12.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Άμυνα έναντι του πολέμου κρατούν οι τεχνολογικές δαπάνες

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Αντοχές έναντι του πολέμου επιδεικνύουν οι παγκόσμιες τεχνολογικές δαπάνες, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις δαπάνες τεχνολογίας. Οι παγκόσμιες τεχνολογικές δαπάνες εκτιμάται ότι φέτος θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 4,4 τρισ. δολαρίων, καταγράφοντας μία αύξηση της τάξης του 4% έναντι του 2020, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Gartner.

«Η φετινή χρονιά αποδεικνύεται μια από τις πιο ταραχώδεις που έχουν καταγραφεί για τους υπεύθυνους Πληροφορικής των επιχειρήσεων ανά τον κόσμο», αναφέρει η Gartner. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, «η γεωπολιτική αστάθεια, ο πληθωρισμός, οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων και οι προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι μεταξύ των πολλών παραγόντων, που δημιουργούν το πλέγμα των προκλήσεων κατά το τρέχον έτος».

Ωστόσο, όπως παρατηρούν οι αναλυτές, σε αντίθεση με ό,τι είδαμε στις αρχές του 2020, οι εταιρείες επιταχύνουν τις επενδύσεις στον τομέα της Πληροφορικής, καθώς αναγνωρίζουν τη σημασία της ευελιξίας στην αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης. Αντίθετα, οι τεχνολογικές επενδύσεις θα συνεχιστούν και θα επικεντρωθούν σε τομείς όπως το cloud computing, η ψηφιακή εμπειρία του πελάτη, κυβερνοασφάλεια και τα big data analytics.

Πρωταγωνιστής στο business software

Ένας από τους πιο δυναμικούς τομείς της αγοράς θα παραμείνει αυτός το business software. Οι δαπάνες λογισμικού αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,8% στα 674,9 δισ. δολ. το 2022, ενώ οι επενδύσεις σε υπηρεσίες IT προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6,8% και να φτάσουν το 1,3 τρισ. δολ.

«Η άνοδος του λογισμικού εταιρικών εφαρμογών – business software, του λογισμικού υποδομής και των διαχειριζόμενων υπηρεσιών βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα καταδεικνύει ότι η τάση προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό δεν είναι μια τάση ενός ή δύο ετών, αλλά είναι συστηματική και μακροπρόθεσμη προσπάθεια», αναφέρει η Gartner.

Η Gartner αναμένει ότι οι ψηφιακές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, όπως η βιωματική εμπειρία του τελικού καταναλωτή και η βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα ωθήσουν τις δαπάνες για εταιρικές εφαρμογές και λογισμικό υποδομής σε διψήφια ανάπτυξη το 2023.

Το μεγαλύτερο μέρος των τεχνολογικών επενδύσεων το 2022 θα διατεθεί για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών των επιχειρήσεων ανά τον κόσμο. Οι δαπάνες για Υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών θα φτάσουν φέτος το 1,4 τρισ. δολ., καταγράφοντας οριακή μόνο βελτίωση έναντι του 2021.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στις παγκόσμιες δαπάνες πληροφορικής. Εκτιμούμε ότι οι επικεφαλής των εταιρειών για την Πληροφορική δεν θα επιβραδύνουν τις επενδύσεις τους στην τεχνολογία το 2022», προσθέτει η εταιρεία. Όπως εξηγούν, ορισμένες δαπάνες Πληροφορικής ήταν σε αναμονή στις αρχές του 2022 λόγω της παραλλαγής Omicron και των επακόλουθων κυμάτων, αλλά αναμένεται να εκκαθαριστούν βραχυπρόθεσμα.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

PYLON Hybrid: Η μοναδική all in one λύση της ελληνικής βιομηχανίας πληροφορικής

O Όμιλος EPSILON NET, ο καταλύτης του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, και η Epsilon SingularLogic, μία από τις κορυφαίες εταιρείες του Ομίλου με...

Ο Όμιλος Quest ολοκλήρωσε τoν 5ο κύκλο του Quest Mini MBA

Ολοκληρώθηκε ο 5ος κύκλος του Quest Mini MBA, του προγράμματος επιμόρφωσης εργαζομένων, που έχει σχεδιασθεί από το Alba Graduate Business School αποκλειστικά για τις...

Πέντε ανανεωμένες ζώνες και τεράστιες επιλογές κινηματογραφικού περιεχομένου στα Novacinema

  ​Με «World Cinema», «Bloody Cinema», «Family Cinema», «Classic Cinema», και «Sunday Premiere», οι συνδρομητές θα απολαμβάνουν μοναδική κινηματογραφική εμπειρία θέασης Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023. Novacinema,...

Προκήρυξη διαγωνισμού για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά

Ένα σημαντικό έργο για την Ήπειρο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης καθώς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε τον διαγωνισμό για τον οδικό άξονα «Ιωάννινα...

«Γκάζι» για την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων με ΙοΤ και Ταμείο Ανάκαμψης

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Με στόχο οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας να μετατραπούν σε έξυπνες εξασφαλίζοντας το ψηφιακό αύριο της Ελλάδας η χώρα αποκτά...