17.4 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

ΕΕΤΤ: Ξεκινά η μελέτη των στοιχείων ΟΤΕ-Vodafone για το διπλασιασμό ταχυτήτων στο Internet

Η επόμενη πράξη για τον δωρεάν διπλασιασμό ή όχι των ταχυτήτων internet ξεκινά άμεσα, καθώς την Παρασκευή έγινε η ακρόαση των ΟΤΕ και Vodafone στην ΕΕΤΤ. Στόχος, να υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτό το debate με απόφαση της ΕΕΤΤ εντός του μήνα.

Οι δύο πάροχοι παρουσιάστηκαν στην ΕΕΤΤ έχοντας ανά χείρας τα υπομνήματα όπου γίνεται καταγραφή των απόψεών τους, παρουσία και των νομικών συμβούλων τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Vodafone κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα που ουσιαστικά πάγωσαν τις εγκρίσεις των πακέτων του ΟΤE, τα οποία προβλέπουν διπλασιασμό ταχυτήτων χωρίς επιπλέον χρέωση όπου αυτό είναι εφικτό. Το ένα τρίτο των πακέτων του ΟΤE έχει ήδη εγκριθεί από την ΕΕΤΤ και έχει αρχίσει να προσφέρεται στους  συνδρομητές από τα μέσα Μαρτίου 2022.

Έως αύριο συμπληρωτικά στοιχεία

Η ΕΕΤΤ, η οποία είχε συστήσει Επιτροπή Ακρόασης με απόφασή της στη Διαύγεια, άκουσε τις απόψεις των δύο πλευρών και τους έδωσε διορία μέχρι τη Δευτέρα αν θέλουν να καταθέσουν κάποιες συμπληρωματικές θέσεις στο υπόμνημά τους.

Ο έλεγχος των υπομνημάτων ξεκίνησε ήδη με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να βγει απόφαση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Στην απόφαση της ΕΕΤΤ ξεκαθαρίζεται ότι η διαδικασία κινείται με βάση δύο έγγραφα της Vodafone:

  • το από 10-1-2022 (αρ. πρωτ. ΕΕΤΤ 495/11.01.2022) «Αίτημα Ελέγχου και Λήψης Προσωρινών Μέτρων σχετικά με την επικείμενη δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού internet από την ΟΤE Α.Ε.» της εταιρείας «VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε. Τηλεπικοινωνιών.
  • τo από 17-03-2022 (αρ. πρωτ. ΕΕΤΤ 8564/18.03.2022) «Αίτημα λήψης άμεσων Μέτρων σχετικά με τα οικονομικά προγράμματα της ΟΤE Α.Ε.» της εταιρείας «VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε. Τηλεπικοινωνιών» κατά της εταιρείας «Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος (ΟΤE Α.Ε.)».

Η Vodafone έστειλε επιστολή στις 10 Ιανουαρίου 20222 μετά και την τελευταία Ολομέλεια της ΕΕΤΤ που ενέκρινε πακέτα του ΟΤE και επανήλθε στις 17 Μαρτίου 2022 όταν ακόμα δεν είχε συσταθεί η νέα ολομέλεια της Επιτροπής προκειμένου να μην συζητηθούν τα υπόλοιπα πακέτα που είχε ανακοινώσει ο ΟΤΕ.

Για την έγκριση της διάθεσης οικονομικών προγραμμάτων του ΟΤΕ αποτελούν το ένα τρίτο των συνολικών προγραμμάτων που έχει καταθέσει ο Οργανισμός, η Επιτροπή αναφέρει ότι αυτά εγκρίθηκαν στις Ολομέλειες 20.12.2021, 29.12.2021 και 10.01.2022, οπότε και έγινε και η τελευταία Ολομέλεια μια και έληξε η θητεία της διοίκησή της ΕΕΤΤ.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕΤΤ, η Επιτροπή Ακρόασης για την ανωτέρω διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, αποτελείται από τους κ.κ.:

  • Καθηγητή Δημήτριο Βαρουτά, Αντιπρόεδρο ηλεκτρονικών επικοινωνιών της ΕΕΤΤ, ως Πρόεδρο, αναπληρούμενο σε περίπτωση κωλύματος από τον κ. Σπυρίδωνα Παντελή, Αντιπρόεδρο Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ,
  • Καθηγητή Α. Σινανιώτη, μέλος της ΕΕΤΤ. ως μέλος, αναπληρούμενο σε περίπτωση κωλύματος από τον και Άγγελο – Ζήκο Πεπόνη, μέλος της ΕΕΤΤ,
  • Καθηγ. Αντώνιο Γαστεράτο, μέλος της ΕΕΤΤ, ως μέλος, αναπληρούμενο σε περίπτωση κωλύματος από τον κ. Πέτρο Ποτίκα, μέλος της ΕΕΤΤ.

Γραμματέας της ως άνω ακρόασης ορίζεται η Ιωάννα Κοντοπούλου, Δικηγόρος ΕΕΤΤ, αναπληρούμενη σε περίπτωση κωλύματος από την Κλειώ Λεβέντη, Δικηγόρο – Ειδική Επιστήμονα ΕΕΤΤ.

Μαρία Σκάγκου: Η αύξηση της διείσδυσης των δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα οφείλει να είναι μία από κοινού προσπάθεια

Σε συνέχεια της ακρόασης που πραγματοποιήθηκε την Πατασκευή στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η Διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Vodafone Ελλάδας, Μαρία Σκάγκου δήλωσε:

«Η Vodafone έχει αποδείξει στην πράξη ότι προωθεί την ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών και την παροχή πολλαπλών και καινοτόμων επιλογών στην ελληνική κοινωνία. Ήταν ο πρώτος πάροχος στην Ελλάδα που υλοποίησε δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) σε μεγάλη κλίμακα, πρωτοπόρησε με τις συμφωνίες sharing δικτύου και τον διαχωρισμό παθητικής υποδομής, υπήρξε η πρώτη, και μόνη άλλωστε ως σήμερα που έχει εμπορικές συμφωνίες MVNO στο δίκτυο της.

Ως στρατηγικός εταίρος, εκτελεί και σήμερα ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ με στόχο να φέρει τις καλύτερες ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι αυτή η φιλοδοξία και η πρόθεση είναι κοινές ή οφείλουν να είναι κοινές και για τους λοιπούς παρόχους αλλά και για τη ρυθμιστική αρχή, καθώς για αυτή τη ψηφιακή μετάβαση αναγκαία προϋπόθεση είναι η ύπαρξη δίκαιου και υγειούς ανταγωνισμού.

Σήμερα η Vodafone κατέθεσε τις απόψεις της για το θέμα της δωρεάν αναβάθμισης των συνδέσεων των πελατών του ΟΤΕ στο πλαίσιο ακρόασης από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Η Vodafone, όπως επανειλημμένα έχουμε δηλώσει, έχει χαιρετίσει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ωστόσο τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα εκείνα μέτρα, που θα επιτρέψουν σε όλους τους παρόχους της αγοράς να μεταφέρουν τους πελάτες τους σε υψηλότερες ταχύτητες με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, χωρίς διακρίσεις.

Η αύξηση της διείσδυσης των δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα οφείλει να είναι μία από κοινού προσπάθεια και στρατηγικός στόχος για το σύνολο της αγοράς, με τους κατάλληλους όρους και με την επέμβαση όπου χρειάζεται, της ρυθμιστικής αρχής, ώστε να εξασφαλίζεται πράγματι ο ανταγωνισμός και τελικά το όφελος των Ελλήνων καταναλωτών».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...