25.5 C
Athens
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

Α. Σκέρτσος: Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ίδρυμα Vodafone για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και του Ιδρύματος της Vodafone με τίτλο «Η τεχνολογία ενάντια στην έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία», υπογράφηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Μέσω μίας εφαρμογής της εταιρείας και σε συνεργασία με αρμόδια υπηρεσία της ΕΛΑΣ, γυναίκες θα μπορούν να καταγγέλουν ότι έχουν πέσει θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς, μέσω ενός κρυφού panic button στο κινητό τους.

Ο υπουργός Επικρατείας,  Άκης Σκέρτσος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την προώθηση της καινοτόμου δράσης για την αντιμετώπιση του δραματικού φαινομένου, τόνισε ότι πολύ σωστά το εν λόγω έγκλημα έχει πάρει την ονομασία της γυναικοκτκονίας, χαρακτηρίζοντάς το ως μία πανδημία, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως είπε «σημαντικό να ονομάσουμε το πρόβλημα έτσι ώστε να δώσουμε και την κατάλληλη λύση».

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι «η γυναίκα στην Ελλάδα δεν έχει κατακτήσει τη θέση που της αξίζει», και επισήμανε ότι είναι ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες, προκειμένου να «αισθανθεί ότι λειτουργεί σε ένα πλαίσιο χειραφετιτικό», αναφέροντας ότι στην «πολιτική πρέπει να κάνουμε πολλά βήματα».

Ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας σε σχέση με την στελέχωση αστυνομίας, την αυστηροποίηση του τιμωρητικού πλαισίου, τα ζητήματα της εκπαίδευσης. Όπως είπε: «Ζητούμενο είναι η ισότητα στις σχέσεις», ενώ κρίσιμο είναι η εκπαίδευση των νέων αλλά και οι παρεμβάσεις στο εργασιακό επίπεδο».

Σχετικά με φαινόμενα κατάχρησης ο κ. Σκέρτσος διευκρίνισε ότι σε πρώτη φάση η εφαρμογή δε θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, αλλά μεταξύ γυναικών που είναι ήδη θύματα βίας, ενώ θα είναι κρυφή μέσα στο λογισμικό του κινητού.

Έξαρση ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο της πανδημίας

Απ΄ την πλευρά της η υφυπουργός  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα επεσήμανε την έξαρση φαινομένου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τόνισε την ανάγκη «να ευαισθητοποιήσουμε και τρίτα πρόσωπα, όπως είπε με ταυτόχρονη παροχή ψυχολογικής και νομικής στήριξης».

Όπως έκανε γνωστό, το 70% των θυμάτων είναι δευτεροβάθμιας, ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ επίσης ένα μεγάλο ποσοστό είναι άνεργες.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα μοριοδότησης γυναικών θυμάτων βίας, προκειμένου να βρίσκουν δουλειά, Ήδη 40 γυναίκες – θύματα έχουν ήδη βρει δουλειά, ενώ εκκρεμούν άλλες 70 αιτήσεις. «Μπήκαμε σε μία λογική να στηρίζουμε στην καθημερινότητα τις γυναίκες. Το πιο σημαντικό είναι να εκμεταλλευόμαστε τα χρήματα που μπαίνουν απ΄ το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την ανάγκη να εισαχθούν κατάλληλα προγράμματα δράσης και ευαισθητοποίησης, προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο των γυναικοκτονιών και έμφυλης βίας.

Αρνητικό αντίκτυπο στην εργασία

Ο κ. Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας δήλωσε ότι «πρέπει να εξάρουμε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης γιατί βλέπει πώς η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου».

Σύμφωνα με Ευρωπαϊκή έρευνα της εταιρείας το 1/3 των ερωτηθέντων γυναικών είχε υποστεί ενδοοικογενειακή βία, πολλές εκ των οποίων στην πανδημία. Η πλειονότητα των θυμάτων αντιμετώπισε αρνητικό αντίκτυπο στην εργασία της, ενώ μόνο ένα στα δέκα είχαν πρόσβαση σε δομή ενημέρωσης. «Τα τελευταία δέκα χρόνια η Vodafone έχει υποστηρίξει 1 εκατομμύριο θύματα ανά τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης. Όπως έκανε γνωστό: «η βασική φιλοσοφία του μνημονίου συνεργασίας είναι να δουλέψουμε μαζί για ένα πλέγμα δραστηριοτήτων που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο».

Panic Button

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της εταιρείας, μέσω του Panic Button, της εφαρμογής της Vodafone, οι αρχές θα γνωρίζουν πού βρίσκονται τα θύματα. Σε πρώτη φάση η εφαρμογή θα αφορά θύματα οικογενειακής βίας, ενώ όπως έκανε γνωστό, σε δεύτερη φάση θα είναι μία εφαρμογή ανοιχτή σε όλους. «Με βάση την εμπειρία μας μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα, ανέφερε προσθέτοντας ότι υπό υλοποίηση είναι η εφαρμογή Βright Sky: Ένα ολοκληρωμένο σύστημα πληροφόρησης.

«Καταφέραμε να συλλέξουμε στοιχεία. Φωτίσαμε πλευρές του αόρατου θύματος που ξέρουμε ότι υπάρχει αλλά ποτέ δεν καταγγέλλει», ανέφερε η κυρία Βασιλική Αρτινοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Όπως είπε, μέσος όρος ηλικίας του θύματος είναι 39 ετών, full time εργαζόμενη με ανώτερη και ανώτατη μόρφωση. Ανέφερε την ανάγκη συλλογής περαιτέρω στοιχείων, αλλά και στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Όπως είπε η καθηγήτρια, παρατηρείται μία αλλαγή στον τρόπο άσκησης πολιτικής, καθώς οι πολιτικές πλέον στηρίζονται σε πανεπιστημιακά ερευνητικά μοντέλα για την παραγωγή βιώσιμων πολιτικών. «Πρόληψη και προστασία», πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο της προσπάθειας, καθώς όπως είπε «δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα θύμα που ματαιώνεται».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεοπτικής πειρατείας με 13.000 πελάτες και κέρδη 25 εκατ. ευρώ

Εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών. Κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη...

Novacinema: Μεγάλες πρεμιέρες τον Οκτώβριο με «Hitman’s Bodyguard 2», «Plane» και νέες σειρές

O Οκτώβριος έρχεται να σε cineπάρει στα Novacinema, τον απόλυτο κινηματογραφικό προορισμό, καθώς και στο Novalifε, το αγαπημένο κανάλι ψυχαγωγίας! Μεγάλες πρεμιέρες, συναρπαστικές νέες...

MyRoomie: Νέα υπηρεσία B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα στη μετεγκατάσταση υπαλλήλων

Η MyRoomie, η κορυφαία εφαρμογή για συγκατοίκηση στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα το λανσάρισμα μιας νέας υπηρεσίας B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν...

Απλά Ψηφιακά 111: Τα σχέδια του Public Group (Ρόμπυ Μπουρλάς) και οι εξελίξεις στα 5G δίκτυα

Τον μετασχηματισμό μετά και την απορρόφηση των Media Markt, καθώς και τα σχέδια για την συνέχεια των καταστημάτων Public και γενικότερα της εταιρείας ανέλυσε...

Κατενάτσιο στο fintech παίζουν οι επενδυτές

Σημαντική μείωση στην παγκόσμια χρηματοδότηση του τομέα του fintech σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η συνολική χρηματοδότηση και ο αριθμός των συναλλαγών πέριξ...