13.2 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Η Πληροφορική το τρίτο πιο δημοφιλές αντικείμενο τηλεκπαίδευσης στην πανδημία

Η Πληροφορική, ο προγραμματισμός και η χρήση λογισμικού ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή αντικείμενα τηλεκπαίδευσης, που επέλεξαν οι Έλληνες εργαζόμενοι να κάνουν μέσα στην πανδημία.

Μάλιστα, η Πληροφορική ήταν το τρίτο πιο δημοφιλές αντικείμενο τηλεκπαίδευσης για τους εργαζόμενους στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης του COVID-19.

Online μαθήματα Πληροφορικής έκανε το 16% των εργαζόμενων, που αποφάσισαν στη διάρκεια της πανδημίας να παρακολουθήσουν κάποια επιμορφωτικά προγράμματα εξ αποστάσεως.

Το πλέον περιζήτητο αντικείμενο για online προγράμματα τηλεκπαίδευσης ήταν τα οικονομικά, το management, η λογιστική, οι πωλήσεις και το marketing (20,7%). Επίσης, σημαντικός αριθμός εργαζομένων παρακολούθησε προγράμματα τηλεκπαίδευσης άλλων επαγγελματικών κλάδων, για παράδειγμα στην ιατρική, στη νομική και στη μηχανική (20%).

Επίσης, δημοφιλή ήταν και τα προγράμματα τηλεκπαίδευσης σε θέματα σχετικά με την ψηφιακή πληροφορία και διαχείριση, όπως digital, big data, analytics, καθώς και με την προστασία προσωπικών δεδομένων (13%). Σημαντική παρουσία είχαν τα προγράμματα που αφορούν την πανδημία και τη διαχείρισή της, όπως υγειονομικά πρωτόκολλα σε κρίσιμους κλάδους, ή εκπαίδευση εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Στο μεταξύ, αρκετοί εργαζόμενοι (6,3%) επιχειρήσεων και οργανισμών, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, συμμετείχαν σε προγράμματα τηλεκπαίδευσης στα λεγόμενα soft skills  (ηγεσία, ομαδική εργασία, ανθεκτικότητα, οργάνωση χρόνου).

Τεχνικά προβλήματα

Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει έρευνα, που διεξήγαγε το Εργαστήριο Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού, το οποίο υποστηρίζει επιστημονικά το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από την έρευνα προκύπτει συνολικά μια επιτάχυνση της διαδικασίας ψηφιοποίησης των διοικητικών πρακτικών.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, συνολικά, από όλους όσοι δήλωσαν ότι έχουν εμπειρία τηλεκπαίδευσης, το 63% απάντησε ότι αντιμετώπισε προβλήματα. Από τα προβλήματα κατά την τηλεκπαίδευση, το πιο συχνά αναφερόμενο ήταν οι «τεχνικές δυσκολίες» (11,3%) και ακολούθως η «απόσπαση προσοχής» (6%).

Όσον αφορά τα μέσα τηλεκπαίδευσης των εργαζομένων μέσα στην πανδημία τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξήθηκε η εξοικείωση με όλα τα μέσα. Τα Skype/skype professional, Zoom, και MS Teams είναι αυτά που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στα διαδικτυακά μαθήματα και των σχολείων και πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με την έρευνα, πάντως, οι ερωτώμενοι δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι η τηλεκπαίδευση βελτιώνει την ικανότητά τους να μελετούν ή ότι είναι πιο αποτελεσματική από τη δια ζώσης εκπαίδευση. Φαίνεται όμως ότι συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι καθιστά τον χρόνο στην καραντίνα χρήσιμο και ότι είναι θετικοί προς αυτήν.

Η έρευνα

Η έρευνα διενεργήθηκε εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του Covid-19, από τις 27 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2020, σε εργαζομένους οργανισμών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Σε αυτήν συμμετείχαν 662 εργαζόμενοι μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

ΕΒΕΑ: Έρχεται νέα πρόσκληση για αμιγώς γυναικεία startups σε επενδυτικά κεφάλαια

Στο τέλος του μήνα πρόκειται να δημοσιευθεί μία νέα πανελλαδική πρόσκληση για πρόσβαση αμιγώς γυναικείων startup εταιρειών σε επενδυτικά κεφάλαια στο πλαίσιο της θερμοκοιτίδας...

Xiaomi 13: Τα Public υποδέχονται τη νέα κορυφαία σειρά smartphones

Τα Public, #1 προορισμός τεχνολογίας, φέρνουν την ολοκαίνουργια σειρά smartphones Xiaomi 13 και το γιορτάζουν μαζί με το brand, που προσφέρει ξεχωριστά δώρα, συμπληρώνοντας...

Το Ταμείο «Φαιστός» επενδύει στην καινοτόμα τεχνολογική εταιρεία SafeSize

Η 5G Ventures ανακοινώνει ότι το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» συμμετείχε μαζί με διεθνείς επενδυτές, κυρίως  από την Ευρώπη, στον νέο γύρο χρηματοδότησης (Series A+)...

NOVA: Ισχυροποίηση του δικτύου 4G και 5G πανελλαδικά

Το 4G και 5G Δίκτυο Κινητής της Nova ισχυροποιείται και αποκτά αυξημένη χωρητικότητα με την κατάργηση του δικτύου 3G της εταιρείας σε πανελλαδικό επίπεδο. Το...

Απλά Ψηφιακά 92: Τι σχεδιάζει το egg (Ρούλα Μπαχταλιά), το 5G στο Θριάσιο, η Microsoft και η HP

Την 10ετή πορεία του, καθώς και τα επόμενα βήματα του egg, ανέλυσε η διευθύντρια του επιχειρηματικού επιταχυντή της Eurobank, Ρούλα Μπαχταλιά, στον Δημήτρη Μαλλά...