Γεννημένοι στο απόγειο της τηλεόρασης, διαμόρφωσαν την αντίληψή τους στο πικ των Social Media και καλούνται να ανοίξουν το βηματισμό τους εργασιακά στην εποχή του «ράλι» της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ποια η σχέση των Zoomers με αυτό που ο Dr Andrew Ng, ένας από τους πρωτοπόρους της μηχανικής μάθησης χαρακτήρισε ως τη νέα ηλεκτρική ενέργεια, την Τεχνητή Νοημοσύνη;
Με το 70% των υπαλλήλων της εταιρείας να καλύπτεται από νέους ηλικίας 25 έως 27 ετών, ο Chief Technology Officer της Dialectica, Απόστολος Δημόπουλος έχει μία ξεκάθαρη εικόνα του τρόπου που οι Zoomers διαχειρίζονται την τεχνολογία και τα νέα Μέσα. «Βλέπω ότι οι άνθρωποί μας κάνουν χρήση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης καθημερινά με δική τους πρωτοβουλία. Αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν κάτι και δεν τους το παρέχουμε εμείς, βρίσκουν λύσεις μόνοι τους» ανέφερε στο πλαίσιο του Gen Z Summit μιας πρωτοβουλίας του «Young leaders Circle» του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με τη ΜΚΟ WeFor σημειώνοντας πως η ΤΝ έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο εργασίας στην εταιρεία.
«Βλέπουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη σαν κάτι που έρχεται να επαυξήσει τον άνθρωπο, όχι να τον καταργήσει, σαν έναν copilot που θα του δώσει πιο πολύ ελεύθερο χρόνο και εργαλεία για να είναι πιο αποτελεσματικός» τόνισε από την πλευρά της η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, Γιάννα Ανδροπούλου. Μάλιστα, σε μελέτη που έτρεξε ο Όμιλος σε 31 χώρες σε συνεργασία με το Linkedin διαπιστώθηκε ότι 3 στους 4 χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη στην καθημερινότητά τους, στη δουλειά τους, με το 78% αυτών να φέρνει μόνο του τα εργαλεία αυτά στη δουλειά, αν δεν του τα παρέχει η εταιρεία.
Κοιτώντας το μέλλον η κ. Ανδροπούλου εκφράζει αισιοδοξία για τη Gen Z: «Είναι άνθρωποι που έχουν μάθει να έχουν πρόσβαση σε πολλά ψηφιακά εργαλεία και να ενδιαφέρονται για πιο γενικά ζητήματα όπως η συμπερίληψη, ενώ έχει παράλληλα, μεγαλύτερη τάση για επιχειρηματικότητα και ανεξαρτησία συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές».
«Η νέα γενιά επιχειρηματιών έχει στη διάθεσή του εργαλεία που έπρεπε εμείς να χτίσουμε, στο παρελθόν. Εκείνοι, τώρα, έχουν προβάδισμα για να ξεκινήσουν μόνοι τους. Έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες όπως το 3d printing που στο παρελθόν ήταν πατενταρισμένο» ανέφερε από την πλευρά της η Μαρία Γαβριέλλα Αναγνωστοπούλου Chief Operating Officer του Envolve Entrepreneurship. Το στοίχημα σήμερα, για εκείνη, είναι «να τους δώσουμε ευκαιρίες στήριξη για να μείνουν εδώ, να μείνουν και να δημιουργήσουν στην Ελλάδα».
Ωστόσο, ο κ. Δημόπουλος βλέπει και ένα μεγάλο κενό: «Η GenZ έχει ανεξαρτησία αλλά δεν είναι διατεθειμένη αν δεν το θελήσει η ίδια 100% να κάνει κάτι παραπάνω. Αλλά στη ζωή πρέπει να κάνεις και αυτά που δε σου αρέσουν. Αυτό είναι κάτι που η γενιά αυτή τώρα το ανακαλύπτει και όταν το κάνει θα φέρει το μέλλον που όλοι θέλουμε».