33.4 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Ταμείο «Φαιστός»: Η 7η επένδυση μέσα σε ένα χρόνο – Έρχονται και  νέες κινήσεις

  • Γράφει η Μαρία Μοσχου 

Μια ακόμα ελληνική νεοφυής επιχείρηση μπήκε στο «στόχαστρο» του Ταμείου «Φαιστός». Συνεχίζοντας το … σερί των επενδύσεων το Ταμείο ανακοίνωσε την συμμετοχή του στην εταιρεία WINGS ICT Solutions που αναπτύσσει καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα IoTμε βάση προηγμένες τεχνολογίες όπως το 5G,  τα Big Data αλλά και την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έχοντας διανύσει ένα χρόνο «ζωής» το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» συνεχίζει την επενδυτική του την ανάπτυξη της ελληνικής εταιρείας WINGS ICT Solutions. Είχαν προηγηθεί έξι επενδύσεις ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας τις αρχικές τοποθετήσεις της διοίκησης που έκανε λόγο για σφικτό πρόγραμμα και άμεσα αποτελέσματα.

Η στρατηγική του Ταμείου «Φαιστός» εστιάζει κυρίως σε ήδη εγκατεστημένες εταιρείες οι οποίες αναπτύσσουν ή θα αναπτύξουν υπηρεσίες που εκμεταλλεύονται τα νέα δίκτυα. Αυτό σημαίνει ότι συμμετέχει κυρίως σε χρηματοδοτικούς γύρους σχετικά πιο ώριμων επιχειρήσεων (scale ups), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αρχικούς γύρους (seed financing), αλλά με χαμηλότερη προτεραιότητα. Το μέσο ύψος επένδυσης του Ταμείου είναι γύρω στα 6-7 εκατ. ευρώ. Επιδίωξή του, επίσης, είναι να συμμετάσχει ως επενδυτής και σε νέα έργα (greenfield projects) στο χώρο της τεχνολογίας, επεκτείνοντας το αναπτυξιακό του αποτύπωμα στη χώρα.

WINGS ICT Solutions

Η συμμετοχή στην WINGS ICT Solutions πραγματοποιήθηκε με τη μορφή της συνεπένδυσης, μαζί με στρατηγικό επενδυτή από την Ελλάδα. Η WINGS ICT Solutions αναπτύσσει καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα IoTμε βάση προηγμένες τεχνολογίες όπως το 5G,  τα Big Data αλλά και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δημιουργώντας τεχνολογίες που αλλάζουν τα δεδομένα και παρέχουν αποτελεσματικότερες λύσεις, με στόχο τη Βιωσιμότητα και τη στόχευση σε Έξυπνες – Ψηφιακές Πόλεις. Με τα χαρακτηριστικά αυτά, η WINGS ICT Solutions έχει όλες τις προοπτικές να διεκδικήσει μερίδιο από τις νέες παγκόσμιες αγορές της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης που διαμορφώνονται.

Μετρώντας αρκετά χρόνια  στο χώρo σχεδιασμού και ανάπτυξης ψηφιακών εφαρμογών, η WINGS ICT Solutions παρέχει ολοκληρωμένες, ψηφιακές λύσεις σε κάθετους τομείς, όπως στο Περιβάλλον, στα Συστήματα Παραγωγής, στα Δίκτυα & οι Υποδομές και στον τομέα των Υπηρεσιών (ηλεκτρονική υγεία).

Η WINGS ICT Solutions έχει ήδη προβεί σε πολλές σημαντικές συνεργασίες τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε διεθνές σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Γερμανία για βελτίωση των υποδομών τους, ενώ έχει συμμετάσχει σε έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα νέα κεφάλαια από τη συμμετοχή του Επενδυτικού Ταμείου «Φαιστός» θα διατεθούν στην έρευνα και ανάπτυξη επιπλέον τεχνολογικών λύσεων, με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βελτιστοποίηση όλων των διαδικασιών και την αναγκαία συνεισφορά του δικτύου 5G. Επίσης και στην  ενίσχυση της εμπορικής παρουσίας της WINGS ICT Solutions στις αντίστοιχες αγορές.

Movandi

Η προηγούμενη επένδυση είχε γίνει στην Movandi, μια εταιρεία που αναπτύσσει λύσεις προηγμένης τεχνολογίας 5G με το Phaistos Investment Fund να συμμετέχει στον νέο γύρο χρηματοδότησής της.

Η Movandi, μια εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, ιδρύθηκε από στελέχη με πολυετή εμπειρία στον κλάδο των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και θητεία σε σημαντικούς «παίκτες» του κλάδου όπως η Broadcom, η Cisco, η Qualcomm και η Samsung. Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Maryam Rofougaran συμπεριλήφθηκε στη λίστα Female Founders 200 της Inc., η οποία αναδεικνύει τις γυναίκες που δημιουργούν τις εταιρείες του «αύριο».

Η εταιρεία έχει σχεδιάσει και αναπτύξει μικροεπεξεργαστές, λογισμικό και συστήματα στη σειρά mmW που συμπληρώνουν ιδανικά την κλασική μακροδομή της ασύρματης κάλυψης και επιτυγχάνουν περίπου 50% μείωση του κόστους ανάπτυξης υποδομής και λειτουργίας χρησιμοποιώντας τεχνικές διεύθυνσης/διαμόρφωσης δέσμης και τεχνητής νοημοσύνης.

Η Movandi έχει συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες όπως η Qualcomm, η AMD και η Intel και οι λύσεις της χρησιμοποιούνται από παρόχους όπως η Telstra, η SK Telecom και η Rakuten για την ανάπτυξη δικτύων

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη συμμετοχή του Faistos στο νέο γύρο χρηματοδότησης, η Movandi ίδρυσε τη θυγατρική «Movandi Greece» για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα

Είχε προηγηθεί η επένδυση του Ταμείου «Φαιστός» στην super-tech εταιρία σχεδιασμού 5G microchips, EdgeQ, η καινοτόμα ελληνική SafeSize και τον Φεβρουάριο η Pandas.io, ενώ το 2022 καταγράφηκαν οι δυο πρώτες επενδύσεις του «Φαιστός» με μειοψηφική συμμετοχή, τον Ιούνιο στην Αμερικανική Matternet Inc. και με την είσοδο του περασμένου Σεπτεμβρίου στην OQ Technology με έδρα της το Λουξεμβούργο.

EdgeQ

Στην EdgeQ το Faistos συνεπένδυσε (series B financing round), μαζί με επενδυτικά κεφάλαια κυρίως από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για εταιρία η οποία έχει αναπτύξει καινοτόμα τεχνολογικά λύση που επαναπροσδιορίζει την ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων 5G. Στελεχώνεται από επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εξειδικευμένων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων σε κορυφαίες πολυεθνικές επιχειρήσεις του χώρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργάζεται με την Vodafone.  Στο πλαίσιο της επένδυσης του Faistos, η EdgeQ προχώρησε ήδη στην ίδρυση της “EdgeQ Greece”. H εταιρεία σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη των σχετικών προϊόντων, προωθώντας τη μεταφορά τεχνογνωσίας αιχμής στη χώρα μας και τη συνεργασία με το Δίκτυο Συνεργασιών που έχει αναπτύξει η 5G Ventures.

SafeSize

H ελληνική startup SafeSize εξειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών (hardware & software) που αντιμετωπίζουν υπαρκτές προκλήσεις στην αγοραστική εμπειρία υποδημάτων και όπως αναφέρεται στην σχετική ενημέρωση η λύση της έχει βοηθήσει περισσότερους από 20 εκατ. καταναλωτές σε όλο τον κόσμο να κάνουν την κατάλληλη επιλογή παπουτσιού. Τα νέα κεφάλαια που αντλήθηκαν από τον γύρο χρηματοδότησης με την συμμετοχή του «Φαιστός» (15 εκατ. ευρώ) θα επενδυθούν στην έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογικών λύσεων που λειτουργούν σε περιβάλλον retail και εκμεταλλεύονται τις τεχνολογικές δυνατότητες των προηγμένων δικτύων 5G και στην ενίσχυση της παρουσίας της εταιρίας στις διεθνείς αγορές.

Pandas.io

Τέσσερις διεθνώς κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες περιλαμβάνονται στην λύση της Pandas.io, νεοφυούς ελληνικής εταιρίας επίσης, η οποία αλλάζει τη διαδικασία ανταλλαγής μεταχειρισμένων smartphones και επιταχύνει δραστικά τη μεταπώληση τους. Το «Φαιστός» επένδυσε σε αυτήν μαζί με διεθνείς επενδυτές από Ευρώπη και ΗΠΑ.  Η Pandas.io αλλάζει τη διαδικασία ανταλλαγής (trade in) μεταχειρισμένων smartphones, μετατρέποντας μία χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία σε μία πλήρως αυτοματοποιημένη εμπειρία διάρκειας λίγων λεπτών.

Η εταιρεία έχει σχεδιάσει μία καινοτόμα και ολοκληρωμένη λύση, με τη μορφή ενός “Pandas ATM”, όπου οι καταναλωτές μπορούν να μεταπωλήσουν ένα smartphone που έχουν στην κατοχή τους σε τιμή που ανταποκρίνεται απόλυτα στην αξία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής. Στην εταιρεία, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Φάνης Κουτουβέλης, συμμετέχουν στελέχη από την Ελλάδα και το εξωτερικό με πολυετή εμπειρία στην τεχνολογία και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες.

OQ Technology

Η OQ Technology είναι μια καινοτόμα spacetech εταιρεία από το Λουξεμβούργο που χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε εγκαταστάσεις Internet of Things σε περιοχές όπου τα επίγεια δίκτυα δεν παρέχουν κάλυψη. Επικεφαλής σε αυτόν τον γύρο χρηματοδότησης (Series A funding round) ήταν το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός και η Wa’ed Ventures, το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων της Saudi Aramco. Ίδρυσε με την σειρά της θυγατρική στην Ελλάδα, με την επωνυμία OQ Technology Hellas, με έδρα τη μονάδα Corallia του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

Matternet

Το σερί των επενδύσεων του «Φαιστός» είχε ξεκινήσει από την Matternet (series B financing round), η οποία εδρεύει στις Η.Π.Α, με ιδρυτή τον ταλαντούχο Έλληνα Ανδρέα Ραπτόπουλο και παρέχει υπηρεσίες μικρο-μεταφορών (π.χ. ιατρικού και βιολογικού υλικού) με τη χρήση drones σε αστικές περιοχές στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και έχει ήδη πραγματοποιήσει 20.000 εμπορικές πτήσεις. Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πραγματοποίηση της επένδυσης, η Matternet προχώρησε και αυτή στην ίδρυση θυγατρικής στην Ελλάδα (Matternet Europe) για το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη.,Στην συγκεκριμένη μάλιστα εκτός από το «Φαιστός» έχουν επίσης επενδύσει η Boeing, η Sony, η Mercedes-Benz και η Swiss Post. Τζωρτζακάκης – «Φαιστός»: Η αρχή γίνεται πάντα από λίγους καινοτόμους, που ξεκινούν με όραμα το ταξίδι

Με ανοικτά «ραντάρ»

Οι αναζητήσεις δεν σταματούν. Τα «ραντάρ» του Phaistos Investment Fund παραμένουν διαρκώς ανοικτά και είναι προφανές ότι διοίκηση και επενδυτές εντοπίζουν νέους επενδυτικούς στόχους, με πολλές πιθανότητες να υπάρξουν σύντομα και άλλες συμφωνίες, εντός του 2023.

Πόσο μάλλον, όταν αρχικά είχαν τεθεί υπό αξιολόγηση περισσότερες από 50 εταιρίες πριν επιλεγούν όσες πιστεύεται ότι πληρούν τα κριτήρια του Επενδυτικού Ταμείου, όχι απαραίτητα startups με την κλασσική έννοια του όρου, όπως είχε τονιστεί…

Στους κλάδους που ενδιαφέρουν, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται αυτοί του cyber security και IoT, retail, chip manufacturing κ.ά.

Υπενθυμίζεται, ότι το «Φαιστός» έχει ως βασικό χρηματοδότη του το Ελληνικό Δημόσιο –με την αξιοποίηση του 25% των εσόδων από την δημοπρασία για τις άδειες 5G- και μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου χρηματοδότησής του στους επενδυτές του συμπεριλαμβάνονται: η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE) ως Leading Anchor Investor, εκπροσωπώντας το ελληνικό δημόσιο, ο όμιλος ΟΤΕ/Deutsche Telekom, το Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση και το Family Office του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

 

 

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phishing

Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL,...

Η Nexi Ελλάδος διακρίνεται στα ΔΕΗ BITE Awards 2023 με το Nexi SoftPOS

Η Nexi Ελλάδος, θυγατρική του Ομίλου Nexi, του ευρωπαϊκού ηγέτη PayTech, διακρίθηκε στα ΔΕΗ ΒΙΤΕ Awards και στην κατηγορία «Νέα Καινοτόμος Ψηφιακή Υπηρεσία» με...

Απλά Ψηφιακά: Η πορεία και τα επόμενα πλάνα της Klarna (Ηλ. Πίτσαβος), η Nova και η Vodafone

Tην πορεία της Klarna στην Ελλάδα, το πρώτο έτος δραστηριοποίησής της στην εγχώρια αγορά, αλλά και τα σχέδιά της για την συνέχεια, ανέλυσε στον...

Προς Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κοιτούν οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς υπολογιστών

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Στις πωλήσεις υπολογιστών προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσβλέπει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης στον δρόμο προς την...