Της Μαρίας Μόσχου
mariam@moved.gr
Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το έργο επέκτασης του μετρό στον Πειραιά ενώ το 2019 θα δοθούν σε λειτουργία οι τρείς πρώτοι σταθμοί.
Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης, κατά τη διάρκεια της τελετής άφιξης του μηχανήματος διάνοιξης σηράγγων (ΤΒΜ) στον τερματικό σταθμό «Δημοτικό Θέατρο», έχοντας κατασκευάσει συνολικά το 98% της σήραγγας του μετρό, που αφορά την επέκταση της γραμμής 3 «Αγία Μαρίνα- Δημοτικό Θέατρο».
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι με τη λειτουργία των τριών πρώτων σταθμών το 2019 και στη συνέχεια με την ολοκλήρωση του έργου μέχρι το 2021, θα σταματήσει η χρόνια ταλαιπωρία των πολιτών και θα αναβαθμιστεί κατακόρυφα η σύνδεση και η μετακίνηση των δύο μεγάλων πυλών εισόδου- εξόδου της χώρας.
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι «το μέλημά μας είναι να βρούμε τους πόρους, όχι πλέον για την πρώτη φάση της γραμμής 4, αλλά για τη δεύτερη φάση της γραμμής 4 και των επεκτάσεων που πρέπει να γίνουν στη δυτική Αθήνα, όπως και των επεκτάσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, προς τις Δυτικές Συνοικίες και προς το αεροδρόμιο».
Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο καθηγητή κ. Γιάννη Μυλόπουλο, τον διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Θόδωρο Παπαδόπουλο, Μέλη της διοίκησης της Αττικό Μετρό Α.Ε, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε για την άφιξη του μετροπόντικα: «Είναι μία από τις μέρες χαράς για τον Πειραιά. Ο Πειραιάς αλλάζει πρόσωπο. Το έργο του Μετρό ολοκληρώνεται. Ο μετροπόντικας έφτασε στο κέντρο του Πειραιά απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο. Οι τρεις σταθμοί της γραμμής το ‘19 θα λειτουργούν. Επομένως, είμαστε μπροστά σε πολύ ευχάριστες καταστάσεις για την πόλη του Πειραιά. Η συνεχής επιμέλεια των βουλευτών του Πειραιά, η συνεργασία με το Δήμο Πειραιά, με το Δήμαρχο, η συνδρομή και η μεγάλη προσπάθεια των φορέων που υλοποιούν τα έργα, αποδίδουν καρπούς. Το χρωστάμε αυτό στους πολίτες του Πειραιά και το χρωστάμε και στη χώρα».
Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση του έργου το 2021, θα δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό συγκοινωνιακό Κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δυο γραμμές Μετρό (το Λιμάνι, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και την Επέκταση του Τραμ προς Πειραιά που ήδη κατασκευάζεται, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς. Όπως, μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά, «μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει στον προαστιακό το δρομολόγιο Πειραιάς – Αεροδρόμιο. Το Τραμ, πάει καλά το έργο και θα σταματήσει να ταλαιπωρεί τους Πειραιώτες. Επομένως ο Πειραιάς, επιτέλους, αποκτά αυτό που το άξιζε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Να δώσουμε συγχαρητήρια και στους ανθρώπους που δούλεψαν σε αυτό το έργο, τους μηχανικούς, τους τεχνικούς, τους χειριστές και σε όσους εμπλέκονται, στους επιβλέποντες. Πιστεύω ότι η χαρά αυτή τους ανήκει περισσότερο από όλους, όπως και στους πολίτες του Πειραιά, όταν ολοκληρωθούν και μπουν σε λειτουργία όλα αυτά τα έργα».
Στην έλευση του μετροπόντικα στον τερματικό σταθμό παραβρέθηκαν επίσης οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας και Γ. Γεννιά, ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Γαβρίλης, ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, και πολλοί ακόμη, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Για το σημερινό γεγονός, ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό, καθηγητής κ. Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε σχετικά: «Ένα ακόμα μεγάλο έργο της Αττικό Μετρό προχωρεί. Η ολοκλήρωση της υπόγειας σήραγγας της επέκτασης της γραμμής 3 του μετρό προς Πειραιά, που είναι το σοβαρότερο και το κρισιμότερο κομμάτι του έργου, σηματοδοτεί τη μεγάλη πρόοδό του και προοιωνίζεται την ολοκλήρωση του. Η σύνδεση του αεροδρομίου της Αθήνας με το λιμάνι του Πειραιά αλλάζει τα συγκοινωνιακά δεδομένα του λεκανοπεδίου και συμβάλλει καθοριστικά, μαζί με τα υπόλοιπα έργα, στην οικονομική, την κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη».
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, ανέφερε τα εξής: ««Είναι ημέρα xαράς για τον Πειραιά. Eίμαστε στον Σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με τον αρμόδιο Υπουργό κύριο Σπίρτζη, τον Πρόεδρο της «Αττικό ΜΕΤΡΟ ΑΕ», κ. Μυλόπουλο, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Αττικό ΜΕΤΡΟ ΑΕ», κ. Παπαδόπουλο. Ο Μετροπόντικας είναι πλέον στο κέντρο του Πειραιά στο Δημοτικό Θέατρο. Οι εικόνες που βλέπουμε είναι δυνατές και αποδεικνύουν ότι το έργο προχωράει. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου βέβαια είναι το 2021, έχουμε λοιπόν ακόμα τρία χρόνια, είναι ένα έργο, όμως, που αλλάζει τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία του Πειραιά, δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική. Συνδέει το αεροδρόμιο με το λιμάνι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι για την κρουαζιέρα όταν από το λιμάνι μπορεί κάποιος να πάει στο αεροδρόμιο μέσα σε 40 λεπτά. Δημιουργείται ένας πολύ σημαντικός ευρωπαϊκός διαμετακομιστικός κόμβος στον Πειραιά, με το λιμάνι, τον ΗΣΑΠ, το ΜΕΤΡΟ, το ΤΡΑΜ, που όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία που έχει για την πόλη και την προοπτική της. Περιμένουμε, λοιπόν, την ολοκλήρωση του έργου. Χαιρόμαστε όταν υπάρχουν αυτές οι εικόνες, όπως έγινε πριν από λίγους μήνες στα Μανιάτικα και σήμερα εδώ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Γνωρίζουμε τα προβλήματα στον σταθμό του λιμανιού. Σιγά-σιγά, όμως, και εκεί αντιμετωπίζονται και θέλω να πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν, ώστε το 2021 να μπει σε λειτουργία το Μετρό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την καλή συνεργασία τον αρμόδιο Υπουργό, κύριο Σπίρτζη, τον Πρόεδρο της «Αττικό ΜΕΤΡΟ ΑΕ», κύριο Μυλόπουλο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Αττικό ΜΕΤΡΟ ΑΕ» κύριο Παπαδόπουλο και τις ανάδοχες εταιρείες για το ΜΕΤΡΟ. Στο θέμα του τραμ έχουμε ορισμένα προβλήματα, αλλά δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν. Σήμερα είναι ημέρα χαράς, δεν χρειάζεται να γκρινιάζουμε».
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ
Επέκταση της Γραμμής 3, Τμήμα «Χαϊδάρι – Πειραιάς»
Περιγραφή αντικειμένου Η κατασκευή της σήραγγας της Επέκτασης της Γραμμής 3 από τον επίσταθμο της Αγ. Μαρίνας (Δημαρχείο Αιγάλεω) μέχρι τον επίσταθμο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά έχει μήκος περίπου 7,55χλμ., από τα οποία 6,51χλμ. κατασκευάζονται με τη χρήση ΤΒΜ και τα υπόλοιπα με υπόγεια διάνοιξη ΝΑΤΜ. Περιλαμβάνει έξι (6) νέους Σταθμούς («Αγ. Βαρβάρα», «Κορυδαλλός», «Νίκαια», «Μανιάτικα», «Πειραιάς», «Δημοτικό Θέατρο») και επτά (7) ενδιάμεσα φρέατα εξαερισμού.
Πρόοδος Εργασιών Ποσοστό προόδου εργασιών: 60%
Ποσοστό διάνοιξης σήραγγας: 98%
Ποσοστό προόδου Εργασιών Πολιτικού Μηχανικού: 75%
Ποσοστό προόδου Ηλεκτρομηχανολογικών Εργασιών: 22%
Βασικά Προβλήματα που επηρέασαν την πρόοδο του Έργου και προκάλεσαν καθυστερήσεις σε σχέση με το Συμβατικό Χρονοδιάγραμμα Το έργο έχει καταγράψει καθυστέρηση περίπου 3 χρόνων λόγω τεχνικών προβλημάτων, διαχειριστικών λαθών, νομικών εμπλοκών και παρεμβάσεων φορέων της περιοχής. Κυριότερα προβλήματα:
Σταθμός «Πειραιάς»
1) Μετατόπιση προς Νότο του κυρίως “σώματος” του Σταθμού για την αποφυγή εμπλοκής με υφιστάμενο μεγάλο υπόγειο αποχετευτικό αγωγό ομβρίων στο βόρειο άκρο του Σταθμού και αλλαγή τρόπου κατασκευής.
2) Καθυστερήσεις κυκλοφοριακών παρακάμψεων λόγω εμπλοκών με την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Πειραιά και καθυστερήσεις μετατόπισης δικτύων Ο.Κ.Ω εντός της λιμενικής ζώνης, λόγω μη έγκαιρης έγκρισης μελετών από τους Ο.Κ.Ω.
3) Ύπαρξη πυρομαχικών Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
4) Κατασκευαστικές και μελετητικές δυσκολίες λόγω της ιδιομορφίας του σταθμού ο οποίος κατασκευάζεται στην ουσία κάτω από τη θάλασσα, δίπλα στο λιμάνι.
Ο σταθμός Πειραιάς καταγράφει συνολικά τη μεγαλύτερη καθυστέρηση.
Σήραγγα ΤΒΜ
1) Έλλειψη της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την μετεγκατάσταση του εργοταξίου υποστήριξης ΤΒΜ στο Σταθμό “Κορυδαλλός”.
Η έγκριση της εν λόγω μελέτης δεν υπήρχε παρόλο που η σχετική εργασία προβλεπόταν στα Τεύχη Δημοπράτησης (2011). Η μελέτη υποβλήθηκε σε δύο φάσεις: α) για μερική μετεγκατάσταση τον Απρίλιο 2015 και β) για την πλήρη μετεγκατάσταση τον Ιούνιο 2016. Η μελέτη περιβαλλοντικών όρων εγκρίθηκε τελικώς στις 12/10/2016 και έχει ήδη υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση.
2) Καθυστέρηση διάνοιξης σήραγγας λόγω παρουσίας καρστικών εγκοίλων (κενών) στο ασβεστολιθικό πέτρωμα στο τμήμα Νίκαια – Μανιάτικα.
Σταθμός «Μανιάτικα»
1) Καθυστέρηση αποβολής κατοίκων των απαλλοτριωθεισών οικιών λόγω άρνησής τους και μη έγκαιρη παράδοση του εργοταξιακού χώρου λόγω αντιδράσεων περιοίκων.
2) Ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων.
ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Διακοπή εργασιών με απόφαση του Αναδόχου για το διάστημα Ιουνίου 2015 έως Οκτωβρίου 2015 και υπολειτουργία έως το Δεκέμβριο 2015, με επίκληση τη μη απόδοση ΦΠΑ εκ μέρους της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., που είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη ταμιακής ρευστότητας και αδυναμίας να χρηματοδοτήσει το έργο.
Σημειώνεται ότι, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. δεν απέδιδε στον Ανάδοχο το ΦΠΑ διότι εφάρμοσε το άρθρο 1 του Ν. 4281/2014. Το πρόβλημα λύθηκε με ψήφιση του Νέου Νόμου Ν.4339/2015, οπότε αποδόθηκε στον Ανάδοχο αναδρομικά ο ΦΠΑ, επανήλθε η ταμιακή ρευστότητα και επανεκκίνησε το έργο.
Περαίωση του Έργου
Με την άφιξη του ΤΒΜ στο Δημοτικό Θέατρο ολοκληρώνεται το 98% της σήραγγας, ενώ έως το τέλος του έτους υπολογίζεται η ολοκλήρωση της διάνοιξης (υπολείπονται περίπου 200μ) και η απεμπλοκή όλων των σταθμών από την παρουσία του ΤΒΜ.
Με τα σημερινά δεδομένα και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου και της Διοίκησης της ΑΜ για την επίλυση των προβλημάτων, την εξάλειψη των εμπλοκών του παρελθόντος και τη μείωση των αβεβαιοτήτων, οι τρεις (3) πρώτοι Σταθμοί («Αγ. Βαρβάρα», «Κορυδαλλός», «Νίκαια») μπορούν να δοθούν στην κυκλοφορία το 2019 ενώ το υπόλοιπο έργο μέχρι το 2021.
Ο Σταθμός «Δημοτικό Θέατρο» θα είναι έτοιμος το 2019.
Με την κατασκευή της επέκτασης του Μετρό προς τον Πειραιά θα εξυπηρετούνται καθημερινά 132.000 επιβάτες. Επιπρόσθετα, με τη λειτουργία του έργου θα κυκλοφορούν καθημερινά περίπου 23.000 Ι.Χ. οχήματα λιγότερα, επιφέροντας αντίστοιχα μείωση των ρύπων CO2 κατά 120 τόνους ημερησίως.
Ιδιαίτερα δε, στο Σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑ προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό Συγκοινωνιακό Κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δύο γραμμές Μετρό (Γραμμή 1 και Γραμμή 3), το Λιμάνι, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και το Τραμ, το οποίο προβλέπεται επίσης να διέλθει από την περιοχή αυτή, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς.
Όταν ολοκληρωθεί το έργο, η Γραμμή 3 θα έχει μήκος περίπου 50χλμ και 27 σταθμούς ενώ θα ενώνει το λιμάνι του Πειραιά, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και το αεροδρόμιο.
Ο χρόνος μετακίνησης υπολογίζεται σε περίπου 55 λεπτά, χρόνος ρεκόρ αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα ένας επιβάτης χρειάζεται περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά από το λιμάνι μέχρι το Αεροδρόμιο και πολλές φορές με αρκετές μετεπιβιβάσεις.
Στην ουσία, η επέκταση αυτή θα εξυπηρετήσει την απρόσκοπτη κίνηση επιβατών μεταξύ των 2 μεγάλων πυλών εισόδου – εξόδου στη χώρα. Η ολοκληρωμένη λειτουργία της θα φέρει αναδιάρθρωση σε πολλές λεωφορειακές γραμμές που θα σταματήσουν να διασχίζουν τους δήμους που θα εξυπηρετεί η επέκταση (Αγ. Βαρβάρα, Νίκαια, Κορυδαλλός, Πειραιάς) και θα λειτουργούν ως τροφοδοτικές γραμμές του Μετρό.