31.9 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Άμυνα έναντι του πολέμου κρατούν οι τεχνολογικές δαπάνες

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Αντοχές έναντι του πολέμου επιδεικνύουν οι παγκόσμιες τεχνολογικές δαπάνες, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις δαπάνες τεχνολογίας. Οι παγκόσμιες τεχνολογικές δαπάνες εκτιμάται ότι φέτος θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 4,4 τρισ. δολαρίων, καταγράφοντας μία αύξηση της τάξης του 4% έναντι του 2020, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Gartner.

«Η φετινή χρονιά αποδεικνύεται μια από τις πιο ταραχώδεις που έχουν καταγραφεί για τους υπεύθυνους Πληροφορικής των επιχειρήσεων ανά τον κόσμο», αναφέρει η Gartner. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, «η γεωπολιτική αστάθεια, ο πληθωρισμός, οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων και οι προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι μεταξύ των πολλών παραγόντων, που δημιουργούν το πλέγμα των προκλήσεων κατά το τρέχον έτος».

Ωστόσο, όπως παρατηρούν οι αναλυτές, σε αντίθεση με ό,τι είδαμε στις αρχές του 2020, οι εταιρείες επιταχύνουν τις επενδύσεις στον τομέα της Πληροφορικής, καθώς αναγνωρίζουν τη σημασία της ευελιξίας στην αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης. Αντίθετα, οι τεχνολογικές επενδύσεις θα συνεχιστούν και θα επικεντρωθούν σε τομείς όπως το cloud computing, η ψηφιακή εμπειρία του πελάτη, κυβερνοασφάλεια και τα big data analytics.

Πρωταγωνιστής στο business software

Ένας από τους πιο δυναμικούς τομείς της αγοράς θα παραμείνει αυτός το business software. Οι δαπάνες λογισμικού αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,8% στα 674,9 δισ. δολ. το 2022, ενώ οι επενδύσεις σε υπηρεσίες IT προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6,8% και να φτάσουν το 1,3 τρισ. δολ.

«Η άνοδος του λογισμικού εταιρικών εφαρμογών – business software, του λογισμικού υποδομής και των διαχειριζόμενων υπηρεσιών βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα καταδεικνύει ότι η τάση προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό δεν είναι μια τάση ενός ή δύο ετών, αλλά είναι συστηματική και μακροπρόθεσμη προσπάθεια», αναφέρει η Gartner.

Η Gartner αναμένει ότι οι ψηφιακές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, όπως η βιωματική εμπειρία του τελικού καταναλωτή και η βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα ωθήσουν τις δαπάνες για εταιρικές εφαρμογές και λογισμικό υποδομής σε διψήφια ανάπτυξη το 2023.

Το μεγαλύτερο μέρος των τεχνολογικών επενδύσεων το 2022 θα διατεθεί για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών των επιχειρήσεων ανά τον κόσμο. Οι δαπάνες για Υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών θα φτάσουν φέτος το 1,4 τρισ. δολ., καταγράφοντας οριακή μόνο βελτίωση έναντι του 2021.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στις παγκόσμιες δαπάνες πληροφορικής. Εκτιμούμε ότι οι επικεφαλής των εταιρειών για την Πληροφορική δεν θα επιβραδύνουν τις επενδύσεις τους στην τεχνολογία το 2022», προσθέτει η εταιρεία. Όπως εξηγούν, ορισμένες δαπάνες Πληροφορικής ήταν σε αναμονή στις αρχές του 2022 λόγω της παραλλαγής Omicron και των επακόλουθων κυμάτων, αλλά αναμένεται να εκκαθαριστούν βραχυπρόθεσμα.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

TÜV AUSTRIA TRUST IT: Νέα Εποχή στην Κυβερνοασφάλεια

Η TÜV AUSTRIA, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής ολιστικών υπηρεσιών τεχνικών ελέγχων, επιθεωρήσεων, πιστοποιήσεων και εκπαίδευσης παγκοσμίως, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έναρξη...

Το Υπερταμείο παράγει οφέλη για τους πολίτες και το περιβάλλον μέσω των νέων τεχνολογιών

Στόχος η σταδιακή ενσωμάτωση έξυπνων ψηφιακών εφαρμογών με βάση τα δεδομένα από τις θυγατρικές του Ομίλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας «Αρχιμήδης» Το Υπερταμείο,...

5G+: Η Cosmote πρώτη στην Ελλάδα διαθέτει εμπορικά δίκτυο τεχνολογίας 5G Stand-Alone

Για μια ακόμα φορά, η COSMOTE κάνει πρώτη το επόμενο βήμα στον τομέα των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση του δικτύου...

Nova 5G Home Internet: Νέα προηγμένη λύση σταθερής τηλεφωνίας, με ταχύτητες έως 100 Mbps

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το Nova 5G...

Πώς θα γίνει mainstream η ηλεκτροκίνηση: Αύξηση 194% στα σημεία φόρτισης έως το 2029

Της Νατάσας Φραγκούλη Στροφή προς την ηλεκτροκίνηση -αν και όχι με τους αρχικά προβλεπόμενους υπερ-ταχείς ρυθμούς- κάνει η παγκόσμια κοινότητα. Με την έλλειψη συγκροτημένων δικτύων...