18 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Μπορεί η Σιγκαπούρη να κλέψει το στέμμα της Silicon Valley;

Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Σιγκαπούρη, Νέα Υόρκη, Τελ Αβίβ, Πεκίνο, Λονδίνο, Σαγκάη, Τόκιο, Μπανγκαλόρ, Χονγκ Κονγκ, Όστιν, Σιάτλ. Πρόκειται για τις μητροπόλεις του κόσμου που φλερτάρουν ανοιχτά με το ενδεχόμενο να κατακτήσουν αυτές τον τίτλο του πιο ισχυρού innovation hub του κόσμου τα επόμενα τέσσερα χρόνια, εκθρονίζοντας τη βασίλισσα της ψηφιακής καινοτομίας Silicon Valley. 

Η παντοδυναμία της Silicon Valley ως πρωτεύουσα κόσμου στην ψηφιακή τεχνολογία παραμένει μια πραγματικότητα, ωστόσο, δείχνει να “ξεθωριάζει”, καθώς τα στελέχη ανά τον κόσμο αναζητούν νέους κόμβους καινοτομίας. Για την ακρίβεια, μόλις το ένα τρίτο των στελεχών εκφράζει ισχυρή βεβαιότητα ότι η Silicon Valley θα διατηρήσει την ηγετική της θέση στην καινοτομία μακροπρόθεσμα, υπερασπιζόμενη τον τίτλο της Μέκκας της τεχνολογίας.

Ένα παρόμοιο ποσοστό να πιστεύει ότι δεν θα τα καταφέρει. Οι απόψεις εταιρειών διαφορετικού μεγέθους παρουσιάζουν ελαφρές αποκλίσεις σε αυτό το θέμα. Σε ποσοστό 38% οι μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι η Silicon Valley θα διατηρήσει την ηγετική της θέση, αλλά μόλις το 27% των μικρών/νεοφυών εταιρειών έχουν την ίδια άποψη. Οι εταιρείες μεσαίου μεγέθους βρίσκονται στη μέση στο 32%.

Τα ηνία στη Σιγκαπούρη

Εάν δεν είναι η Silicon Valley το κέντρο του ψηφιακού μας σύμπαντος, τότε ποιοι είναι οι επίδοξοι μνηστήρες αυτής της θέσης; To κορυφαίo – εκτός της Silicon Valley – παγκόσμιo Innovation Hub για την επόμενη τετραετία θεωρείται η Σιγκαπούρη, ενώ τη δεύτερη θέση μεταξύ των επίδοξων μητροπόλεων της τεχνολογικής καινοτομίας μοιράζονται η Νέα Υόρκη και το Τελ Αβίβ.

Το Πεκίνο καταλαμβάνει την τρίτη θέση μεταξύ των πιο ισχυρών Innovation Hubs του κόσμου για τα επόμενα χρόνια, ενώ έπονται το Λονδίνο -στην 4η θέση- και η Σαγκάη -στην 5η. Το Τόκιο, το Μπανγκαλόρ  της Ινδίας και το Χονγκ Κονγκ ακολουθούν, ενώ Όστιν και Σιάτλ μοιράζονται τη δέκατη θέση της κατάταξης με τους πιο ισχυρούς ανταγωνιστές της Silicon Valley.

«Οι πόλεις που συμπλήρωσαν την κορυφαία 10άδα είχαν ξεχωρίσει ως ισχυρά οικοσυστήματα και πριν από την πανδημία, γεγονός που τους επιτρέπει να ισχυροποιηθούν – και ενδεχομένως να αποτελέσουν πραγματικό ανταγωνισμό για τη Silicon Valley» αναφέρει έρευνα της KPMG (Technology Industry Survey).

Τα hubs καινοτομίας, που καταλαμβάνουν τις πρώτες δέκα θέσεις με τους πιο ισχυρούς κόμβους ψηφιακής τεχνολογίας στον κόσμο, προσελκύουν τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια, έχουν τους καλύτερους όρους χρηματοδότησης startups εταιρειών και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ψηφιακών ταλέντων με δυσεύρετες δεξιότητες, όπως η μηχανική μάθηση.

Δυναμικά το Τελ Αβίβ

Η έρευνα αναδεικνύει επίσης τις πόλεις της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), οι οποίες διαθέτουν το κατάλληλο προφίλ προκειμένου να αποτελέσουν τα ισχυρά innovation hubs του πλανήτη για την επόμενη τετραετία. Η Αθήνα δεν βρίσκεται σε αυτή τη λίστα, της οποίας την πρώτη θέση καταλαμβάνει για το 2021 το Τελ Αβίβ, ενώ ακολουθεί το Λονδίνο στη 2η θέση και το Βερολίνο στην 3η.

Τον ίδιο ρόλο διεκδικούν, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η Φρανκφούρτη, το Παρίσι, το Ντουμπάι και η Μόσχα. Την 8η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης μοιράζονται το Μπρίστολ, το Αμβούργο, η Ιερουσαλήμ και το Μόναχο. Η Βαρκελώνη βρίσκεται για το 2021 στην 9η θέση με τους ισχυρούς ψηφιακούς κόμβους της ΕΜΕΑ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Τέλος, τη δέκατη θέση μοιράζονται Άμστερνταμ, Κέιπ Τάουν, Δουβλίνο και Ριάντ.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Όταν η κοινωνική συμπεριφορά ενός εργαζομένου γίνεται απειλή για την επιχείρηση

Στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου τα αθώα GIF και τα κοινόχρηστα έγγραφα μπορούν να αποτελέσουν απειλή, η προστασία της συνεργασίας στο cloud από το...

Περισσότερα από 74 εκατ.δολ. θα κόστιζε στην Ελλάδα μια μέρα χωρίς Internet

  γράφει η Nατάσα Φραγκούλη   Απόλυτα εξαρτημένη από το παγκόσμιο Διαδίκτυο είναι πλέον όχι μόνο η καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και η οικονομία κάθε χώρας....

Vodafone Business: Ανάληψη έργου για το Υπουργείο Μετανάστευσης

Αναβαθμίζει το επίπεδο κυβερνοασφάλειας, αλλά και τη διαλειτουργικότητα υπηρεσιών του Υπουργείου προς όφελος των διαχειριστών και των τελικών χρηστών H ένωση εταιρειών Byte-Vodafone Business...

“Digital Transformation Readiness” wizard από τη SoftOne

Οδηγώντας σταθερά τις εξελίξεις που αφορούν τη μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή, η SoftOne παρουσιάζει το “Digital Transformation Readiness” wizard, ένα πρωτοποριακό...

Απλά Ψηφιακά 119: Ενισχύοντας τη θέση των γυναικών στην τεχνολογία (Ελένη Ακτύπη), τα data centers, η Nova και οι νέες επενδύσεις

Το θέμα της ενίσχυσης της παρουσίας των γυναικών στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης σε αυτό το επεισόδιο του...