Κ. Πιερρακάκης: Το άνοιγμα των δεδομένων μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας

- Advertisement -

Τη σημασία των ανοιχτών δεδομένων και την αξία που αυτά μπορούν να «γεννήσουν» για την οικονομία και τη χώρα τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στη διαδικτυακή ημερίδα «Τεχνολογίες Ανοικτής Τραπεζικής: Fintech – Open Banking Protocols» που διοργάνωσαν η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ).

Στην έναρξη της ημερίδας, παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι έχει σημασία να αναδειχθεί η μεγάλη αξία που μπορεί να έχουν τα ανοιχτά δεδομένα για τη χώρα και την οικονομία. Μάλιστα σημείωσε ότι είναι σημαντικό να μπορέσουμε να δούμε, μέσα από την πύλη ανοιχτών δεδομένων της Τράπεζας της Ελλάδος και μέσα από τις ευρύτερες πύλες ανοιχτών δεδομένων που έχει το ελληνικό Δημόσιο, ποια στρατηγική θα ακολουθήσουμε και πώς θα μπορέσουμε πράγματι να «γεννήσουμε» τη μέγιστη δυνατή αξία από τα δεδομένα τα οποία διαθέτουμε ως χώρα, ως πολιτεία.

«Υπήρχε τα παλαιότερα χρόνια μία φράση, η οποία από πολλούς θεωρήθηκε κλισέ, ότι “τα δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο”… Ο ΣΕΒ πριν λίγα χρόνια είχε κάνει μια σχετική μελέτη, όπου είχε υπογραμμίσει ότι μέσα από το άνοιγμα των δεδομένων του ελληνικού κράτους μπορούν να δημιουργηθούν έως και 1.000 θέσεις εργασίας σε μία πενταετία και προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ 3,2 δισ.α ευρώ. Βέβαια, νομίζω ότι είναι ακόμη μεγαλύτερες οι αποδόσεις που μπορεί να δώσει πλέον το άνοιγμα των δεδομένων στη χώρα μας».

Σε αυτό το πλαίσιο και γενικά στην ψηφιακή στρατηγική και στον ψηφιακό μετασχηματισμό κινούμαστε σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι το αμιγώς θεσμικό και το άλλο επίπεδο είναι το αμιγώς τεχνολογικό, δηλαδή υπάρξουν οι εφαρμογές που προβλέπονται από τα θεσμικά εργαλεία.

O Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης

Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει τις σχετικές ευρωπαϊκές Οδηγίες με το νόμο 4727 του 2020, είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενσωματώσει την ευρωπαϊκή Οδηγία για τα ανοιχτά δεδομένα. Να σημειώσω ότι η προηγούμενη Οδηγία για τα ανοιχτά δεδομένα ενσωματώνεται με το νόμο 4305/2014, από τον σημερινό Πρωθυπουργό, όταν ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Σε αυτό το πλαίσιο, εμείς από τις αρχές του 2020 έχουμε θεμελιώσει τους μηχανισμούς μέσα από τους οποίους μπορούμε να δημοσιεύουμε, γενικά, τα δεδομένα στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Οι δύο διαστάσεις του προβλήματος

Η μια διάσταση του προβλήματος είναι να δημοσιεύσεις τις ροές δεδομένων και η δεύτερη διάσταση του προβλήματος είναι να το κάνεις με έναν τρόπο που είναι επεξεργάσιμος, δηλαδή με αρχιτεκτονική ΑΡΙ, ώστε να το χρησιμοποιεί η κοινότητα των προγραμματιστών και ο κάθε ενδιαφερόμενος. «Η νέα πύλη που έχουμε δημιουργήσει, το data.gov.gr, ακόμη χτίζεται», σχολίασε ο Υπουργός. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο έχουν δημοσιευτεί εκεί τα δεδομένα είναι ο δόκιμος, γιατί μπορεί κανείς να επεξεργαστεί δεδομένα όπως αυτά που αφορούν την κίνηση στους δρόμους ή δεδομένα γύρω από τον ΟΑΣΑ για παράδειγμα ή δεδομένα γύρω από τον εμβολιασμό.

Η συνδρομή των προγραμματιστών

«Έχουμε, βέβαια, και άλλους μηχανισμούς και άλλες βάσεις δεδομένων όπως η συνταγογράφηση, η οποία συνιστά προτεραιότητα για εμάς. Παραδείγματος χάριν, να πάρουμε τα δεδομένα της συνταγογράφησης, να τα ανοίξουμε και να βγάλουμε συμπεράσματα πολιτικής, τόσο εμείς, όσο και η ευρύτερη κοινότητα».

Ο κ. Πιερρακάκης κατέληξε ότι θα χτίσουμε πάνω στην πύλη που έχουμε δημιουργήσει, το data.gov.gr, όπου θα αυξηθούν οι ροές των δεδομένων που βρίσκονται εκεί σήμερα. «Πέρα από αυτό, θα ζητήσουμε μέσα από hackathons από την κοινότητα των προγραμματιστών να αξιοποιήσει αυτά τα δεδομένα για να βοηθήσει την πολιτεία στο σχεδιασμό πολιτικών. Θα έλεγα πώς αυτή είναι μία καλή πρακτική. Και είναι μόνο η αρχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχονται νέες εξαγορές για τη ΔΕΗ – Προχωρούν οι συζητήσεις για το mega Data Center έως 1 GW

Με ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, επιβεβαίωση των στόχων για το...

1 στους 2 CEOs βάζει την ΑΙ στις κορυφαίες στρατηγικές προτεραιότητες

Η Τεχνητή Νοημοσύνη παύει να αποτελεί ένα ακόμη έργο...

270.000 κυβερνοεπιθέσεις με «δόλωμα» ταξιδιωτικά brands σε έναν χρόνο

Ένα ολοένα και πιο ελκυστικό πεδίο δράσης για τους...

Η αύξηση του κόστους μνήμης δημιουργεί «δύο ταχύτητες» στα smartphones

Η άνοδος του κόστους των τσιπ μνήμης αναδιαμορφώνει τη...

Στα 6,37 τρισ. δολ. οι παγκόσμιες δαπάνες IT το 2026 με «καύσιμο» την AI

Η ανάγκη δημιουργίας της υπολογιστικής ισχύος που απαιτεί η...