28.1 C
Athens
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Μπορεί η Σιγκαπούρη να κλέψει το στέμμα της Silicon Valley;

Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Σιγκαπούρη, Νέα Υόρκη, Τελ Αβίβ, Πεκίνο, Λονδίνο, Σαγκάη, Τόκιο, Μπανγκαλόρ, Χονγκ Κονγκ, Όστιν, Σιάτλ. Πρόκειται για τις μητροπόλεις του κόσμου που φλερτάρουν ανοιχτά με το ενδεχόμενο να κατακτήσουν αυτές τον τίτλο του πιο ισχυρού innovation hub του κόσμου τα επόμενα τέσσερα χρόνια, εκθρονίζοντας τη βασίλισσα της ψηφιακής καινοτομίας Silicon Valley. 

Η παντοδυναμία της Silicon Valley ως πρωτεύουσα κόσμου στην ψηφιακή τεχνολογία παραμένει μια πραγματικότητα, ωστόσο, δείχνει να “ξεθωριάζει”, καθώς τα στελέχη ανά τον κόσμο αναζητούν νέους κόμβους καινοτομίας. Για την ακρίβεια, μόλις το ένα τρίτο των στελεχών εκφράζει ισχυρή βεβαιότητα ότι η Silicon Valley θα διατηρήσει την ηγετική της θέση στην καινοτομία μακροπρόθεσμα, υπερασπιζόμενη τον τίτλο της Μέκκας της τεχνολογίας.

Ένα παρόμοιο ποσοστό να πιστεύει ότι δεν θα τα καταφέρει. Οι απόψεις εταιρειών διαφορετικού μεγέθους παρουσιάζουν ελαφρές αποκλίσεις σε αυτό το θέμα. Σε ποσοστό 38% οι μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι η Silicon Valley θα διατηρήσει την ηγετική της θέση, αλλά μόλις το 27% των μικρών/νεοφυών εταιρειών έχουν την ίδια άποψη. Οι εταιρείες μεσαίου μεγέθους βρίσκονται στη μέση στο 32%.

Τα ηνία στη Σιγκαπούρη

Εάν δεν είναι η Silicon Valley το κέντρο του ψηφιακού μας σύμπαντος, τότε ποιοι είναι οι επίδοξοι μνηστήρες αυτής της θέσης; To κορυφαίo – εκτός της Silicon Valley – παγκόσμιo Innovation Hub για την επόμενη τετραετία θεωρείται η Σιγκαπούρη, ενώ τη δεύτερη θέση μεταξύ των επίδοξων μητροπόλεων της τεχνολογικής καινοτομίας μοιράζονται η Νέα Υόρκη και το Τελ Αβίβ.

Το Πεκίνο καταλαμβάνει την τρίτη θέση μεταξύ των πιο ισχυρών Innovation Hubs του κόσμου για τα επόμενα χρόνια, ενώ έπονται το Λονδίνο -στην 4η θέση- και η Σαγκάη -στην 5η. Το Τόκιο, το Μπανγκαλόρ  της Ινδίας και το Χονγκ Κονγκ ακολουθούν, ενώ Όστιν και Σιάτλ μοιράζονται τη δέκατη θέση της κατάταξης με τους πιο ισχυρούς ανταγωνιστές της Silicon Valley.

«Οι πόλεις που συμπλήρωσαν την κορυφαία 10άδα είχαν ξεχωρίσει ως ισχυρά οικοσυστήματα και πριν από την πανδημία, γεγονός που τους επιτρέπει να ισχυροποιηθούν – και ενδεχομένως να αποτελέσουν πραγματικό ανταγωνισμό για τη Silicon Valley» αναφέρει έρευνα της KPMG (Technology Industry Survey).

Τα hubs καινοτομίας, που καταλαμβάνουν τις πρώτες δέκα θέσεις με τους πιο ισχυρούς κόμβους ψηφιακής τεχνολογίας στον κόσμο, προσελκύουν τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια, έχουν τους καλύτερους όρους χρηματοδότησης startups εταιρειών και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ψηφιακών ταλέντων με δυσεύρετες δεξιότητες, όπως η μηχανική μάθηση.

Δυναμικά το Τελ Αβίβ

Η έρευνα αναδεικνύει επίσης τις πόλεις της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), οι οποίες διαθέτουν το κατάλληλο προφίλ προκειμένου να αποτελέσουν τα ισχυρά innovation hubs του πλανήτη για την επόμενη τετραετία. Η Αθήνα δεν βρίσκεται σε αυτή τη λίστα, της οποίας την πρώτη θέση καταλαμβάνει για το 2021 το Τελ Αβίβ, ενώ ακολουθεί το Λονδίνο στη 2η θέση και το Βερολίνο στην 3η.

Τον ίδιο ρόλο διεκδικούν, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η Φρανκφούρτη, το Παρίσι, το Ντουμπάι και η Μόσχα. Την 8η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης μοιράζονται το Μπρίστολ, το Αμβούργο, η Ιερουσαλήμ και το Μόναχο. Η Βαρκελώνη βρίσκεται για το 2021 στην 9η θέση με τους ισχυρούς ψηφιακούς κόμβους της ΕΜΕΑ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Τέλος, τη δέκατη θέση μοιράζονται Άμστερνταμ, Κέιπ Τάουν, Δουβλίνο και Ριάντ.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Samsung Electronics Hellas και ο Δήμος Αμαρουσίου συνδιοργανώνουν το πρόγραμμα σεμιναρίων «Καινοτομία σε κάθε ηλικία»

Η Samsung Electronics Hellas και ο Δήμος Αμαρουσίου συνδιοργανώνουν το πρόγραμμα σεμιναρίων «Καινοτομία σε κάθε ηλικία», με στόχο την εκπαίδευση των πολιτών άνω των...

Intrakat: Σημαντική η συμβολή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών στην προστασία του περιβάλλοντος

Ιδιαίτερα σημαντική αποδεικνύεται η συμβολή της «Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών (ΜΕΑ)» στην αποκομιδή και διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, τόσο για...

H διαφορετικότητα στο εργατικό δυναμικό είναι το κλειδί της επιτυχίας

Οι εταιρείες παρουσιάζουν ένθερμα τα οφέλη της ύπαρξης ενός εργατικού δυναμικού βασισμένου στο diversity. Ωστόσο, εσωτερικά, πολλές εταιρείες καλλιεργούν κουλτούρες και συνθήκες που δεν...

Στα 590 δισ. δολάρια οι κρατικές ψηφιακές επενδύσεις το 2023

Της Νατάσας Φραγκούλη Βαριά ψηφιακή ατζέντα υλοποιούν -και- το 2023 οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Παρά τη γενική οικονομική αβεβαιότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις,...

Ψηφιοποιείται η Δικαιοσύνη από 8 «δυνατά» σχήματα της αγοράς

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας, καθώς και σημαντικά ονόματα από το χώρο της πληροφορικής και των κατασκευών αναλαμβάνουν την ψηφιοποίηση...