20.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

25 εκατ. δολ. «τρώει» ημερησίως το bitcoin σε ρεύμα

Σε μια διόλου αμελητέα ενεργοβόρα βιομηχανία εξελίσσεται το bitcoin. Το ψηφιακό νόμισμα έχει δεχθεί μεγάλη κριτική για διάφορους λόγους: από την αυξανόμενη ζήτηση και τις διακυμάνσεις στην τιμή του μέχρι την εμπλοκή του σε παράνομες συναλλαγές.

Ένα πρόσθετο επιχείρημα των επικριτών του είναι η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτεί για την… εξόρυξή του. Το ψηφιακό νόμισμα bitcoin κοστίζει καθημερινά στον πλανήτη 25,2 εκατ. δολ. σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το κόστος προκύπτει από την επεξεργασία των συναλλαγών του bitcoin, που επεξεργάστηκε και παρουσίασε η Trading Platforms. Η εταιρεία, μεταξύ άλλων μετρήσεων που έκανε, συνέκρινε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ του bitcoin και δέκα κορυφαίων χωρών του πλανήτη. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του ψηφιακού νομίσματος ανέρχεται στα 112 TWh (τεραβατώρες).

Το μέγεθος γίνεται αντιληπτό αν ληφθεί υπόψη ότι στην Κίνα, τον κορυφαίο καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, η αντίστοιχη κατανάλωση είναι 6.510 TWh. Δηλαδή, το bitcoin να αντιπροσωπεύει ποσοστό 1,72% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, το αντίστοιχο μέγεθος είναι 3.865 TWh κατανάλωση ενέργειας ετησίως, με το bitcoin να αντιπροσωπεύει το 2,89% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στις ΗΠΑ.

Μαύρη τρύπα ρεύματος

Όλη αυτή η “δίψα” για ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, η οποία είναι μια διαδικασία, όπου τα μηχανήματα συνδέονται με το Διαδίκτυο, για να επαληθεύσουν τις συναλλαγές, η οποία περιλαμβάνει την επίλυση παζλ.

Αν και το bitcoin λειτουργεί αποκλειστικά στον ψηφιακό χώρο, οι υπολογιστές που τροφοδοτούν το δίκτυο καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Επομένως, απαιτείται περισσότερη υπολογιστική ισχύς για την εξόρυξη bitcoin, το οποίο μεταφράζεται σε μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι “ανθρακωρύχοι” του bitcoin έχουν μετεγκατασταθεί ακόμα και σε μέρη, όπως η Ισλανδία για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, καθώς η γεωθερμική ενέργεια είναι άφθονη εκεί, ενώ και ο κρύος αέρας της Αρκτικής βοηθάει στην ψύξη.

Αποτύπωμα

Καθώς το δίκτυο bitcoin μεγαλώνει, έχει φτάσει να καταναλώνει πλέον περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ορισμένες χώρες. Η κατανάλωση αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται ορισμένες κορυφαίες παγκόσμιες οικονομίες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το bitcoin αντιπροσωπεύει πάνω από το 36% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.

Όπως και κάθε άλλη βιομηχανία, που βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια, η κατανάλωση από το Bitcoin αφήνει ένα αξιοσημείωτο αποτύπωμα άνθρακα 36,95 Mt CO2, το οποίο είναι συγκρίσιμο με το αποτύπωμα άνθρακα της Νέας Ζηλανδίας.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, το bitcoin απαιτεί ετησίως το 0,28% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αν το bitcoin ήταν χώρα, θα ήταν η 41η πιο απαιτητική ενεργειακά χώρα στον πλανήτη. Αρκεί να πούμε ότι το bitcoin απορροφά περισσότερη ενέργεια από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ισλανδία.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το HUAWEI Mate X3 ανοίγει το δρόμο για τη νέα εποχή στα foldable smartphones

Η Huawei λάνσαρε στην Ελλάδα το νέο HUAWEI Mate X3 - το εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, quad-curve, αναδιπλούμενο smartphone με μεγάλη οθόνη. Το HUAWEI Mate...

Το e-shop.gr συνεργάζεται με τη BOX NOW

Η ταχύτατη εξυπηρέτηση του καταναλωτή είναι προτεραιότητα για το e-shop.gr που αναζητά συνεχώς τρόπους να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής! Η συνεργασία του με...

Απλά Ψηφιακά 97: Οι Πλειάδες και η ελληνική καινοτομία στο IoT (Σπ. Μαζαράκης), οι ψηφιακές εκλογές και τα νέα 5G projects

Τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα του IoT, καθώς και την φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία του cluster καινοτομίας Πλειάδες του ομίλου Quest...

Public και MediaMarkt μαζί στο «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή 2023»

Public και MediaMarkt, μαζί στέκονται στο πλευρό των καταναλωτών και προσφέρουν χρήσιμες ecoliving συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Συμμετέχουν ΜΑΖΙ στον 3ο κύκλο...

Η Startup Pathways ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η Startup Pathways και το πρόγραμμα Real Time Graduates του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα Startups in Shipping το Σάββατο, 27 Μαΐου...