19.2 C
Athens
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Με Zoom και Skype παίρνουν αποφάσεις οι ελληνικές εταιρείες τον καιρό της πανδημίας

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Πίσω στο όχι και τόσο μακρινό 2019, η διεξαγωγή ενός εταιρικού meeting -με ζέοντα θέματα στην ατζέντα- θα ήταν αδιανόητο να γίνει χωρίς το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης να βρίσκεται σύσσωμο στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Σήμερα, ελέω της πανδημίας και των ριζικών αλλαγών που επέφερε, οι επιχειρήσεις -όχι μόνο οι μεγάλοι όμιλοι ή οι πολυεθνικές, αλλά και οι μικρομεσαίες- λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις με το διοικητικό συμβούλιο να βρίσκεται στο Skype, στο Zoom και στο Teams.

Η χρήση ψηφιακών εργαλείων, όπως η τηλεδιάσκεψη, στις μικρές και μεσαίες εταιρείες της χώρας αυξήθηκε μέσα σε μία διετία -από την έναρξη της πανδημίας και μετά- κατά 59%. Ειδικότερα, το 2022, το 62% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα απαντά ότι κάνει χρήση του εργαλείου της τηλεδιάσκεψης. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2020 ήταν μόλις 39%.

Μάλιστα, οι ΜμΕ της χώρας όχι μόνο χρησιμοποιούν τις τηλεδιασκέψεις για τον χειρισμό της καθημερινής εργασιακής ρουτίνας, αλλά δηλώνουν και ικανοποιημένες από τη νέα αυτή εργασιακή καθημερινότητα: 9 στις 10 μικρομεσαίες εταιρείες στην Ελλάδα, που χρησιμοποιούν μέσα τηλεδιάσκεψης, απαντούν ότι είναι πολύ ικανοποιημένες από αυτά.

Πρωτιά για το Zoom

Πρώτο στις προτιμήσεις των ελληνικών εταιρειών για τη διενέργεια τηλεδιασκέψεων έρχεται το Zoom, του οποίου η χρήση αυξήθηκε θεαματικά στη διάρκεια της πανδημίας. Σήμερα, το 59% των ΜμΕ απαντά ότι κάνει χρήση του Zoom έναντι 38% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2020.

Δεύτερο πιο δημοφιλές εργαλείο τηλεδιασκέψεων για τις επιχειρήσεις σήμερα είναι το Skype, του οποίου, ωστόσο, η δυναμική έχει εξασθενίσει σημαντικά από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά. Πλέον, το 46% των ελληνικών μικρομεσαίων εταιρειών ψηφίζει Skype για τη διεξαγωγή μιας τηλεδιάσκεψης, όταν το 2020 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 75%.

Αυξημένος αριθμός ελληνικών εταιρειών λαμβάνει πλέον αποφάσεις μέσω του Microsoft Teams, το οποίο στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης έγινε πολύ δημοφιλές στην ελληνική αγορά. Όπως αποκαλύπτει έρευνα που εκπόνησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό της Cosmote, ενώ το 2020 χρήση του Microsoft Teams έκανε μόλις το 13% των ελληνικών ΜμΕ, το 2022 το ποσοστό αυτό ενισχύθηκε στο 41%.

Το Team Viewer, το Cisco Viewer και το Hangouts/Google Meet, Ελλάδα είναι οι άλλες ψηφιακές πλατφόρμες, που επιλέγουν οι ελληνικές εταιρείες για να συσκεφθούν ψηφιακά.

Περί ασφάλειας

Η αυξημένη χρήση ψηφιακών εργαλείων ανάγκασε τις ελληνικές επιχειρήσεις να θωρακίσουν περαιτέρω την ψηφιακή τους ασφάλεια. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ερώτηση αν χρησιμοποιούν κάποια λύση ψηφιακής ασφάλειας μόνο το 8% απαντά αρνητικά, ενώ το 86% δηλώνει «ναι».

Το 2020 το ποσοστό των επιχειρήσεων, που είχαν προστασία από μια λύση ψηφιακής ασφάλειας έφτανε το 78%.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

27ο Θερινό Σχολείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Δράσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2022 θερινό Σχολείο, με θέμα «Το Σύμπαν, και οι...

Ψηφιακά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την COSMOTE με επιδότηση 90%

  -Η COSMOTE συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» - Έως 31/10, οι αιτήσεις για...

AEGEAN: διακρίθηκε ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» στα Skytrax World Airline Awards

Για 11η συνεχή χρονιά και 12η συνολικά, ανακηρύσσεται πρώτη, στις προτιμήσεις των επιβατών Μια ακόμη σημαντική διάκριση έλαβε η AEGEAN στα φετινά 2022 Skytrax...

Εμβάθυνση της συνεργασίας ΣΕΒ & Junior Achievement Greece 

Για περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης κρίσιμων γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων για μαθητές και σπουδαστές Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας εμβαθύνεται η σχέση μεταξύ του ΣΕΒ και...

ΣΕΠΕ: Πρόγραμμα Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης, κατάρτισης και πιστοποίησης και προώθησης στην απασχόληση Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών  σε όλη την Ελλάδα...