Το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν λογαριασμό στα social media φτάνει το 57%. Στο 54% το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ.
Σίγουρα οι Έλληνες έχουν πολλά να τους χωρίζουν. Όμως έχουν και πολλά να τους ενώνουν. Ένα από αυτά είναι η στενή τους σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία μέσα στην κρίση του νέου κορωνοϊού έγινε ακόμη πιο στενή.
Η μανία με τα social media δεν είναι, πάντως, ελληνικό φαινόμενο, αφού αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην Ευρώπη, με την πανδημία και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης (social distancing) να συσφίγγουν περαιτέρω τις σχέσεις των Ευρωπαίων με τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Πάντως, και πριν από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης του COVID-19, οι Ευρωπαίοι πολίτες έδιναν συστηματική ψήφο εμπιστοσύνης στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Για την ακρίβεια, το 54% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών συμμετείχαν σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης το 2019. Το ποσοστό αυτό βαίνει σταδιακά αυξανόμενο από έτος σε έτος, καθώς, για παράδειγμα, το 2011 βρισκόταν μόλις στο 36%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσιεύει ο ΣΕΠΕ στην ιστοσελίδα του, η συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται πολύ κοντά στον μέσο Κοινοτικό όρο, αν και είναι υψηλότερη από αυτόν. Ειδικότερα, το 57% των Ελλήνων, ηλικίας 16 έως 74% είχαν το 2019 ενεργό συμμετοχή σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Στις νεαρότερες ηλικίες, 16 έως 24 ετών, το ποσοστό συμμετοχής σε social media στην Ελλάδα εκτοξεύεται στο 92%, ενώ στις μεγαλύτερες, 65 έως 74 ετών, πέφτει σημαντικά και διαμορφώνεται μόλις σε 12%.
Πρωτιά για τους Δανούς
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική Αρχή, ως συμμετοχή σε ένα κοινωνικό δίκτυο νοείται η δημιουργία προφίλ του χρήστη, η δημοσίευση μηνυμάτων ή πραγματοποίηση αναρτήσεων στα social media. Τα στοιχεία της Eurostat αναδεικνύουν στην κορυφή της λίστας με τους πιο φανατικούς οπαδούς των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης τους Δανούς. Ποσοστό 81% των κατοίκων της Δανίας ηλικίας 16-74 ετών είχαν το 2019 συμμετοχή σε κάποια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Στην ίδια λίστα ακολουθούν οι Βέλγοι, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 76%, έπονται οι κάτοικοι της Κύπρου και της Σουηδίας (με 72% αμφότεροι) και της Μάλτας (με 71%). Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, με μερίδιο συμμετοχής κάτω από 50% βρίσκονται δύο κράτη-μέλη: η Γαλλία και η Ιταλία (και οι δύο με ποσοστό 42%).
Νεότερες ηλικίες
Μεταξύ των νεότερων ατόμων στην ΕΕ και συγκεκριμένα στις ηλικίες 16 έως 24 ετών, σχεδόν 9 στους 10 Ευρωπαίους συμμετείχαν σε κοινωνικά δίκτυα (86%) το 2019. Τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίζονται και πάλι στην Ιταλία (73%) και στη Γαλλία (74%), ενώ στο άλλο άκρο βρίσκονται οι νέοι στην Κύπρο, όπου η συμμετοχή σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο είναι σχεδόν καθολική (98%).
Μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιών, 65 έως 74 ετών, σχεδόν το ένα πέμπτο (18%) συμμετείχε σε κοινωνικά δίκτυα. Αυτό το μερίδιο κυμαινόταν από 9% στη Βουλγαρία έως 51% στη Δανία.