23.8 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Ξεθώριασε η λάμψη του smart home το 2022

  •  της Νατάσας Φραγκούλη 

Στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας βρίσκεται η παγκόσμια αγορά των «έξυπνων» οικιακών συσκευών. Καθώς οι προϋπολογισμοί των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο πιέζονται από τις πληθωριστικές πιέσεις, οι πωλήσεις που σχετίζονται με το smart home κινούνται και αυτές σε στενωπό.

Η επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών οδήγησε σε μείωση των παγκόσμιων πωλήσεων ‘έξυπνων’ οικιακών συσκευών το 2022. Σύμφωνα με το Worldwide Quarterly Smart Home Device Tracker της International Data Corporation (IDC), πωλήσεις οικιακών συσκευών smart home υπολογίζεται ότι μειώθηκαν τη χρονιά που πέρασε κατά 2,6% και διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 874 εκατ. μονάδων.

Τα «έξυπνα» ηχεία, οι συσκευές ψυχαγωγίας βίντεο, όπως και οι τηλεοράσεις και οι συσκευές ροής, ήταν οι κατηγορίες, οι οποίες -σύμφωνα με τους αναλυτές- σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της πτώσης.

«Οι αποστολές έξυπνων οικιακών συσκευών έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τις συνεχιζόμενες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Επιπλέον, διαπιστώνουμε πτωτικές τάσεις στη ζήτηση το 2022, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να πιέζει τα πορτοφόλια των καταναλωτών» αναφέρει η IDC σε σχετικό report της.

Οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν -κοιτάζοντας προς το μέλλον- ότι η μακροοικονομική αστάθεια θα συνεχίσει να εμποδίζει την ανάπτυξη της αγοράς smart home σε παγκόσμιο επίπεδο και το 2023.

Ξεθωριάζει η λάμψη

Αν και η παγκόσμια αγορά προβλέπεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2023, αυτή αναμένεται να παραμείνει σχετικά χαμηλή, με τις πωλήσεις να αυξάνονται με χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό της τάξης του 4,6%. Σύμφωνα με την ανάλυση της IDC, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανάπτυξης θα προέρχεται από τις αναδυόμενες αγορές καθώς και από την Κίνα.

Αν και τα «έξυπνα» ηχεία αναμφισβήτητα βοήθησαν στην άνοδο των πωλήσεων στην κατηγορία των «έξυπνων» οικιακών συσκευών, η λάμψη αυτών των προϊόντων έχει σε μεγάλο βαθμό ξεθωριάσει για τους καταναλωτές σε ανεπτυγμένες αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα. Ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις τους αναμένεται να μειωθούν μακροπρόθεσμα.

«Πλέον η ανάπτυξη της συγκεκριμένης προϊοντικής κατηγορίας θα στηρίζεται κυρίως σε αναδυόμενες αγορές και σε μέρη όπως η Ευρώπη, όπου η γλώσσα και η έλλειψη υπηρεσιών ήταν εμπόδιο στην υιοθέτηση στο παρελθόν» αναφέρουν οι αναλυτές της IDC.

«Τα ακραία υψηλά επίπεδα αγορών που έχουν σημειωθεί από την έναρξη της πανδημίας πλησιάζουν στο τέλος τους για έξυπνα ηχεία, τηλεοράσεις και συσκευές ροής καθώς η ζήτηση για αυτές τις κατηγορίες θα παραμείνει στάσιμη έως ότου η οικονομία δει κάποια βελτίωση, κάτι το οποίο αναμένεται το 2024», σχολιάζει η IDC.

Στον αντίποδα, τα προϊόντα παρακολούθησης/ασφάλειας του σπιτιού, όπως «έξυπνες» κάμερες, κουδούνια ή κλειδαριές, καθώς και προϊόντα smart φωτισμού και ψυχαγωγίας βίντεο θα κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο και θα έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην αγορά του smart home τα επόμενα χρόνια.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

UNISON: Ολοκληρωμένες λύσεις για τη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων

Μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων  Η UNISON που εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών Facility Management, απαντά στις αυξανόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων για μείωση του...

Το HUAWEI P60 Pro, το Watch Ultimate και η επόμενη γενιά προϊόντων αιχμής θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη σύντομα

Η Huawei δεν σταματάει να καινοτομεί! Ο τεχνολογικός «γίγαντας» παρουσίασε στις 23 Μαρτίου στην Κίνα τη νέα σειρά προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, από smartphones και...

ΕΒΕΑ: Έρχεται νέα πρόσκληση για αμιγώς γυναικεία startups σε επενδυτικά κεφάλαια

Στο τέλος του μήνα πρόκειται να δημοσιευθεί μία νέα πανελλαδική πρόσκληση για πρόσβαση αμιγώς γυναικείων startup εταιρειών σε επενδυτικά κεφάλαια στο πλαίσιο της θερμοκοιτίδας...

Xiaomi 13: Τα Public υποδέχονται τη νέα κορυφαία σειρά smartphones

Τα Public, #1 προορισμός τεχνολογίας, φέρνουν την ολοκαίνουργια σειρά smartphones Xiaomi 13 και το γιορτάζουν μαζί με το brand, που προσφέρει ξεχωριστά δώρα, συμπληρώνοντας...

Το Ταμείο «Φαιστός» επενδύει στην καινοτόμα τεχνολογική εταιρεία SafeSize

Η 5G Ventures ανακοινώνει ότι το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» συμμετείχε μαζί με διεθνείς επενδυτές, κυρίως  από την Ευρώπη, στον νέο γύρο χρηματοδότησης (Series A+)...