17.4 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Έρχεται νέος νόμος για επιτάχυνση και απλοποίηση στις αδειοδοτήσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας

Αλλαγές στο πλαίσιο αδειοδότησης των κεραιών κινητών επικοινωνιών με στόχο την απλοποίηση και περαιτέρω επιτάχυνση της επέκτασης του 5G στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αθανάσιος Στάβερης από το 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Mε βασικό στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που φέρνουν τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) σχεδιάζονται οι τρόποι με τους οποίους θα απλοποιηθεί η εγκατάσταση των σταθμών βάσης, ώστε να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την αδειοδότηση χωρίς ωστόσο να διαφοροποιηθούν τα κριτήρια που ισχύουν σήμερα, τα οποία είναι και από τα πιο αυστηρά της Ευρώπης. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο και σχετικά σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, σύμφωνα με τον κ. Στάβερη.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το νέο πλαίσιο δεν προβλέπει εκπτώσεις στην ποιότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας έθιξε, το σημαντικό ζήτημα της επένδυσης στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού που θα αποτελεί τον κύριο παράγοντα επιτυχίας των εφαρμογών 5G ύστερα από 7-10 χρόνια.

Οι μεγαλύτερες εφαρμογές και αλλαγές αναμένονται στις μεταφορές, τα logistics, την υγεία, στον τουρισμό και τη ναυτιλία, τόσο μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου Φαιστός που έχει αναπτύξει η Ελλάδα όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Η Ελλάδα προηγείται της Ευρώπης στο 5G

Από την πλευρά του, ο Σάκης Έξαρχος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vantage Towers υπογράμμισε το επίτευγμα της Ελλάδα να προηγείται της Ευρώπης στην ανάπτυξη του 5G. Όπως ανέφερε, η Ευρώπη υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ασία που σημαίνει ότι οι περιοχές αυτές θα αποδώσουν κέρδη από τις επενδύσεις τους νωρίτερα.

Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η ανανέωση και η δημιουργία νέων σημείων στο δίκτυο, αλλά με βιώσιμο τρόπο, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι, όπως και οι πάροχοι, έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ακρίβειας λόγω της ενεργειακής κρίσης. Αυτό έχει αυξήσει το κόστος πρώτων υλών, αλλά αποτελεί και ένα δομικό θέμα του 5G που απαιτεί υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Όμως, λόγω της τεχνολογίας, το αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ανά bit είναι μικρότερο, συγκριτικά με το 4G.

Από αριστερά: Θανάσης Σταβέρης, Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χριστόδουλος Πρωτόπαπας, CEO Hellas Sat, Sergio Oliveira Vela, Vice President Mediterranean Region, NOKIA, Αθανάσιος Έξαρχος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Vantage Τowers, Κώστας Κετσιετζής, Δημοσιογράφος – Συντονιστής

Σκηνές από το μέλλον

O Sergio Solivera Vela, Αντιπρόεδρος της ΝΟΚΙΑ για την περιοχή της Μεσογείου, δήλωσε ότι η ανάπτυξη τεχνολογιών στα δεδομένα υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση, κάτι που έχει ενσωματωθεί στη στρατηγική και την κουλτούρα της εταιρείας. Ο κ. Vela ανέφερε σειρά εφαρμογών που μπορούν να αναπτυχθούν λόγω του 5G, παρουσιάζοντας σκηνές από το μέλλον. Οι περισσότερες σχετίζονται με το Internet of Things και τη διασυνδεσιμότητα μηχανών και ανθρώπων με άπειρες πρακτικές εφαρμογές. Όμως, η ανάπτυξη αυτή απαιτεί τη δημιουργία ικανών δικτύων υψηλής χωρητικότητας και δυναμικότητας που σημαίνει επενδύσεις και συνεργασίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτόπαππας, έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη ικανών δικτύων που να υποστηρίζουν τη διασυνδεσιμότητα των μηχανών, επισημαίνοντας ότι χωρίς κατάλληλες υποδομές και επενδύσεις, η τεχνολογία 5G δεν θα μπορέσει να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όπως εξήγησε, οι υποδομές μπορούν να είναι επίγειες, αλλά και δορυφορικές, και όλες μαζί να συνεργάζονται. Προϋπόθεση για την ανάπτυξη δικτύων μεγάλης δυναμικότητας αποτελεί η επένδυση, αλλά κυρίως η απόφαση των επιχειρήσεων να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη των υποδομών, ακόμα κι αν αυτό περιορίσει βραχυπρόθεσμα την κερδοφορία.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...