9 C
Athens
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

«Ομιχλώδες τοπίο» στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Της Μαρίας Μόσχου

mariam@moved.gr

«Ντόμινο» προβλημάτων έχει προκαλέσει η πυκνή ομίχλη που έχει «τυλίξει» το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.   Ήδη η easyjet προχώρησε στην ακύρωση των πτήσεων της από την συμπρωτεύουσα, η Fraport που έχει αναλάβει την διαχείριση του αεροδρομίου δείχνει ως «υπαίτιο» το Δημόσιο και τα έργα που υλοποιεί ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία και για την στάση που θα κρατήσουν οι υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες.

Και αυτό γιατί οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις πτήσεων λόγω ομίχλης και γενικότερα κακών καιρικών συνθηκών, αποτελούν συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Ωστόσο όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της easyJet, ο λόγος για την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ακύρωσης όλων των πτήσεων της στις 30 Νοεμβρίου είναι  τα έργα που υλοποιούνται στο αεροδρόμια «Μακεδονία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ενέργειά της αυτή θα έχει συνέχεια και προκαλώντας ανησυχία για τη γενικότερη στάση των εταιρειών τους επόμενους μήνες.

Ο διάδρομος προσαπογειώσεων 16/34, του αεροδρομίου, λόγω έργων, βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το περασμένο Σάββατο, με τα αεροπλάνα να κάνουν προσαπογειώσεις από τον τροχόδρομο (taxiway) του 10/28 ο οποίος τώρα λειτουργεί ως διάδρομος.

Τα προβλήματα των προηγουμένων ημερών, με τις ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων ειδικά κατά τις πρωινές ώρες, πιθανότατα δεν θα είναι σπάνια μέχρι τις αρχές Μαρτίου, που αναμένεται να παραδοθεί ξανά σε κανονική λειτουργία ο διάδρομος προσαπογειώσεων 16/34.

Η δύσκολη κατάσταση που συχνά παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες οφείλεται στο ότι ο τροχόδρομος του «Μακεδονία», που από την περασμένη Πέμπτη χρησιμοποιείται ως κανονικός διάδρομος προσαπογειώσεων, δεν διαθέτει σύστημα ILS, δηλαδή σύστημα υποβοήθησης προσγείωσης αεροσκαφών.

Ο δε τροχόδρομος χρησιμοποιείται ως κύριος διάδρομος, επειδή πρέπει σε αυτό το διάστημα της μικρότερης, χειμερινής κίνησης, να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του χερσαίου τμήματος του διαδρόμου 10/28, στο τμήμα που τέμνεται με τον 16/34. Η φάση Δ’ του έργου έπρεπε να κατασκευαστεί και οι εργασίες στο εν λόγω τμήμα άρχισαν το προηγούμενο Σάββατο.

Αποτέλεσμα τις προηγούμενες ημέρες, λόγω της κατάστασης αυτής ακυρώθηκαν δεκάδες πτήσεις

Το εν λόγω τμήμα αναμένεται να παραδοθεί εντός του πρώτου 10ημέρου του Μαρτίου, ώστε με το άνοιγμα της θερινής σεζόν για τον τουρισμό, το αεροδρόμιο να επανέλθει σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας και με τη δυναμικότητα εξυπηρέτησης πτήσεων που διέθετε μέχρι πρότινος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Fraport στο θερινό πρόγραμμα πρόκειται να προστεθούν  13 επιπλέον συνδέσεις του «Μακεδονία» με αεροδρόμια του εξωτερικού, ενώ η Qatar Airways έχει ανακοινώσει ότι από τις 27 Μαρτίου θα συνδέει με απευθείας πτήσεις της – τέσσερις την εβδομάδα- την Ντόχα με την Θεσσαλονίκη, με Airbus A320 που θα πετάνε από το αερολιμένα Χαμάντ, στο «Μακεδονία».

Με την επαναλειτουργία του διαδρόμου 16/34 ομαλοποιείται η λειτουργία του αεροδρομίου το οποίο πλέον θα έχει μόνο να κερδίσει από την παράδοση της επέκτασης του διαδρόμου 10/28 προς τη θάλασσα και τα έργα που θα εκτελέσει η Fraport για τον διπλασιασμό ουσιαστικά του terminal και άλλες βελτιώσεις και προσθήκες στις υποδομές όπως και στις εμπορικές χρήσεις.

Η EasyJet

Η EasyJet τονίζει ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν έλαβαν προειδοποίηση για το κλείσιμο του διαδρόμου, ενώ αναφέρει πως δεν κάνει αποδεκτές τις προτεινόμενες ενέργειες για την προσωρινή λειτουργία του αεροδρομίου.

Οι επιβάτες της EasyJet ταξίδεψαν με ναυλωμένα από την εταιρεία λεωφορεία στην Αθήνα, απ’ όπου αναχώρησαν  αεροπορικώς για τους προορισμούς τους.

Fraport Greece

«Επιβεβαιώνονται, δυστυχώς, οι ανησυχίες μας για ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» εξαιτίας των έργων που υλοποιεί το Δημόσιο» αναφέρει η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο.

«Οι  ακυρώσεις πτήσεων από το αεροδρόμιο  «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης από διεθνή αεροπορική εταιρία,  επιβεβαίωσαν τις έντονες ανησυχίες που είχαν διατυπώσει, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, η Fraport Greece, οι τοπικές αρχές, τοπικοί τουριστικοί φορείς και αεροπορικές εταιρείες σχετικά με την υλοποίηση των έργων στο αεροδρόμιο από το Δημόσιο και την ακόλουθη μείωση της κίνησής του» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της εταιρείας και συνεχίζει: «Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες αυτές, η Fraport Greece πρότεινε μία σειρά λύσεων που θα επέτρεπαν την απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου. Το Δημόσιο, όπως ήταν δικαίωμά του, αποφάσισε ότι τα έργα έπρεπε να υλοποιηθούν. Η Fraport Greece παρέχει στον ανάδοχο του έργου κάθε βοήθεια που απαιτείται για την ταχεία και ασφαλή ολοκλήρωση των έργων».

Παράλληλα διευκρινίζει ότι όλα τα θέματα που αφορούν στη χρήση του τροχόδρομου «F», ως διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης για τις πτήσεις του αεροδρομίου «Μακεδονία», είναι αρμοδιότητα της ΥΠΑ, όπως επίσης είναι και η ενημέρωση προς τις  αεροπορικές εταιρίες – κάτι που έκανε με την έκδοση NOTAM. «Επίσης με  επίσημη ανακοίνωσή της στις 24.11.2017, η ΥΠΑ πιστοποίησε τη χρήση του τροχόδρομου 10L- 28R ως κύριο διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου» καταλήγει η ανακοίνωση της Fraport Greece.

 

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Skoop by Skroutz: Νέα υπηρεσία πώλησης προϊόντων από τους χρήστες του Skroutz

Το Skroutz, το #1 marketplace στην Ελλάδα, παρουσιάζει τη νέα υπηρεσία Skoop by Skroutz με την οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να πωλούν...

Στη Nova θα προβληθούν οι ταινίες που διακρίθηκαν στα EE BAFTA Film Awards

Η Nova, μέλος της United Group του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και μέσων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνεχίζει να προβάλει τις ταινίες που έχουν διακριθεί στα...

Γερμανός: Ισχυρές επιδόσεις το 2023 και νέα προϊόντα το 2024

“Tomorrow is Smart” δήλωσαν περίπου 1.000 συνεργάτες και εργαζόμενοι των καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο συνεργατών του...

Τι πιστεύουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα για την κυβερνοασφάλεια

O κίνδυνος των κυβερνοεπιθέσεων βαίνει κλιμακούμενος με τις ελληνικές επιχειρήσεις να βρίσκονται συστηματικά αντιμέτωπες με την πρόκληση της κυβερνοασφάλειας. Η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών...

TikTok κατά των fake news στις Ευρωεκλογές

Τον δικό του αγώνα θα δώσει το TikTok στις Ευρωεκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου, εναντίον των fake...