27.9 C
Athens
Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

25 εκατ. δολ. «τρώει» ημερησίως το bitcoin σε ρεύμα

Σε μια διόλου αμελητέα ενεργοβόρα βιομηχανία εξελίσσεται το bitcoin. Το ψηφιακό νόμισμα έχει δεχθεί μεγάλη κριτική για διάφορους λόγους: από την αυξανόμενη ζήτηση και τις διακυμάνσεις στην τιμή του μέχρι την εμπλοκή του σε παράνομες συναλλαγές.

Ένα πρόσθετο επιχείρημα των επικριτών του είναι η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτεί για την… εξόρυξή του. Το ψηφιακό νόμισμα bitcoin κοστίζει καθημερινά στον πλανήτη 25,2 εκατ. δολ. σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το κόστος προκύπτει από την επεξεργασία των συναλλαγών του bitcoin, που επεξεργάστηκε και παρουσίασε η Trading Platforms. Η εταιρεία, μεταξύ άλλων μετρήσεων που έκανε, συνέκρινε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ του bitcoin και δέκα κορυφαίων χωρών του πλανήτη. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του ψηφιακού νομίσματος ανέρχεται στα 112 TWh (τεραβατώρες).

Το μέγεθος γίνεται αντιληπτό αν ληφθεί υπόψη ότι στην Κίνα, τον κορυφαίο καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, η αντίστοιχη κατανάλωση είναι 6.510 TWh. Δηλαδή, το bitcoin να αντιπροσωπεύει ποσοστό 1,72% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, το αντίστοιχο μέγεθος είναι 3.865 TWh κατανάλωση ενέργειας ετησίως, με το bitcoin να αντιπροσωπεύει το 2,89% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στις ΗΠΑ.

Μαύρη τρύπα ρεύματος

Όλη αυτή η “δίψα” για ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, η οποία είναι μια διαδικασία, όπου τα μηχανήματα συνδέονται με το Διαδίκτυο, για να επαληθεύσουν τις συναλλαγές, η οποία περιλαμβάνει την επίλυση παζλ.

Αν και το bitcoin λειτουργεί αποκλειστικά στον ψηφιακό χώρο, οι υπολογιστές που τροφοδοτούν το δίκτυο καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Επομένως, απαιτείται περισσότερη υπολογιστική ισχύς για την εξόρυξη bitcoin, το οποίο μεταφράζεται σε μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι “ανθρακωρύχοι” του bitcoin έχουν μετεγκατασταθεί ακόμα και σε μέρη, όπως η Ισλανδία για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, καθώς η γεωθερμική ενέργεια είναι άφθονη εκεί, ενώ και ο κρύος αέρας της Αρκτικής βοηθάει στην ψύξη.

Αποτύπωμα

Καθώς το δίκτυο bitcoin μεγαλώνει, έχει φτάσει να καταναλώνει πλέον περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ορισμένες χώρες. Η κατανάλωση αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται ορισμένες κορυφαίες παγκόσμιες οικονομίες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το bitcoin αντιπροσωπεύει πάνω από το 36% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.

Όπως και κάθε άλλη βιομηχανία, που βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια, η κατανάλωση από το Bitcoin αφήνει ένα αξιοσημείωτο αποτύπωμα άνθρακα 36,95 Mt CO2, το οποίο είναι συγκρίσιμο με το αποτύπωμα άνθρακα της Νέας Ζηλανδίας.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, το bitcoin απαιτεί ετησίως το 0,28% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αν το bitcoin ήταν χώρα, θα ήταν η 41η πιο απαιτητική ενεργειακά χώρα στον πλανήτη. Αρκεί να πούμε ότι το bitcoin απορροφά περισσότερη ενέργεια από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ισλανδία.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Διαθέσιμη και στα αγγλικά η ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου και ιδιωτικού συμφωνητικού

Τη δυνατότητα να βεβαιώνεται ψηφιακά στα αγγλικά το γνήσιο της υπογραφής έχουν από σήμερα οι πολίτες. Πρόκειται για υπηρεσία η οποία διατίθεται μέσω του...

Airbus: Eπέλεξε την Thales για το νέο σύστημα διαχείρισης πτήσεων

  Η Airbus επέλεξε την Thales για να εξοπλίσει τα αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας με το πιο ισχυρό και καινοτόμο σύστημα διαχείρισης πτήσεων της...

Θεσσαλονίκη «Έξυπνη πόλη»: Αντιμετώπιση κρίσεων με σύστημα επικοινωνίας από τη Nova – Wind

Η Nova – Wind, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ένωσε τις δυνάμεις της με τις εταιρείες...

Vodafone Ελλάδος: Αύξηση πελατειακής βάσης με ρεκόρ στην κίνηση δεδομένων

Σημαντική αύξηση της πελατειακής βάσης στην κινητή και των εσόδων από υπηρεσίες, αλλά και ρεκόρ στην κίνηση δεδομένων κατέγραψε η Vodafone Ελλάδας το περασμένο...

Αύριο στο Ζάππειο το 5G Conference SΕ Europe 2022

Το πρώτο συνέδριο στη χώρα μας που αφορά στα κινητά δίκτυα 5ης γενιάς, το 5G Conference Southeastern Europe, διοργανώνεται την Τετάρτη, 18 Μαΐου στο...