18.1 C
Athens
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Flyway: Με χρηματοδότηση 10 εκατ. δολάρια βάζει… θεμέλια στο Λονδίνο

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Σήμερα υπάρχουν στην Ευρώπη 15 εκατ. ακίνητα, που λειτουργούν ως δεύτερη κατοικία για τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι τα επισκέπτονται μόλις το 10%-20% του χρόνου στη διάρκεια ενός έτους. Παγκοσμίως, ο αριθμός αυτός φτάνει τις 100 εκατ. δεύτερες κατοικίες, οι οποίες πρακτικά υποχρησιμοποιούνται.

Την ίδια στιγμή, άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη -και φυσικά παγκοσμίως- ονειρεύονται μια δεύτερη κατοικία στο Λονδίνο ή σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να την αποκτήσουν. Το κενό ανάμεσα σε αυτές τις δύο τάσεις καλύπτει η παραδοσιακή πρακτική της συνιδιοκτησίας ενός δεύτερου σπιτιού, ένα μοντέλο που ήδη γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη σε Ευρώπη και Αμερική.

Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της παραδοσιακής πρακτικής συνιδιοκτησίας ενός δεύτερου σπιτιού επιδιώκει να κάνει πράξη η Flyway, το νέο επιχειρηματικό δημιούργημα του Νίκου Δρανδάκη. Ο δικαίως αποκαλούμενος serial enterpreneur άφησε τον Αύγουστο του 2020 -μετά από μια δεκαετία- το τιμόνι της Beat, της startup που ο ίδιος ίδρυσε και η οποία το 2017 πέρασε στα χέρια της κοινοπραξίας των BMW Group και Daimler.

Δύο χρόνια μετά, ο Νίκος Δρανδάκης, που πλέον δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων και δη στον πολλά υποσχόμενο κλάδο του proptech, επιχειρεί να επιβεβαιώσει πως έχει το χάρισμα του επιχειρηματικού Μίδα.

Καινοτόμο μοντέλο 

Και φαίνεται να τα καταφέρνει, αφού η Flyway, το νέο εταιρικό εγχείρημα του “Mr Beat”, η οποία εισάγει ένα καινοτόμο μοντέλο συνιδιοκτησίας και διαμοιρασμού δεύτερης κατοικίας, προσέλκυσε τα βλέμματα των επενδυτών, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 10 εκατ.δολ.

Οι Signal Ventures, Monday Capital και GroupRMC, από κοινού με γνωστά ονόματα από τον χώρο του PropTech, όπως οι Florian Hagenbuch και Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου (συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Blueground), συμμετείχαν στον γύρο χρηματοδότησης προς την ελληνική startup.

Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση και πώληση των πρώτων ακινήτων της Flyway στο Λονδίνο. Πρακτικά, τα νέα κεφάλαια θα στηρίξουν τη startup ώστε να κάνει το πρώτο κρίσιμο βήμα για την εκπλήρωση του φιλόδοξου στόχου της: να εκδημοκρατήσει την πρόσβαση των πολιτών σε μια δεύτερη κατοικία σε πόλεις ανά τον κόσμο, μέσα από ένα εναλλακτικό μοντέλο συνιδιοκτησίας και διαμοιρασμού δεύτερης κατοικίας.

Απάντηση στη στεγαστική κρίση;

Η Flyway, επιχειρηματικό τέκνο του Νίκου Δρανδάκη και του Sanja Ilic, με έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα, επενδύει στη διεθνή αγορά της δεύτερης κατοικίας σε μεγάλες πόλεις, γνωστή ως γνωστή ως pied-à-terre. Η startup προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο αγοράς και κατοχής δεύτερης κατοικίας σε κεντρικά σημεία πόλεων ανά τον πλανήτη, εκσυγχρονίζοντας την παραδοσιακή πρακτική της συνιδιοκτησίας ενός δεύτερου σπιτιού, ένα μοντέλο που ήδη γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη σε Ευρώπη και Αμερική.

Η λύση της Flyway περιλαμβάνει επίσης την επαγγελματική διαχείριση του ακινήτου με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ώστε να κάνει την κατοχή ενός σπιτιού και τη διαμονή σε αυτό απρόσκοπτη και απλή για όλους τους συνιδιοκτήτες.

Κατά τους ιδρυτές της, η λύση της Flyway μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επίλυση της διογκούμενης στεγαστικής κρίσης, καθώς με το μοντέλο που εισάγει μπορούν αξιοποιηθούν πλήρως ακίνητα που έχουν υποχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, καθώς ανήκουν σε ιδιοκτήτες, οι οποίοι τα επισκέπτονται μόνο το 10% ή το 20% του χρόνου.

Το μοντέλο της Flyway

Η Flyway αγοράζει δεύτερες κατοικίες σε προορισμούς που προσελκύουν -παραδοσιακά- τα βλέμματα των ανθρώπων που θέλουν να περνούν χρόνο εκτός της κύριας κατοικίας τους. Στη συνέχεια τις επιπλώνει ακολουθώντας έναν μοντέρνο σχεδιασμό, χωρίζοντας, στη συνέχεια, την ιδιοκτησία σε 8 μερίδια τα οποία και μεταβιβάζει σε διαφορετικούς, κάθε φορά, ιδιοκτήτες.

Τα μερίδια επιμερίζονται σε 8, αφού ο μέσος χρόνος που περνά κάποιος σε μια δεύτερη κατοικία έχει υπολογιστεί σε 44 περίπου ημέρες. Με τον τρόπο αυτό, αγοράζοντας κανείς μόνο μια μετοχή, αποκτά την ιδιοκτησία ενός ακινήτου, πληρώνοντάς την όσο ακριβώς θα την χρησιμοποιήσει.

Οι αγοραστές, που θέλουν ένα δεύτερο σπίτι σε μια πόλη ανά τον κόσμο, μπορούν να αναζητήσουν τις διαθέσιμες καταχωρίσεις μέσα από την πλατφόρμα της Flyway, και να ανακαλύψουν τις καλύτερες ευκαιρίες με βάση την προτιμώμενη τοποθεσία, τον τύπο κατοικίας και τον προϋπολογισμό τους.

Στη συνέχεια, ο αγοραστής αγοράζει το επιθυμητό μερίδιο του ακινήτου, για παράδειγμα, το ένα τέταρτο του σπιτιού, το οποίο του εγγυάται πρόσβαση στο σπίτι για ένα τέταρτο του έτους, και η Flyway συνεχίζει να πουλά τα υπόλοιπα μερίδια του ακινήτου σε αγοραστές που έχουν ελεγχθεί.

Μόλις αγοράσουν το μερίδιό τους, οι ιδιοκτήτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για κινητά της Flyway για να προγραμματίσουν τη διαμονή τους γρήγορα και δίκαια και να έχουν πλήρη διαφάνεια σχετικά με τα έξοδα του δεύτερου σπιτιού τους.

Η Ελλάδα στον χάρτη του proptech

Οι αγοραστές μπορούν -εφόσον το επιθυμούν- να καταβάλλουν ένα μηνιαίο τέλος στη Flyway, προκειμένου για να καλύψει τη διαχείριση των ακινήτων, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης συντήρησης, επισκευών, αναβαθμίσεων και καθαρισμού και βελτίωσης της τεχνολογίας που ενισχύει το μοντέλο.

Διαβλέποντας ότι το μέλλον του real estate είναι ψηφιακό, -άποψη που συμμερίζονται οι επενδυτές ανά τον κόσμο- ο Νίκος Δρανδάκης με τη FlyWay μπαίνει στον χώρο του proptech (από τις λέξεις property και technology)– έναν ανερχόμενο κλάδο, όπου δραστηριοποιούνται, κατά κύριο λόγο, startups, εισάγοντας τεχνολογικά καινοτόμα προϊόντα και νέα επιχειρηματικά μοντέλα στο real estate.

Ήδη στην αγορά του proptech η ελληνική startup σκηνή έχει δυναμική παρουσία με την Blueground του Αλέξανδρου Χατζηελευθερίου να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις πιο γρήγορά ανερχόμενες proptech εταιρείες στην Ευρώπη.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

ΤΑΙΠΕΔ: Οκτώ επενδυτικά σχήματα διεκδικούν το λιμάνι του Βόλου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, προχώρησε στην προεπιλογή των επενδυτικών σχημάτων που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ φάση (υποβολή...

Δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA: «Last Seen Alive»!

Ο Απρίλιος έρχεται με δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA! Αυτή την Κυριακή 2 Απριλίου (22:00) οι συνδρομητές θα απολαύσουν στο Novacinema1...

5G Ventures: Το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός επενδύει στην EdgeQ

Η 5G Ventures ανακοινώνει τη συνεπένδυση του Ταμείου Φαιστός (series B financing round), μαζί με επενδυτικά κεφάλαια κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην εταιρεία...

Intrakat: Επισφραγίστηκε η συμφωνία για την εξαγορά της «ΑΚΤΩΡ»

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της εξαγοράς από την Intrakat του 100% των μετοχών της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ (κατασκευαστικού βραχίονα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Το τίμημα που θα καταβάλει η...

Η «κούπα» του Final Four στο NCAA θα κριθεί αποκλειστικά στο παρκέ του Novasports

To NCAA, το κολεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ με τον… τρελό ρυθμό, το μοναδικό θέαμα, τα αστέρια του μέλλοντος και το περίφημο «March Madness» μπαίνει στην...