18 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

25 εκατ. δολ. «τρώει» ημερησίως το bitcoin σε ρεύμα

Σε μια διόλου αμελητέα ενεργοβόρα βιομηχανία εξελίσσεται το bitcoin. Το ψηφιακό νόμισμα έχει δεχθεί μεγάλη κριτική για διάφορους λόγους: από την αυξανόμενη ζήτηση και τις διακυμάνσεις στην τιμή του μέχρι την εμπλοκή του σε παράνομες συναλλαγές.

Ένα πρόσθετο επιχείρημα των επικριτών του είναι η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτεί για την… εξόρυξή του. Το ψηφιακό νόμισμα bitcoin κοστίζει καθημερινά στον πλανήτη 25,2 εκατ. δολ. σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το κόστος προκύπτει από την επεξεργασία των συναλλαγών του bitcoin, που επεξεργάστηκε και παρουσίασε η Trading Platforms. Η εταιρεία, μεταξύ άλλων μετρήσεων που έκανε, συνέκρινε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ του bitcoin και δέκα κορυφαίων χωρών του πλανήτη. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του ψηφιακού νομίσματος ανέρχεται στα 112 TWh (τεραβατώρες).

Το μέγεθος γίνεται αντιληπτό αν ληφθεί υπόψη ότι στην Κίνα, τον κορυφαίο καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, η αντίστοιχη κατανάλωση είναι 6.510 TWh. Δηλαδή, το bitcoin να αντιπροσωπεύει ποσοστό 1,72% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, το αντίστοιχο μέγεθος είναι 3.865 TWh κατανάλωση ενέργειας ετησίως, με το bitcoin να αντιπροσωπεύει το 2,89% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στις ΗΠΑ.

Μαύρη τρύπα ρεύματος

Όλη αυτή η “δίψα” για ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, η οποία είναι μια διαδικασία, όπου τα μηχανήματα συνδέονται με το Διαδίκτυο, για να επαληθεύσουν τις συναλλαγές, η οποία περιλαμβάνει την επίλυση παζλ.

Αν και το bitcoin λειτουργεί αποκλειστικά στον ψηφιακό χώρο, οι υπολογιστές που τροφοδοτούν το δίκτυο καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Επομένως, απαιτείται περισσότερη υπολογιστική ισχύς για την εξόρυξη bitcoin, το οποίο μεταφράζεται σε μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι “ανθρακωρύχοι” του bitcoin έχουν μετεγκατασταθεί ακόμα και σε μέρη, όπως η Ισλανδία για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, καθώς η γεωθερμική ενέργεια είναι άφθονη εκεί, ενώ και ο κρύος αέρας της Αρκτικής βοηθάει στην ψύξη.

Αποτύπωμα

Καθώς το δίκτυο bitcoin μεγαλώνει, έχει φτάσει να καταναλώνει πλέον περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ορισμένες χώρες. Η κατανάλωση αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται ορισμένες κορυφαίες παγκόσμιες οικονομίες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το bitcoin αντιπροσωπεύει πάνω από το 36% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.

Όπως και κάθε άλλη βιομηχανία, που βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια, η κατανάλωση από το Bitcoin αφήνει ένα αξιοσημείωτο αποτύπωμα άνθρακα 36,95 Mt CO2, το οποίο είναι συγκρίσιμο με το αποτύπωμα άνθρακα της Νέας Ζηλανδίας.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, το bitcoin απαιτεί ετησίως το 0,28% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αν το bitcoin ήταν χώρα, θα ήταν η 41η πιο απαιτητική ενεργειακά χώρα στον πλανήτη. Αρκεί να πούμε ότι το bitcoin απορροφά περισσότερη ενέργεια από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ισλανδία.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Όταν η κοινωνική συμπεριφορά ενός εργαζομένου γίνεται απειλή για την επιχείρηση

Στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου τα αθώα GIF και τα κοινόχρηστα έγγραφα μπορούν να αποτελέσουν απειλή, η προστασία της συνεργασίας στο cloud από το...

Περισσότερα από 74 εκατ.δολ. θα κόστιζε στην Ελλάδα μια μέρα χωρίς Internet

  γράφει η Nατάσα Φραγκούλη   Απόλυτα εξαρτημένη από το παγκόσμιο Διαδίκτυο είναι πλέον όχι μόνο η καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και η οικονομία κάθε χώρας....

Vodafone Business: Ανάληψη έργου για το Υπουργείο Μετανάστευσης

Αναβαθμίζει το επίπεδο κυβερνοασφάλειας, αλλά και τη διαλειτουργικότητα υπηρεσιών του Υπουργείου προς όφελος των διαχειριστών και των τελικών χρηστών H ένωση εταιρειών Byte-Vodafone Business...

“Digital Transformation Readiness” wizard από τη SoftOne

Οδηγώντας σταθερά τις εξελίξεις που αφορούν τη μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή, η SoftOne παρουσιάζει το “Digital Transformation Readiness” wizard, ένα πρωτοποριακό...

Απλά Ψηφιακά 119: Ενισχύοντας τη θέση των γυναικών στην τεχνολογία (Ελένη Ακτύπη), τα data centers, η Nova και οι νέες επενδύσεις

Το θέμα της ενίσχυσης της παρουσίας των γυναικών στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης σε αυτό το επεισόδιο του...