό του κ. Radu Opris ως...

Σε νέα γραφεία η Ένωση Λιμένων Ελλάδος – Βράβευση του Αθ. Λιάγκου

Στον Πειραιά, τελέστηκαν τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙΜ.Ε.), και πραγματοποιήθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο για το έτος 2024, υπό...

Έρχεται νέο fund για startups με κεφάλαια 10 εκατ. ευρώ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Νέα κεφάλαια για τις ελληνικές startups εισρέουν το επόμενο διάστημα στην αγορά, καθώς ήδη ένα νέο επενδυτικό fund είναι έτοιμο...

ΔΕΗ: «Δεν συζητάμε για την εξαγορά της Nova»

Η ΔΕΗ, σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με δημοσιεύματα περί συμφωνίας για την εξαγορά της εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Nova», ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα...

Deloitte: Τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 20% τα τελευταία πέντε χρόνια – Δημιουργεί νέα hub

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια η Deloitte αναλαμβάνει τον ρόλο εταιρείας τεχνολογίας, ενώ έχει μπει για τα καλά στον τομέα...