13.3 C
Athens
Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στον «αέρα» ο διαγωνισμός για τον Φορέα Συντήρησης και Λειτουργίας

– Το μεγάλο πακέτο έργων της Θεσσαλονίκης προχωρά με βάση τον σχεδιασμό

– Τα μεγάλα έργα υποδομών απαιτούν σωστό σχεδιασμό και σοβαρότητα

– Έως τα μέσα Οκτωβρίου η συμβασιοποίηση του FlyOver

– Αρχές 2023 προσωρινός ανάδοχος για σιδηροδρομική σύνδεση λιμανιού και Προαστιακό Δυτικής Θεσσαλονίκης

Στην πορεία υλοποίησης του μεγάλου πακέτου έργων της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης σε συνέντευξη του στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», ανακοινώνοντας ότι την  Τετάρτη 31 Αυγούστου, βγήκε ο διαγωνισμός για τον Φορέα Συντήρησης και Λειτουργίας του Μετρό.

Ο κ. Καραγιάννης έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη πρόοδο στην υλοποίηση του Μετρό Θεσσαλονίκης» καθώς με τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για τον Ιδιωτικό Φορέα που θα αναλάβει τη Συντήρηση και τη Λειτουργία του Μέσου κλείνει και η τελευταία εκκρεμότητα.

 

Ενα από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη

«Το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη με πάρα πολλές καινοτομίες» τόνισε και ξεκαθάρισε ότι «η τιμολογιακή πολιτική είναι ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και θα καθορίζεται πάντα υπέρ των πολιτών, ενώ τα έσοδα από τα εισιτήρια θα πηγαίνουν στο ελληνικό Δημόσιο».

«Επιλέξαμε να προχωρήσουμε μέσω του μοντέλου των ΣΔΙΤ γιατί στη συμφωνία που θα προκύψει μετά από διεθνή διαγωνισμό θα μπουν συγκεκριμένοι αυστηροί όροι για τη λειτουργία του Μετρό και δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις» εξήγησε.

 

Το έργο εξελίσσεται με βάση το χρονοδιάγραμμα

Ο Υφυπουργός Υποδομών ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι «ο σταθμός στη Βενιζέλου έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται και το έργο του Μετρό εξελίσσεται με βάση το χρονοδιάγραμμα».

«Στο τέλος του 2023 η Θεσσαλονίκη θα έχει και Μετρό και αρχαία, όπως έχουμε δεσμευτεί» υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης.

Σε ό, τι αφορά το FlyOver, ο Υφυπουργός Υποδομών διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει πρόοδος και σε αυτό το σημαντικό έργο καθώς η σύμβαση με τον ανάδοχο πηγαίνει στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο με στόχο να την υπογράψουμε έως τα μέσα του Οκτωβρίου» και πρόσθεσε ότι «εντός του 2022 θα έχουμε εργοτάξια προκειμένου να αρχίσει η κατασκευή».

Αναφερόμενος στη σύνδεση του λιμανιού της πόλης, ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι «στις αρχές του 2023, μέσα στο α’ τετράμηνο, θα έχουμε προσωρινό ανάδοχο για τη σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου προβλήτα και για τον Προαστιακό Δυτικής Θεσσαλονίκης».

Ειδικά για τον Προαστιακό στα δυτικά της πόλης τόνισε ότι «το Μέσο θα φτάνει μέχρι τη Σίνδο, ενώ θα εξυπηρετεί και τα ΤΕΙ».

 

«Πρώτη φορά μία κυβέρνηση έχει συνολικό σχεδιασμό παρεμβάσεων στη Θεσσαλονίκη»

Ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε ότι «είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση έχει συνολικό σχεδιασμό παρεμβάσεων στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα από την πλευρά μας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υλοποιούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων που προχωράει με βάση το χρονοδιάγραμμα».

Μάλιστα, ο Υφυπουργός Υποδομών επέμεινε στο ζήτημα των χρονοδιαγραμμάτων σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, το αντίθετο, έστω και σε μικρές μάχες που δεν κρίνουν τον συνολικό πόλεμο, κερδίζουμε. Σας φέρνω για παράδειγμα το “ορφανό χιλιόμετρο” της Ποτίδαιας και το Θέρμη – Γαλάτιστα, που είναι μικρότερα έργα αλλά δημοπρατήθηκαν, ολοκληρώθηκαν και παραδίδονται στους πολίτες από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματά τους».

Κλείνοντας, ο κ. Καραγιάννης σημείωσε: «Μιλάω και ως Θεσσαλονικιός, δεν μπορεί να φταίει για όλα το “αθηναϊκό κατεστημένο” και αναφέρομαι στη βιομηχανία προσφυγών, που ξαφνικά όλοι είμαστε ειδικοί. Τα έργα υποδομών θέλουν σοβαρότητα, λίγα λόγια και πολλή δουλειά. Με συνέπεια αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Θέσεις στάθμευσης μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων: Όροι και προϋποθέσεις για τη δημιουργία τους

Οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας σταθμών μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, αλλά και ποδηλάτων, ως ανεξάρτητες εγκαταστάσεις ή ως συμπληρωματικές εντός άλλων εγκαταστάσεων, καθορίζονται...

Ψηφιακά η έκδοση άδειας πολιτικού γάμου

Μέσω του gov.gr εκδίδεται πλέον η άδεια πολιτικού γάμου από τους δήμους της χώρας. Σύμφωνα με την Κοινή Απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής...

Ο Όμιλος SOFTONE υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Θέτοντας σταθερά τις βάσεις για τη διαμόρφωση και διαρκή τήρηση ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος που εκτιμά και διαχειρίζεται την ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού του, ο...

Και μέσω Προξενικών Αρχών η εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας

Ελληνες του Τη δυνατότητα να δηλώνουν μέσω των έμμισθων Προξενικών Αρχών τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) έχουν εφεξής...

Ίδρυμα Vodafone: To πρόγραμμα Generation Next δίπλα στους εκπαιδευτικούς της Νάξου  

Digital Storytelling και App Invertor οι θεματικές των  εργαστηρίων για τους εκπαιδευτικούς  Το Ίδρυμα Vodafone, μέσω του προγράμματος Generation Next, συμμετέχει στην πρωτοβουλία της...