36 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Η Nova αναπτύσσει το πρώτο ICT έργο «Έξυπνο Δάσος»

H Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αναπτύσσει το πρώτο έργο μεγάλης κλίμακας για την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων σε δασικές περιοχές, μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών και τεχνητής νοημοσύνης. Το έργο υλοποιείται με τις εταιρείες  Nova – Satways και το ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού).

Το έργο «Ψηφιακές Δράσεις Προστασίας και Ανάδειξης του Υμηττού», βασίζεται σε εργαλεία AI, νέες τεχνολογίες και εφαρμογές και δίκτυα νέας γενιάς. Μέσω έξυπνων εφαρμογών και χρήσης δεδομένων, το έργο στοχεύει στην αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κέντρο διαχείρισης και ελέγχου, το οποίο ενημερώνεται από κάμερες που εφαρμόζουν τεχνητή νοημοσύνη, αισθητήρες και drones, και καθιστά εφικτή την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα των αρμόδιων φορέων, αλλά και την πρόληψη φυσικών καταστροφών (πυρκαγιών, πλημμυρών).

O Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του στο Forum ΣΠΑΥ 2024 «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθεκτικές Πόλεις – το Μέλλον της Αυτοδιοίκησης», στις 11 Μαρτίου 2024, υπογράμμισε τη σημασία του έργου και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η κλιματική κρίση καθιστά επιλογή «μονόδρομο» την υιοθέτηση πολιτικών που θα ενισχύουν την Πολιτική Προστασία, μέσω της συνεργασίας όλων των αρμόδιων φορέων και της αξιοποίησης των τεχνολογιών αιχμής. Με το πρόγραμμα για τους μικροδορυφόρους, το οποίο υλοποιούμε ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στηρίζουμε τη στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης να έχουμε ως χώρα τα κατάλληλα εργαλεία για να σχεδιάζουμε αποτελεσματικότερα τις πολιτικές που σχετίζονται στενά μεταξύ άλλων και με τα ζητήματα πολιτικής προστασίας. Επιπλέον, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υλοποιούμε ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου μια πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα, δίνοντας ακόμη περισσότερα εφόδια στους Δήμους για την κοινή μάχη που έχουμε. Αποτελεί ένα κρίσιμης σημασίας «στοίχημα» να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχει η Τεχνητή Νοημοσύνη σε όλα τα επίπεδα της Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, προκειμένου να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών και να προστατεύσουμε το περιβάλλον».

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, δήλωσε κατά την επίσημη τελετή έναρξης:  «H Nova, με την ευρεία τεχνογνωσία της σε νέες τεχνολογίες αναπτύσσει για το ΣΠΑΥ το περίφημο project «SMART ΥΜΗΤΤΟΣ», το οποίο θα προσφέρει 100% θωράκιση και προστασία σε όλο τον Υμηττό, όπου ζουν περίπου ενάμιση εκατομμύριο Αθηναίοι. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί το έργο της Nova, εταιρείας που προέκυψε από το διαγωνισμό ανάθεσης, έρχεται να  ενισχύσει το ήδη διαμορφωμένο δίκτυο προστασίας με τις εθελοντικές ομάδες, τις δεξαμενές νερού, τα υδροβόλα και κυρίως το πιο σημαντικό, την πολιτική μας προστασία.  Ο ΣΠΑΥ, ο μεγαλύτερος Σύνδεσμος πληθυσμιακά της χώρας, καινοτομεί για μια ακόμα φορά με την υλοποίηση του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο να γίνει ο Υμηττός το πρώτο «Έξυπνο Δάσος» σε πανελλαδικό επίπεδο».

Ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, Διευθύνων Σύμβουλος της Nova ICT  και Group Public Sector & ICT Advisor για τον όμιλο της United Group, επεσήμανε κατά την παρουσίαση του έργου Τεχνητής Νοημοσύνης στον Υμηττό : «Στη Nova εργαζόμαστε διαρκώς ώστε να φέρνουμε την καινοτομία σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Σε συνεργασία με το ΣΠΑΥ και τη Satways υλοποιήσαμε μια αξιόπιστη εναλλακτική δασοπροστασίας και πυρανίχνευσης, και αναπτύσσουμε ένα μοντέλο πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, με στόχο να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για την προστασία του περιβάλλοντος και των κατοίκων από φυσικές καταστροφές. Διαθέτουμε την πλούσια τεχνογνωσία μας στο ΣΠΑΥ, υποστηρίζοντας το πολύτιμο έργο του για την προστασία των δασικών μας πόρων».

Χαιρετισμούς στην έναρξη του 3ου FORUM έκαναν ο Εκπρόσωπος Πρόεδρου Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Καραμέρος, ο Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης. Το λόγο έλαβαν επίσης ο Yπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος και ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, παρουσία περισσότερων από 100 εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα και φορέων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του επιχειρησιακού κέντρου προστασίας του Υμηττού από τους Αλέξανδρο Μπρέγιαννη (CEO NOVA ICT) και Αντώνη Κωσταρίδη (CTO Satways), ενώ βραβεύθηκαν φορείς και εθελοντές για την προσφορά τους στην προστασία και ανάδειξη του Υμηττού.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο: “Εκλάπησαν αρχεία, όχι στοιχεία πολιτών”, λέει το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Εκλάπησαν αρχεία από το Κτηματολόγιο κατά τη διάρκεια της κυβερνοεπίθεσης, αλλά όχι προσωπικά δεδομένα πολιτών, δηλώνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε ενημέρωσή του για...

Παγκόσμια κατάρρευση στα συστήματα πληροφορικής σε τράπεζες, αερομεταφορές και media

Τεράστια τεχνικά προβλήματα που επηρεάζουν αεροδρόμια, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, Μέσα ενημέρωσης και τράπεζες καταγράφονται από τις πρωινές ώρες σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με...

Ίδρυμα Vodafone: Το πρώτο υπερσύγχρονο υποβρύχιο παρατηρητήριο για τον υποθαλάσσιο πνεύμονα της Μεσογείου

Στην πόντιση, για πρώτη φορά, υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου Ποσειδωνίας προχώρησε η ερευνητική ομάδα του προγράμματος Vodafone Posidonia στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), στον κόλπο...

Απλά Ψηφιακά 143: Τα σχέδια της Lenovo (Π. Μακρυνιώτης), η συμφωνία Cosmote – Nova και το Gov.gr

Την πορεία της Lenovo στην ελληνική αγορά αλλά και τις νέες υπηρεσίες υποστήριξης για επιχειρήσεις και καταναλωτές που σχεδιάζει να προσφέρει το τρέχον έτος...

«Παίρνει μπροστά» η κυβερνοασφάλεια του δημόσιου τομέα

Με τους χρόνους να πιέζουν πλέον ασφυκτικά για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,  η Κοινωνία της Πληροφορίας βάζει μπροστά την κυβερνοασφάλεια του...