22.1 C
Athens
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Κεφάλαια $23,7 δισ. σε ένα τρίμηνο προσέλκυσαν οι ευρωπαϊκές startups

  •   Της Νατάσας Φραγκούλη

Φρένο στην ακμάζουσα και πολλά υποσχόμενη για τους επενδυτές αγορά των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη βάζει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από τις αρχές του έτους, οι επενδυτές κινήθηκαν έντονα θετικά σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων προς τις ευρωπαϊκές startups, με την οικονομική αβεβαιότητα και την πληθωριστική έξαρση να φρενάρει, ωστόσο, την αγορά κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Πρακτικά, οι startups της Ευρώπης προσέλκυσαν λιγότερα κεφάλαια, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, με τον πόλεμο να αποσυντονίζει τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν τεθεί σε στάση αναμονής. Την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου τρέχοντος έτους, οι startups ανά την Ευρώπη προσέλκυσαν χρηματοδοτήσεις 23,7 δισ. δολαρίων, ποσό το οποίο υπολείπεται, ωστόσο, έναντι της αντίστοιχης περσινής επίδοσης με χρηματοδοτήσεις 38 δισ. δολ.

Αν και στη σκιά του πολέμου, οι χρηματοδοτήσεις προς νεοφυείς εταιρείες της Ευρώπης κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, σε σχέση για παράδειγμα με το 2020. Οι αναλυτές του Crunchbase σχολιάζουν ότι χρηματοδοτήσεις νεοφυών επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2022 είναι κατά τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια υψηλότερες από κάθε τρίμηνο το 2020.

Παρά την αναταραχή που προκαλεί στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα των startups ο πόλεμος, ο ρυθμός παραγωγής νέων μονόκερων (εταιρειών με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολάρια) συνέχισε να είναι θετικός. Το δεύτερο τρίμηνο του 2022 «γεννήθηκαν» στην Ευρώπη 21 νέα unicorns συνολικά, ανεβάζοντας το σύνολο των ευρωπαϊκών μονόκερων σε 187 εταιρείες.

Ο ρυθμός αύξησης των unicorns της Ευρώπης, το εξεταζόμενο διάστημα ήταν ανάλογος, αυτού των τελευταίων ετών, αφού και το πρώτο τρίμηνο του 2022, όπως άλλωστε και το 2021, ανά τρίμηνο δημιουργούνται περί τους 20 με 26 μονόκερους επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Νέοι μονόκεροι στη γειτονιά μας

Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία που εντάχθηκε στο club των unicorns της Ευρώπης, το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ήταν η εταιρεία πληρωμών SumUp με έδρα το Λονδίνο, η οποία συγκέντρωσε 624 εκατ. δολάρτια, σε νέο γύρο του οποίου ηγήθηκε η Bain Capital Tech Opportunities, με την αποτίμησή της να φτάνει πλέον τα 8,5 δισ. δολ.

Πάντως, η τρέχουσα παγκόσμια ύφεση στις χρηματοδοτήσεις έρχεται να επηρεάσει -όπως είναι αναμενόμενο- τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών startups. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι η Klarna -ο πιο πολύτιμος ευρωπαϊκός μονόκερος στο The Crunchbase Unicorn Board – συγκεντρώνει χρηματοδότηση σε αποτίμηση 6,5 δισ. δολ., όταν η εταιρεία είχε αποτιμηθεί τον Ιούνιο του 2021 σε 45,5 δισ. δολ.

Μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης της χρηματοδότησης αφορούσε σε νεοσύστατες επιχειρήσεις τελικού σταδίου και τεχνολογικής ανάπτυξης, οι οποίες μειώθηκαν κατά 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα προηγούμενα στάδια χρηματοδότησης, ενώ εξακολουθούσαν να είναι μειωμένα από έτος σε έτος, επηρεάστηκαν λιγότερο δραματικά.

Πιο ανθεκτική η Ευρώπη

Οι αναλυτές παρατηρούν, πάντως, ότι η ευρωπαϊκή αγορά των startups διολισθαίνει στην κρίση με βραδύτερους ρυθμούς έναντι πχ των ΗΠΑ ή του παγκόσμιου μέσου όρου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι χρηματοδοτήσεις προς ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες, παγκοσμίως, είχαν αρχίσει να υποχωρούν ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2022, όταν η Ευρώπη είχε ακόμη θετικό πρόσημο.

Για την ακρίβεια, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν το καλύτερο στην πρόσφατη ιστορία του οικοσυστήματος των startups, οι οποίες προσέλκυσαν κεφάλαια άνω των 30 δισ.δολ.

Σε γεωγραφική βάση, τα περισσότερα κεφάλαια των Venture Capitals προς την Ευρώπη κατευθύνθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη  Γερμανία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Γαλλία, Σουηδία και Ολλανδία ήταν τα αμέσως πιο ελκυστικά νεοφυή οικοσυστήματα για τους επενδυτές.

«Δεδομένης της ανάπτυξης του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος, όταν αλλάξουν οι συνθήκες της αγοράς, αναμένουμε ότι αυτοί οι επενδυτές θα επιστρέψουν», προβλέπουν οι αναλυτές, κοιτώντας προς το χρηματοδοτικό μέλλον του οικοσυστήματος.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Nova: Συνεργασία με την Aegean Rebreath για την προστασία των ελληνικών θαλασσών

Πιστή στη δέσμευσή της να αποτελεί για όλους έναν πραγματικό κοινωνικό εταίρο, η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media...

Υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Lancom και NetiX

Την αποκλειστική διανομή των υπηρεσιών του NetIX στην Ελλάδα από τη Lancom υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του International Telecoms Week 2023 στην Ουάσιγκτον οι...

Stelios Awards For Young Entrepreneurs In Greece για 14η χρονιά

Ο κορυφαίος θεσμός των Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece, που διοργανώνει για 14η χρονιά ο Sir Στέλιου Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης των...

Kaspersky: Έτσι θα αποτρέψετε κυβερνοεπιθέσεις DDoS σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

«Οι ψηφιακές επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αρκετά συχνές και τείνουν να εντείνονται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων, όπως η περίοδος των σχολικών...

Ποιοι είναι και σε ποιες ελληνικές startups θέλουν να επενδύσουν οι business angels

 Της Νατάσας Φραγκούλη Τουλάχιστον 450 επιχειρηματικοί άγγελοι από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους γκουρού των επενδύσεων σε startups, βάζουν στα ραντάρ τους το ελληνικό...