18 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Αλλάζει ο κυκλοφοριακός χάρτης της Αττικής- Οι επεκτάσεις σε μετρό και Αττική Οδό

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου

Σημαντικές αλλαγές στο κυκλοφοριακό φόρτο της Αττικής αναμένεται να επιφέρουν μεγάλα έργα που ξεκινούν μέσα στο 2021 και θα εξυπηρετούν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες ΙΧ και ΜΜΜ.

Το 2021 θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες της γραμμής 4 του μετρό, ενώ μέσα στο έτος που διανύουμε θα δημοπρατηθούν και οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, αναφέρθηκε στη Γραμμή 4 του Μετρό. «Καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε μετά από μία δύσκολη διαδικασία, την περιβόητη Γραμμή 4 του Μετρό. Ένα πάρα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό έργο, οι πρόδρομες εργασίες στο οποίο θα ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2021».

Υπενθύμισε ότι η Γραμμή 4, έργο ύψους πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, θα έχει 15 σταθμούς, θα ξεκινά από το άλσος Βεΐκου και θα καταλήγει στο Γουδή, περνώντας από Εξάρχεια και περιοχές του Κέντρου με μεγάλη κίνηση. «Είναι ένα έργο πνοής, ένα έργο που θα αλλάξει την Αθήνα», σημείωσε ο Υπουργός.

«Το 2021 τα έργα υποδομής μπαίνουν στην πρώτη γραμμή» τόνισε ο κ. Καραμανλής. Αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση του Μετρό προς Πειραιά, έργο με τεχνική δυσκολία καθώς η Γραμμή είναι δίπλα στη θάλασσα.

Επέκταση του μετρό στις Αχαρνές;

Μία νέα επέκταση έβαλε στο τραπέζι ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ, Χ. Δαμάσκος ο οποίος ζήτησε την επέκταση προς την περιοχή του Μενιδίου και όπως ο ίδιος αναφέρει θα εξεταστεί από την Αττικό Μετρό.

Ο κ. Δαμάσκος έκανε λόγο για επέκταση της Γραμμής 2 μέχρι τις Αχαρνές σε συζήτηση που είχε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αττικό Μετρό Νίκο Κουρέτα.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Δαμάσκος ανέφερε χαρακτηρστικά: «Επισκέφθηκα τον καλό φίλο Νίκο Κουρέτα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στο πλαίσιο της συνεργασίας ΣΤΑΣΥ και ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Ενημερώθηκα εκτενώς για την πορεία του σχεδιασμού και των έργων επέκτασης της Γραμμής 2, με τρείς νέους σταθμούς από Ανθούπολη ως Αγ. Νικόλαο, της νέας Γραμμής 4 και συζητήσαμε θέματα που αφορούν τις δύο εταιρείες.

Συζητήσαμε επίσης την πιθανότητα της περαιτέρω επέκτασης της Γραμμής 2 βορειότερα του Αγ.Νικολάου που έχει ήδη ανακοινωθεί, μέχρι τις Αχαρνές. Εξήγησα ότι αυτή η πιθανή επέκταση θα εξυπηρετήσει πάνω από 250.000 πολίτες που αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούνται από το δίκτυο του μετρό. Ο κ. Κουρέτας υποσχέθηκε να διερευνήσει την δυνατότητα ένταξης του Δήμου Αχαρνών στον στρατηγικό σχεδιασμό των επεκτάσεων της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ».

Αυτό ανοίγει νέες προοπτικές για το Λεκανοπέδιο, καθώς ο Δήμος Αχαρνών αποτελεί έναν από τους  μεγαλύτερους δήμους και η άφιξη του μετρό θα σταματούσε την σύνδεση με το κέντρο της Αθήνας μέσω λεωφορειακών γραμμών που παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής έκτασης του συγκεκριμένου δρομολογίου.

Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Μέσα στο 2021 θα δημοπρατηθούν από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο αμέσως προσεχές διάστημα θα προχωρήσει η επιλογή των συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ που θα αναλάβουν να αξιολογήσουν και να «χτίσουν» το πλαίσιο για τον μεγάλο διαγωνισμό της Αττικής Οδού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή θα ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς διαστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προκήρυξε προς τα τέλη του 2020 τρεις διαφορετικούς εσωτερικούς διαγωνισμούς με στόχο την αναζήτηση και επιλογή νομικού, τεχνικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου για το «φιλέτο» της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού, με την υφιστάμενη να εκπνέει το φθινόπωρο του 2024.

Η χρονική διάρκεια της σύμβασης που θα υπογράψει το ΤΑΙΠΕΔ με τους συμβούλους που θα επιλεγούν θα είναι τέσσερα έτη, εκτός και εάν ολοκληρωθεί η διαδικασία για την παραχώρηση του οδικού άξονα νωρίτερα.

Η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού λήγει τον Οκτώβριο του 2024, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών είχε υποστηρίξει πως οι διαγωνισμοί για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, δηλαδή το κατασκευαστικό αντικείμενο διαγωνισμού που «τρέχει» το δημόσιο, δεν θα ενταχθούν σε αυτή τη φάση στη νέα σύμβαση παραχώρησης του οδικού άξονα.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Vodafone Business: Ανάληψη έργου για το Υπουργείο Μετανάστευσης

Αναβαθμίζει το επίπεδο κυβερνοασφάλειας, αλλά και τη διαλειτουργικότητα υπηρεσιών του Υπουργείου προς όφελος των διαχειριστών και των τελικών χρηστών H ένωση εταιρειών Byte-Vodafone Business...

“Digital Transformation Readiness” wizard από τη SoftOne

Οδηγώντας σταθερά τις εξελίξεις που αφορούν τη μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή, η SoftOne παρουσιάζει το “Digital Transformation Readiness” wizard, ένα πρωτοποριακό...

Απλά Ψηφιακά 119: Ενισχύοντας τη θέση των γυναικών στην τεχνολογία (Ελένη Ακτύπη), τα data centers, η Nova και οι νέες επενδύσεις

Το θέμα της ενίσχυσης της παρουσίας των γυναικών στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης σε αυτό το επεισόδιο του...

Εκπτώσεις vs καταναλωτές: Τελικά, ποιος κερδίζει;

Μια νέα έρευνα της Kaspersky αποκαλύπτει ότι το 90% των αγορών πραγματοποιούνται αυθόρμητα κατά τη διάρκεια της Black Friday και της Cyber Monday. Αποκάλυψε επίσης ότι τα μέσα κοινωνικής...

IBM Ελλάδας: Υψηλός μονοψήφιος ρυθμός ανάπτυξης και «άνοιγμα» σε startups και δημόσια έργα

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Νέα στρατηγική τόσο σε διεθνή επίπεδο όσο και στην χώρα μας χαράσσει η IBM, η οποία βλέπει ευκαιρίες στην αγορά...