33.4 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Η πιο «έξυπνη» πόλη στον κόσμο η Ζυρίχη-Ουραγός η Αθήνα

Ουραγός της παγκόσμιας ελίτ των μητροπόλεων του πλανήτη, που κάνουν πρωταθλητισμό ως smart cities, αναδεικνύεται η Αθήνα. Για το 2023 η ελληνική πρωτεύουσα κατατάσσεται μόλις στην 113η θέση ανάμεσα στις 141 πιο «έξυπνες» πόλεις του κόσμου.

Μάλιστα η Αθήνα, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Smart City Observatory του IMD World Competitiveness Center, χάνει στη φετινή αξιολόγηση 5 θέσεις, καθώς το 2021 (οπότε έγινε η τελευταία μέτρηση) κατετάγη στην 108η θέση παγκοσμίως. Η Αθήνα με τις υποτονικές επιδόσεις της βρίσκεται για φέτος πιο χαμηλά στην κατάταξη από πόλεις, όπως το Βουκουρέστι (104η θέση), το Κάιρο (108η θέση) και η Σόφια (111η θέση).

Η Αθήνα σκοράρει χαμηλά σε μια σειρά από δείκτες, που εξετάζει η IMD, όπως η διαθεσιμότητα online υπηρεσιών ενημέρωσης για τα οικονομικά των δήμων, η ύπαρξη ψηφιακών εργαλείων για τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η διαθεσιμότητα υπηρεσιών μικροκινητικότητας, όπως το car sharing και η παροχή δυνατότητας ηλεκτρονικής ψήφου.

Αντίθετα, η Αθήνα έχει σχετικά καλές επιδόσεις σε άλλους τομείς, που θεωρούνται προϋπόθεση για να είναι «έξυπνη» μια πόλη, όπως η διαθεσιμότητα δημόσιου δωρεάν WiFi, η παροχή online πληροφοριών για αστικές μεταφορές, η online αγορά εισιτηρίων για μουσεία και εκδηλώσεις.

Πανέξυπνη η Ζυρίχη

Η Ζυρίχη αναδεικνύεται για το 2023 η πιο «έξυπνη» πόλη του κόσμου, με βάση την αξιολόγηση της IMD, καταφέρνοντας να εκτοπίσει από την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης το Όσλο, που κατείχε τα σκήπτρα στη μέτρηση του 2021.

Η νορβηγική πρωτεύουσα περιορίζεται για το 2023 στη 2η θέση μεταξύ των smart cities του κόσμου, ενώ η πρωτεύουσα της Αυστραλίας Καμπέρα, αν και νεοεισερχόμενη στον δείκτη, καταφέρνει να πλασαριστεί στην τρίτη θέση.

Υψηλές επιδόσεις πετυχαίνει η Κοπεγχάγη (4η στην κατάταξη του 2023), η Λωζάνη (στην 5η θέση), το Λονδίνο (στην 6η), η Σιγκαπούρη (7η στη λίστα), το Ελσίνκι (8η θέση), η Γενεύη (στην 9η) και η Στοκχόλμη (στη 10η). Είναι εντυπωσιακό ότι οι οκτώ από τις δέκα πιο «ευφυείς» πόλεις του πλανήτη βρίσκονται επί ευρωπαϊκού εδάφους.

«Ο βαθμός ευφυΐας μιας πόλης έχει άμεση σχέση με το διαθέσιμο ταλέντο και επομένως επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις των εταιρειών. Για τα ταλέντα υψηλού επιπέδου, που χρειάζονται mobile συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας και διαθεσιμότητα γρήγορης ευρυζωνικής σύνδεσης, οι υποδομές τεχνολογίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιλέξουν τόπο εγκατάστασης. Κατά συνέπεια, αυτό είναι βασικό και για τις εταιρείες όταν επιλέγουν πού θα επενδύσουν» αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης που συνοδεύει την αξιολόγηση.

Οι υπερ-πρωταθλήτριες

Ανάμεσα στο «top20» των πιο «έξυπνων» πόλεων του κόσμου για το 2023 υπάρχουν έξι smart cities, οι οποίες βελτιώνουν συνεχώς τις επιδόσεις τους από το 2019. Οι αποκαλούμενες «υπερ-πρωταθλήτριες» είναι η Ζυρίχη, το Όσλο, η Σιγκαπούρη, το Πεκίνο, η Σεούλ και το Χονγκ Κονγκ.

Τα ευρήματα του 2023 καταδεικνύουν επίσης την αυξανόμενη «εξυπνάδα» πόλεων όπως το Μόντρεαλ, το Ντένβερ, η Λωζάνη, το Μπιλμπάο, η Μπανγκαλόρ, το Μπρισμπέιν, το Μπουσάν, το Σίδνεϊ, το Χονγκ Κονγκ και η Σαγκάη.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phishing

Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL,...

Η Nexi Ελλάδος διακρίνεται στα ΔΕΗ BITE Awards 2023 με το Nexi SoftPOS

Η Nexi Ελλάδος, θυγατρική του Ομίλου Nexi, του ευρωπαϊκού ηγέτη PayTech, διακρίθηκε στα ΔΕΗ ΒΙΤΕ Awards και στην κατηγορία «Νέα Καινοτόμος Ψηφιακή Υπηρεσία» με...

Απλά Ψηφιακά: Η πορεία και τα επόμενα πλάνα της Klarna (Ηλ. Πίτσαβος), η Nova και η Vodafone

Tην πορεία της Klarna στην Ελλάδα, το πρώτο έτος δραστηριοποίησής της στην εγχώρια αγορά, αλλά και τα σχέδιά της για την συνέχεια, ανέλυσε στον...

Προς Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κοιτούν οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς υπολογιστών

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Στις πωλήσεις υπολογιστών προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσβλέπει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης στον δρόμο προς την...