3 C
Athens
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Φρενάρει η παγκόσμια παραγωγή μονόκερων

  • Της Νατάσας Φραγκούλη

Μπορεί την τελευταία διετία να είχαν πιάσει τον… μονόκερο από το κέρατο, ωστόσο από τις αρχές του 2022 ο ρυθμός παραγωγής startups, που μπαίνουν στο κλαμπ των unicorns (σσ νεοφυείς εταιρείες με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολάρια), έχει μειωθεί αισθητά.

Το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους γεννήθηκαν παγκοσμίως 97 νέοι μονόκεροι – γνωστοί και με τον όρο «unicorns». Ο ρυθμός αυτός συνιστά τη χαμηλότερη επίδοση εδώ και δύο χρόνια.

Από τους πλέον παραγωγικούς κλάδους στη δημιουργία νέων μονόκερων ήταν το fintech, με τις εταιρείες του τομέα, που έπιασαν την πολυπόθητη αποτίμηση του 1 δισ. το δεύτερο τρίμηνο του 2022, να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου των νέων unicorns.

Ιδιαίτερα κινητική στην παραγωγή startups με αποτίμηση άνω του 1 δισ. ήταν -το εξεταζόμενο διάστημα- η αμερικανική ήπειρος, η οποία τροφοδότησε την παγκόσμια δεξαμενή με περισσότερους από τους μισούς νέους μονόκερους.

Η Ευρώπη είδε 18 νέους μονόκερους, οι οποίοι γεννήθηκαν σε οκτώ διαφορετικές χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ελβετία και Ισραήλ).

Νέοι μονόκεροι στη γειτονιά μας

Παρά την αναταραχή που προκαλεί στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα των startups ο πόλεμος, ο ρυθμός παραγωγής νέων μονόκερων, το εξεταζόμενο διάστημα ήταν ανάλογος, αυτού των τελευταίων ετών, αφού και το πρώτο τρίμηνο του 2022, όπως άλλωστε και το 2021, ανά τρίμηνο δημιουργούνται περί τους 20 με 26 μονόκερους επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία που εντάχθηκε στο club των unicorns της Ευρώπης, το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ήταν η εταιρεία πληρωμών SumUp με έδρα το Λονδίνο, η οποία συγκέντρωσε 624 εκατ. δολ., σε νέο γύρο του οποίου ηγήθηκε η Bain Capital Tech Opportunities, με την αποτίμησή της να φτάνει πλέον τα 8,5 δισ. δολ.

Από την πλευρά της, η Ασία εισέφερε στην παγκόσμια αγορά 17 νέα unicorns, οι οποίοι προήλθαν από 17 διαφορετικές περιοχές.

Το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου

Το φρενάρισμα στην παγκόσμια παραγωγή μονόκερων συνεχίστηκε και το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Η απότομη πτώση στη δημιουργία νέων unicorns, που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο, με μόλις 14 νέες εταιρείες με αποτίμηση 1 δις.δολ.,έγινε αισθητή και τον Αύγουστο.

Τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού η παγκόσμια αγορά γέννησε μόλις 11 εταιρείες-μονόκερους, οι οποίοι συγκέντρωσαν συνολικά 3,2 δισ. δολ., ενώ πρόσθεσαν 18 δισ. δολ. σε αξία στο ταμπλό.

Από τους 11 νέους μονόκερους, έξι προέρχονται από τις ΗΠΑ, δύο από την Κίνα και ένας από την Ινδία, την Ινδονησία και τη Νότια Κορέα. Οι εταιρείες προέρχονται από διάφορους κλάδους, από τα ακίνητα μέχρι τη μεταφορά αυτοκινήτων, και από τα ψηφιακά πορτοφόλια και τα ηλεκτρικά οχήματα μέχρι τη ναυτιλία.

Χρηματοδότηση το 2022

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις unicorns έχουν συγκεντρώσει κάτι περισσότερο από 102 δισ. δολ. από τις αρχές του έτους φέτος. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κορύφωση της χρηματοδότησης unicorns το 2021, όπου οι εταιρείες μονόκεροι συγκέντρωσαν 305 δισ. δολ. σε ιδιωτική χρηματοδότηση, με το 85% αυτών σε γύρους τελικού σταδίου και private equity.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Τα Public λανσάρουν refurbished smartphones & laptops

Τα Public φέρνουν αποκλειστικά τις refurbished συσκευές “second go” που ξαναφτιάχτηκαν με αγάπη από τεχνικούς των iRepair Τα Public πρωτοπορούν προσθέτοντας μια νέα “Green” επιλογή...

Επαναληπτική ημερομηνία διεξαγωγής των θεωρητικών εξετάσεων υποψηφίων ελεγκτών ελαφρών και βαρέων οχημάτων Δημοσίων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων  Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 θα διεξαχθούν επαναληπτικές θεωρητικές γραπτές εξετάσεις των υποψήφιων ελεγκτών οχημάτων Δημοσίων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, με...

LG: Τα soundbars  είναι ο απόλυτος σύμμαχος για κινηματογραφικό ήχο στο σπίτι

Με αναβαθμισμένες τεχνολογίες προσφέρουν ολοκληρωμένη εμπειρία καθαρού ήχου surround Εάν σας αρέσει να περνάτε ποιοτικό χρόνο στο σπίτι και να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας προγράμματα,...

Dell Technologies: H εξέλιξη του Concept Luna δείχνει το δρόμο για το βιώσιμο PC του μέλλοντος

Φανταστείτε ένα μέλλον όπου δεν θα πετάμε τις μεταχειρισμένες ηλεκτρονικές συσκευές που πλέον δεν χρειαζόμαστε. Αντίθετα, μεμονωμένα εξαρτήματα θα συλλέγονται για να χρησιμοποιηθούν για...

Ψηφιοποιούνται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τι αλλάζει με το έργο των 48 εκατ. ευρώ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Τάξη στο γενικό αρχείο του Κράτους θα βάλει ένα σημαντικό έργο που προκήρυξε η Κοινωνία της πληροφορίας με βασικό στόχο...