Ελληνοτουρκική συνεργασία για σιδηροδρομικές μεταφορές

- Advertisement -

Της Μαρίας Μόσχου

mariam@asfaleies-zolder.gr

Η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολη αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο συνάντησης της Κοινής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – Τουρκίας για Σιδηροδρομικές και Συνδυασμένες Μεταφορές στη Θεσσαλονίκη.

Η λειτουργία του άξονα αυτού για διεθνείς επιβατικές και εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές θα μπορούσε να επιτευχθεί στις αρχές του 2019.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, συμφωνήθηκε να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις όπως π.χ. η μελέτη των  πλέον κατάλληλων τεχνικών χαρακτηριστικών τη σύνδεσης των δύο σιδηροδρομικών δικτύων.

Η Κοινή Ομάδα εξέτασε, επίσης, τις δυνατότητες συνεργασίας των σιδηροδρομικών φορέων των δύο χωρών  για ανάληψη επιχειρηματικών δράσεων σε τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα στα Δυτικά Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική (εξωστρέφεια).

Εξάλλου συμφωνήθηκε  να αρχίσει η προετοιμασία κειμένων προκειμένου να καταστεί δυνατή η υπογραφή δύο Μνημονίων Συνεργασίας για την ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών και κοινών δράσεων στον τομέα της εξωστρέφειας μέχρι τον Φεβρουάριο 2018, που προβλέπεται να λάβει χώρα η Συνάντηση Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας – Τουρκίας.

Τέλος, συμφωνήθηκε να προχωρήσουν οι αναγκαίες συνεννοήσεις με την Βουλγαρία, ώστε από κοινού οι τρεις χώρες να εξετάσουν και συνεργασθούν σε θέματα σιδηροδρομικών υποδομών που  θα διευκολύνουν τις μεταξύ τους μεταφορές.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση της Κοινής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – Τουρκίας για Σιδηροδρομικές και Συνδυασμένες Μεταφορές (Joint Expert Group on Rail and Intermodal Transport), καθώς η πρώτη είχε λάβει χώρα τον Ιούλιο 2016 στην Άγκυρα.

Επικεφαλής της Ελληνικής πλευράς ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Θάνος Βούρδας και της Τουρκικής πλευράς ο Πρόεδρος και  Γενικός Διευθυντής των Τουρκικών Σιδηροδρόμων (TCDD) κ. Isa Apaydin.

Η επόμενη συνάντηση της  Κοινής Ομάδας θα γίνει στην Τουρκία, την άνοιξη του 2018.

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η CAPA ανακοινώνει τη θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας για τις Εταιρικές Υποθέσεις

Ο Κώδικας αποτυπώνει τη σύγχρονη πραγματικότητα και βασίζεται στην αλήθεια...

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Ασφάλεια σιδηροδρόμων: Ολοκληρώθηκε η διερευνητική αποστολή του ΕΚ στην Ελλάδα

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημερώθηκε για...

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Όμιλος AKTOR παραδίδει ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο που θωρακίζει το Θριάσιο Πεδίο

Ο Όμιλος AKTOR ολοκλήρωσε και παρέδωσε ένα πολύ σημαντικό...

Από τις σπουδές στην αγορά εργασίας: Οι δεξιότητες που χρειάζονται οι φοιτητές της τεχνολογίας

Για πολλούς φοιτητές, ιδιαίτερα όσους σπουδάζουν σε τεχνολογικές και...