25.5 C
Athens
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

Σύστημα ρομποτικής στα ΕΛΤΑ: Εξι φορές μικρότεροι οι χρόνοι διαχείρισης αντικειμένων

Σημαντική μείωση στους χρόνους διαχείρισης των αντικειμένων έχει προσφέρει στα ΕΛΤΑ το σύστημα ρομποτικής το οποίο πλέον εγκαταστάθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί και στη Θεσσλονίκη.

Οπως ανέφερε στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Γιώργος Κωνσταντόπουλος στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου Κέντρου Ρομποτικής Διαλογής αντικειμένων με χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, χάρη στο σύστημα Ρομποτικής Διαλογής στην Αθήνα, οι χρόνοι διαχείρισης των αντικειμένων που παραλαμβάνουμε, έγιναν σχεδόν έξι φορές μικρότεροι.

«Κάτι που μας επιτρέπει την παράδοσή τους σε μία μέρα, και σύντομα με την περαιτέρω επέκταση της τεχνολογίας αυτής σε διάφορα σημεία ανά τη χώρα, ίσως και στην ίδια μέρα.  Χάρη στο ίδιο σύστημα εξαλείψαμε τα προβλήματα καθυστέρησης παραδόσεων, αν και αυτά αφορούσαν όλες τις εταιρείες ταχυμεταφορών, και κερδίσαμε διεθνείς συνεργασίες, όπως με την Amazon, τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η Amazon είναι αυτή που σήμερα εμπιστεύεται τα ΕΛΤΑ για τις συνεπείς παραδόσεις των προϊόντων της σε όλη τη χώρα!» είπε χαρακτηριστικά.

Με τη μεταφορά της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας αυτής στη συμπρωτεύουσα, η Θεσσαλονίκη θα γίνει το επίκεντρο της γρήγορης και αξιόπιστης εξυπηρέτησης του κοινού σε όλη τη βόρεια Ελλάδα. Και βέβαια αυτό δεν αφορά μόνο τους πολίτες, αλλά και τις επιχειρήσεις, σε μία περίοδο που το ηλεκτρονικό εμπόριο εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς.

Τι αλλάζει στη Θεσσαλονίκη

Στην Θεσσαλονίκη, τα 45 mini robot μπορούν να εξυπηρετήσουν 120 εξόδους, δηλαδή ταχυδρομικούς κωδικούς, με ταχύτητα διαχείρισης 3.000 δεμάτων την ώρα.

Τα κίτρινα ρομπότ, χάρη στη δυνατότητα να μεταφέρουν από έναν απλό φάκελο, μέχρι ένα δέμα βάρους 10 κιλών, μπορούν να διαχειριστούν το 80% των εισερχομένων αντικειμένων, να τα ζυγίσουν αυτόματα και να τα στείλουν με απόλυτη ακρίβεια στον σάκο του παραλήπτη για άμεση αποστολή, και χωρίς το παραμικρό σφάλμα.

Ο λόγος είναι ότι κινούνται πάνω σε μία «έξυπνη πίστα» και οδηγούνται από τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Με ακρίβεια και χωρίς το παραμικρό ενδεχόμενο σύγκρουσης.

Χάρη στην υψηλή τεχνολογία, η ρομποτική εγκατάσταση αναγνωρίζει όλα τα βασικά στοιχεία από το κάθε πακέτο, όπως είναι ο ταχυδρομικός κώδικας και το βάρος του. Στη συνέχεια, το mini robot, το μεταφέρει με ασφάλεια και χωρίς πιθανότητα σφάλματος στον ταχυδρομικό σάκο προορισμού και επιστρέφει για να παραλάβει το επόμενο αντικείμενο.

Τα ρομποτάκια διαθέτουν ενσωματωμένη μπαταρία και λειτουργούν με αυτονομία για 4 ώρες. Όταν πλησιάσει η ώρα της αποφόρτισής, ένας ειδικός αισθητήρας ειδοποιεί το όχημα να επιστρέψει στον σταθμό τροφοδοσίας, για την επαναφόρτιση. Μια διαδικασία που διαρκεί μόνο 4 λεπτά για ένα πλήρες γέμισμα της μπαταρίας και στη συνέχεια επιστρέφει στην πίστα…

«Με δυο λόγια, μπορούν να εργάζονται ασταμάτητα. Το ανθρώπινο δυναμικό μας δεν επηρεάζεται από την επανάσταση αυτή. Παραμένει το ίδιο. Απλώς η εργασία του γίνεται πιο ασφαλής, πιο αποδοτική, πιο καθαρή, πιο αθόρυβη και πιο ευχάριστη» επεσήμανες ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ.

Μέχρι τώρα η διαλογή γινόταν εντελώς χειρωνακτικά με μεγάλες απαιτήσεις σε χρόνο, αλλά και πολλά σφάλματα τα οποία προκαλούσαν μεγάλες καθυστερήσεις με αυξημένα κόστη. Πλέον, με την εγκατάσταση των mini robots, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΕΛΤΑ στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Στο Περίπτερο 12 της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τα Ελληνικά Ταχυδρομεία παρουσιάζουν την επόμενη μέρα της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης της χώρας. Η παρουσία του Ομίλου είναι επικεντρωμένη στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην παρουσίαση των νέων, καινοτόμων υπηρεσιών του, προσανατολισμένων στην ψηφιακή εποχή.

Συγκεκριμένα παρουσιάζονται:

  • Το ρομποτικό σύστημα διαλογής αντικειμένων με live επίδειξη, όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να τοποθετούν δέματα στα robots και να απολαμβάνουν live την εμπειρία της υπερσύγχρονης εγκατάστασης.
  • Οι «Έξυπνες θυρίδες» ΕΛΤΑ Pickup, όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδραστικό παιχνίδι και να κερδίζουν πλούσια δώρα μέσω της live εμπειρίας της αυτόματης παραλαβής αντικειμένων/δώρων από τις θυρίδες
  • Ο «Ψηφιακός Ταχυδρόμος» με video παρουσίασής του και έκθεση του ψηφιακού εξοπλισμού του.
  • Το drone ΕΛΤΑ – έκθεμα στον χώρο, το οποίο έρχεται να αναδείξει τη νέα τεχνολογική υπεροχή για τον Όμιλο ΕΛΤΑ.

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, τον εκθεσιακό χώρο των ΕΛΤΑ επισκέφτηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τον Υπουργό κ. Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό κ. Λιβάνιο να συμμετέχουν οι ίδιοι στις διαδραστικές εφαρμογές των ΕΛΤΑ.

Επίσης, τον εκθεσιακό χώρο επισκέφτηκε η ηγεσία του Υπερταμείου, πολλά κυβερνητικά στελέχη και πλήθος κόσμου που εντυπωσιάστηκε από τις νέες υπηρεσίες των ΕΛΤΑ και κέρδισε πλούσια δώρα.

Ρομποτική διαλογή των αντικειμένων και στην συμπρωτεύουσα

Επιπλέον, τις παραμονές της ΔΕΘ, τα ΕΛΤΑ έφεραν τη ρομποτική διαλογή των αντικειμένων και στην συμπρωτεύουσα, εγκαινιάζοντας στο Κέντρο Διαλογής Θεσσαλονίκης, στο Ωραιόκαστρο, μία εγκατάσταση παρόμοια με αυτή που λειτουργεί ήδη στο Κέντρο Διαλογής της Αθήνας, με 45 ρομποτάκια σε πλήρη λειτουργία και δυνατότητα επεξεργασίας 3.000 αντικειμένων την ώρα.

Μία εγκατάσταση που αναμένεται να βελτιώσει την ταχυδρομική εξυπηρέτηση της Β.Ελλάδας, διασφαλίζοντας τη διανομή των αντικειμένων την επόμενη μέρα. Την εκδήλωση των εγκαινίων παρακολούθησαν στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπερταμείου καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ, οι οποίοι ξεναγήθηκαν από τον Δ/νοντα Σύμβουλο του Ομίλου, κ. Κωνσταντόπουλο και ενημερώθηκαν για την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας.

Τέλος, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 86ης ΔΕΘ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, συμμετείχε στο πάνελ «Η βιώσιμη κινητικότητα & τα ψηφιακά έργα ως παράγοντες αναβάθμισης των υποδομών» που διοργάνωσε το Υπερταμείο, στο πλαίσιο ημερίδας για τη στρατηγική του σε Real Estate, Υποδομές και Logistics.

Ο εκθεσιακός χώρος του Ομίλου ΕΛΤΑ βρίσκεται στο Περίπτερο 12 και θα είναι επισκέψιμος τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της Έκθεσης (ΣΚ 10.00-22.00 και καθημερινές 16.00-22.00).

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεοπτικής πειρατείας με 13.000 πελάτες και κέρδη 25 εκατ. ευρώ

Εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών. Κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη...

Novacinema: Μεγάλες πρεμιέρες τον Οκτώβριο με «Hitman’s Bodyguard 2», «Plane» και νέες σειρές

O Οκτώβριος έρχεται να σε cineπάρει στα Novacinema, τον απόλυτο κινηματογραφικό προορισμό, καθώς και στο Novalifε, το αγαπημένο κανάλι ψυχαγωγίας! Μεγάλες πρεμιέρες, συναρπαστικές νέες...

MyRoomie: Νέα υπηρεσία B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα στη μετεγκατάσταση υπαλλήλων

Η MyRoomie, η κορυφαία εφαρμογή για συγκατοίκηση στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα το λανσάρισμα μιας νέας υπηρεσίας B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν...

Απλά Ψηφιακά 111: Τα σχέδια του Public Group (Ρόμπυ Μπουρλάς) και οι εξελίξεις στα 5G δίκτυα

Τον μετασχηματισμό μετά και την απορρόφηση των Media Markt, καθώς και τα σχέδια για την συνέχεια των καταστημάτων Public και γενικότερα της εταιρείας ανέλυσε...

Κατενάτσιο στο fintech παίζουν οι επενδυτές

Σημαντική μείωση στην παγκόσμια χρηματοδότηση του τομέα του fintech σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η συνολική χρηματοδότηση και ο αριθμός των συναλλαγών πέριξ...