Για προχειρότητα και παντελή έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού που χαρακτήριζε τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν τα δημόσια έργα στη χώρα μας έκανε λόγο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χ. Σπίρτζης.
Απαντώντας στην επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημητρίου Κυριαζίδη σχετικά με το ζήτημα της οδικής σύνδεσης της Δράμας με την Εγνατία οδό και τους κάθετους άξονες τόνισε ότι «οι συγκεκριμένοι οδικοί άξονες, όπως και πολλοί σε όλη την επικράτεια, αποτελούν κλασσικά παραδείγματα και της προχειρότητας και της παντελούς έλλειψης σοβαρού σχεδιασμού που χαρακτήριζε τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν τα έργα στη χώρα μας».
Μάλιστα επεσήμανε ότι «έχουμε αυτοκινητόδρομους χωρίς κάθετους άξονες, χωρίς συνδέσεις με πόλεις, λιμάνια και αεροδρόμια, με τμήματα χωρίς αρχή και τέλος και με μηδενική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία».
Επίσης αναφέρθηκε στις δύο τελείως διακριτές θεωρήσεις που υπάρχουν στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «Υπάρχει η άποψη του περιφερειακού συμβουλίου και της περιφέρειας που ρίχνει το βάρος στον οδικό άξονα Σέρρες-Δράμα-Καβάλα για άλλους λόγους και η άποψη των περισσότερων φορέων της αντιπεριφέρειας Δράμας για να γίνει ο δρόμος Δράμα-Αμφίπολη. Εμείς αναγνωρίζουμε ότι και οι δύο δρόμοι εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες και πρέπει να γίνουν. Για να γίνουν, όμως, πρέπει να έχουμε μελετητικές ωριμότητες. Έχουμε διαφορετικά επίπεδα σχεδιασμού στους δύο δρόμους και διαφορετικά προβλήματα».
Αναφέρθηκε και στην κατάσταση των μελετών για τον δρόμο από τη Δράμα μέχρι την Αμφίπολη: «Έχουμε το τμήμα της νοτιοανατολικής παράκαμψης της Δράμας, μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων, που είναι με ευθύνη της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν οι προκαταρκτικές μελέτες των ανισόπεδων κόμβων και του παράπλευρου οδικού δικτύου για τη σύνδεση της παράκαμψης της Δράμας με τους άξονες Δράμα-Αμφίπολη και Δράμα-Καβάλα και απαιτείται ποσό -που έχει εγκριθεί- 850.000 ευρώ για τη συμφωνία για τη μελετητική ωρίμανση του έργου. Για το τμήμα από τη Δράμα μέχρι την Παλαιοκώμη, δηλαδή Δράμα-Μαυρολεύκη-Παλαιοκώμη, που είναι συνολικού μήκους τριάντα εννέα χιλιομέτρων, η Εγνατία Οδός έχει παραλάβει μέρος των μελετών που εκπονήθηκαν υπό την ευθύνη άλλων φορέων, δηλαδή της περιφέρειας και παλιότερα του Υπουργείου μέχρι να πάει στην Εγνατία Οδό και αναμένει τις υπόλοιπες υπό εκπόνηση και υπό έγκριση μελέτες.»
Σημείωσε πως οι μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί είναι οι μελέτες περιβαντολλογικών επιπτώσεων, η οριστική μελέτη, οι μελέτες υδραυλικών και πέντε οριστικές μελέτες τεχνικών. Εκκρεμούν, ωστόσο όπως είπε,οι οριστικές μελέτες δέκα τεχνικών ενώ δεν υπάρχει ακόμα έγκριση του κτηματολογίου και δεν έχουν γίνει οι μελέτες σήμανσης και ασφάλειας.
Τέλος τόνισε ότι το τμήμα Παλαιοκώμη-Αμφίπολη είναι μήκους δέκα χιλιομέτρων περίπου. «Απαιτείται αναγνωριστική μελέτη οδοποιίας που θα αφορά σε νέα χάραξη, ανατολικότερα της υφιστάμενης οδού, δηλαδή προς τις υπώρειες του όρους Παγγαίου, ώστε να υλοποιηθεί η ομογενοποίηση της διατομής και των υπολοίπων χαρακτηριστικών του εν λόγω υπο-τμήματος με το προηγούμενο υπο-τμήμα στον άξονα. Στο εν λόγω τμήμα είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις εάν δεν προηγηθούν οι αναγκαίες εργασίες για τα αρχαιολογικά που υπάρχουν στην περιοχή, αλλά δεν είναι κρίσιμο τμήμα, καθώς υπάρχει υφιστάμενη εναλλακτική διαδρομή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης πρόσθεσε ότι με την Εγνατία Οδό έχει δρομολογηθεί να προσληφθεί τεχνικός σύμβουλος για να συνδράμει στις διαδικασίες ωρίμανσης των υπόλοιπων μελετών.
Καταλήγοντας είπε ότι ο λαϊκισμός τελειώνει και ότι για να γίνει ένα έργο και να χρηματοδοτηθεί, πλέον, από τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το νέο ΕΣΠΑ, πρέπει το έργο να είναι βιώσιμο. «Σε περίπτωση που δεν είναι βιώσιμο δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χρήματα από εκεί και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα εγκλήματα που έγιναν στην Αναθεώρηση και στη μείωση του φυσικού αντικειμένου των αυτοκινητοδρόμων» είπε χαρακτηριστικά.