18.5 C
Athens
Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022

«Ομιχλώδες τοπίο» στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Της Μαρίας Μόσχου

mariam@moved.gr

«Ντόμινο» προβλημάτων έχει προκαλέσει η πυκνή ομίχλη που έχει «τυλίξει» το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.   Ήδη η easyjet προχώρησε στην ακύρωση των πτήσεων της από την συμπρωτεύουσα, η Fraport που έχει αναλάβει την διαχείριση του αεροδρομίου δείχνει ως «υπαίτιο» το Δημόσιο και τα έργα που υλοποιεί ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία και για την στάση που θα κρατήσουν οι υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες.

Και αυτό γιατί οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις πτήσεων λόγω ομίχλης και γενικότερα κακών καιρικών συνθηκών, αποτελούν συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Ωστόσο όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της easyJet, ο λόγος για την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ακύρωσης όλων των πτήσεων της στις 30 Νοεμβρίου είναι  τα έργα που υλοποιούνται στο αεροδρόμια «Μακεδονία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ενέργειά της αυτή θα έχει συνέχεια και προκαλώντας ανησυχία για τη γενικότερη στάση των εταιρειών τους επόμενους μήνες.

Ο διάδρομος προσαπογειώσεων 16/34, του αεροδρομίου, λόγω έργων, βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το περασμένο Σάββατο, με τα αεροπλάνα να κάνουν προσαπογειώσεις από τον τροχόδρομο (taxiway) του 10/28 ο οποίος τώρα λειτουργεί ως διάδρομος.

Τα προβλήματα των προηγουμένων ημερών, με τις ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων ειδικά κατά τις πρωινές ώρες, πιθανότατα δεν θα είναι σπάνια μέχρι τις αρχές Μαρτίου, που αναμένεται να παραδοθεί ξανά σε κανονική λειτουργία ο διάδρομος προσαπογειώσεων 16/34.

Η δύσκολη κατάσταση που συχνά παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες οφείλεται στο ότι ο τροχόδρομος του «Μακεδονία», που από την περασμένη Πέμπτη χρησιμοποιείται ως κανονικός διάδρομος προσαπογειώσεων, δεν διαθέτει σύστημα ILS, δηλαδή σύστημα υποβοήθησης προσγείωσης αεροσκαφών.

Ο δε τροχόδρομος χρησιμοποιείται ως κύριος διάδρομος, επειδή πρέπει σε αυτό το διάστημα της μικρότερης, χειμερινής κίνησης, να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του χερσαίου τμήματος του διαδρόμου 10/28, στο τμήμα που τέμνεται με τον 16/34. Η φάση Δ’ του έργου έπρεπε να κατασκευαστεί και οι εργασίες στο εν λόγω τμήμα άρχισαν το προηγούμενο Σάββατο.

Αποτέλεσμα τις προηγούμενες ημέρες, λόγω της κατάστασης αυτής ακυρώθηκαν δεκάδες πτήσεις

Το εν λόγω τμήμα αναμένεται να παραδοθεί εντός του πρώτου 10ημέρου του Μαρτίου, ώστε με το άνοιγμα της θερινής σεζόν για τον τουρισμό, το αεροδρόμιο να επανέλθει σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας και με τη δυναμικότητα εξυπηρέτησης πτήσεων που διέθετε μέχρι πρότινος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Fraport στο θερινό πρόγραμμα πρόκειται να προστεθούν  13 επιπλέον συνδέσεις του «Μακεδονία» με αεροδρόμια του εξωτερικού, ενώ η Qatar Airways έχει ανακοινώσει ότι από τις 27 Μαρτίου θα συνδέει με απευθείας πτήσεις της – τέσσερις την εβδομάδα- την Ντόχα με την Θεσσαλονίκη, με Airbus A320 που θα πετάνε από το αερολιμένα Χαμάντ, στο «Μακεδονία».

Με την επαναλειτουργία του διαδρόμου 16/34 ομαλοποιείται η λειτουργία του αεροδρομίου το οποίο πλέον θα έχει μόνο να κερδίσει από την παράδοση της επέκτασης του διαδρόμου 10/28 προς τη θάλασσα και τα έργα που θα εκτελέσει η Fraport για τον διπλασιασμό ουσιαστικά του terminal και άλλες βελτιώσεις και προσθήκες στις υποδομές όπως και στις εμπορικές χρήσεις.

Η EasyJet

Η EasyJet τονίζει ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν έλαβαν προειδοποίηση για το κλείσιμο του διαδρόμου, ενώ αναφέρει πως δεν κάνει αποδεκτές τις προτεινόμενες ενέργειες για την προσωρινή λειτουργία του αεροδρομίου.

Οι επιβάτες της EasyJet ταξίδεψαν με ναυλωμένα από την εταιρεία λεωφορεία στην Αθήνα, απ’ όπου αναχώρησαν  αεροπορικώς για τους προορισμούς τους.

Fraport Greece

«Επιβεβαιώνονται, δυστυχώς, οι ανησυχίες μας για ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» εξαιτίας των έργων που υλοποιεί το Δημόσιο» αναφέρει η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο.

«Οι  ακυρώσεις πτήσεων από το αεροδρόμιο  «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης από διεθνή αεροπορική εταιρία,  επιβεβαίωσαν τις έντονες ανησυχίες που είχαν διατυπώσει, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, η Fraport Greece, οι τοπικές αρχές, τοπικοί τουριστικοί φορείς και αεροπορικές εταιρείες σχετικά με την υλοποίηση των έργων στο αεροδρόμιο από το Δημόσιο και την ακόλουθη μείωση της κίνησής του» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της εταιρείας και συνεχίζει: «Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες αυτές, η Fraport Greece πρότεινε μία σειρά λύσεων που θα επέτρεπαν την απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου. Το Δημόσιο, όπως ήταν δικαίωμά του, αποφάσισε ότι τα έργα έπρεπε να υλοποιηθούν. Η Fraport Greece παρέχει στον ανάδοχο του έργου κάθε βοήθεια που απαιτείται για την ταχεία και ασφαλή ολοκλήρωση των έργων».

Παράλληλα διευκρινίζει ότι όλα τα θέματα που αφορούν στη χρήση του τροχόδρομου «F», ως διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης για τις πτήσεις του αεροδρομίου «Μακεδονία», είναι αρμοδιότητα της ΥΠΑ, όπως επίσης είναι και η ενημέρωση προς τις  αεροπορικές εταιρίες – κάτι που έκανε με την έκδοση NOTAM. «Επίσης με  επίσημη ανακοίνωσή της στις 24.11.2017, η ΥΠΑ πιστοποίησε τη χρήση του τροχόδρομου 10L- 28R ως κύριο διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου» καταλήγει η ανακοίνωση της Fraport Greece.

 

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Επενδυτικό μπαράζ από Digital Realty-Lamda Helix με νέα επένδυση σε data center στην Αττική

    Νατάσα Φραγκούλη   Βαριά επενδυτική ατζέντα για την Ελλάδα έχει ο αμερικανικός κολοσσός των data centers Digital Realty, ο οποίος μέσω της εξαγορασθείσας Lamda Helix,...

«Λαγκάρει» η Ευρώπη στο 5G

της Νατάσας Φραγκούλη Υστέρηση έναντι διεθνών ανταγωνιστών της, όπως η ΗΠΑ ή η Νότιος Κορέα, συνεχίζει να καταγράφει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την...

Υπερθέαμα με τα ντέρμπι Άρης – ΑΕΚ, Άρσεναλ – Λίβερπουλ, Ντόρτμουντ – Μπάγερν και η κλήρωση της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου για τα Προκριματικά του...

Τα ποδοσφαιρικά ντέρμπι Άρης – ΑΕΚ, Άρσεναλ – Λίβερπουλ και Ντόρτμουντ – Μπάγερν μαζί με την κλήρωση της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου για τα προκριματικά...

Nissan και Team Wild Grace επιστρέφουν στο Rebelle Rally 2022 με το στιβαρό Pathfinder Rock Creek

Το πανέτοιμο για περιπέτεια SUV της Nissan,  θα δοκιμαστεί στην έρημο από τις  6 έως τις 15 Οκτωβρίου Επιδεικνύοντας τη δέσμευσή της στην περιπέτεια...

LG Electronics: Η αρχή ενός νέου ταξιδιού – Κάνουμε μαζί τον κόσμο καλύτερο

 Καλύτερη Ζωή για Όλους Η LG Electronics (LG) με ένα διαρκές όραμα για καλύτερη ζωή των πελατών της, επιδιώκει τη βιώσιμη καινοτομία σε όλους τους...