17.5 C
Athens
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022

Εφαρμογές που σώζουν τις τροφές και τον πλανήτη

Η πρόσβαση στα βασικά αγαθά δεν είναι δεδομένη για όλους τους ανθρώπους του κόσμου. Ενώ σε μία περιοχή του πλανήτη η τροφή θεωρείται δεδομένη και κάθε πολίτης έχει μεγαλύτερες ποσότητες από εκείνες που χρειάζεται καθημερινά, σε μία άλλη υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να γίνει ανταλλαγή αγαθών μεταξύ αυτών των ανθρώπων, μπορεί όμως να γίνει μία καλύτερη διανομή μακροπρόθεσμα και να μην χάνονται πρώτες ύλες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με διαφορετικό τρόπο, απλώς και μόνο επειδή δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί η ποσότητα που διακινείται. Αυτός είναι και ο λόγος που πρόσφατα η εφαρμογή για κινητό «Too Good To Go» έγινε γνωστή μέσα από δημοσιεύματα του Τύπου.

Το εν λόγω app χρησιμοποιείται κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου, προκειμένου να εμποδίζεται η σπατάλη φαγητού. Οι εφαρμογές για «έξυπνα» τηλέφωνα έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής μας, τις περισσότερες φορές προς το καλύτερο. Εφαρμογές όπως το «Sleep Cycle» μετρούν τις ώρες ύπνου, την ποιότητά του και δίνουν συμβουλές για το τι πρέπει να αλλάξουμε. Άλλες, όπως εκείνη της PokerStars Casino, φροντίζουν για τη online ψυχαγωγία μας σε κλασικά φρουτάκια ή για την παρακολούθηση ταινιών όπως συμβαίνει στο Netflix.

To «Too Good To Go» παίζει, ουσιαστικά, τον ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στα εστιατόρια και τους καταναλωτές, προκειμένου τα πρώτα να μην πετούν τροφές που τους περισσεύουν στο τέλος της ημέρας και οι δεύτεροι να αγοράζουν ποιοτικό φαγητό σε χαμηλότερη τιμή. Το κάθε εστιατόριο εγγράφεται στην πλατφόρμα και μπορεί να ονομάσει την προσφορά του ως «πακέτο έκπληξη», με τιμή που οριακά αγγίζει το κόστος.

Η σπατάλη τροφής αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της εποχής μας, αφού θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την κλιματική αλλαγή. Υπάρχουν όμως κι άλλες εφαρμογές σε όλον τον κόσμο, που κάνουν την ίδια δουλειά και βοηθούν στην καταπολέμηση της πείνας και της κλιματικής αλλαγής.

Το «Food Rescue US» είναι το app που φέρνει σε επαφή τις αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων, με τους οργανισμούς που προσφέρουν φαγητό σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη. Μέσω της συγκεκριμένης επαφής, οι μεσάζοντες μπορούν να εντοπίζουν ποια είναι τα εστιατόρια, τα μανάβικα κλπ, με πλεονάζον φαγητό που δεν χρειάζονται, να τα προσεγγίσουν και να αναλάβουν τη μεταφορά προς εκείνους, που αργότερα θα τα προσφέρουν σε όσους δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους. Κάπως έτσι, χιλιάδες γεύματα προσφέρονται καθημερινά, αποφεύγοντας να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Το «Misfits Market» έχει συνδέσει τη πρώτη γραμμή παραγωγής με τους καταναλωτές. Οποιοσδήποτε πλέον έχει τη δυνατότητα, μέσω του app, να αγοράσει προϊόντα κατευθείαν από τους παραγωγούς, σε εξαιρετικά χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με εκείνες που θα τα αγόραζαν από τα καταστήματα, αποφεύγοντας όλους τους μεσάζοντες και τις προσαυξήσεις. Κάπως έτσι, οι αγρότες οργανώνουν πιο πετυχημένα την παραγωγή τους, με λιγότερα τρόφιμα να καταλήγουν χαλασμένα στους κάδους και ταυτόχρονα οι καταναλωτές μπορούν να έχουν στην πόρτα τους γρήγορα, πιο φρέσκα προϊόντα.

Βάλατε, εκ παραδρομής, στη λίστα με τα ψώνια σας κάτι που ήδη έχετε σπίτι; Το «Kitche» σας δίνει τη λύση. Αυτό το app έχει φτιαχτεί για να σας εξασφαλίζει ότι δεν θα αγοράζετε προϊόντα που δεν χρειάζεστε, με μία απλή φωτογραφία απόδειξης από τα καταστήματα τροφίμων. Επιπλέον, προτείνει προϊόντα που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινή διατροφή σας, πάντα σε συνάρτηση με τις προτιμήσεις σας.

Το «No Food Waste» επιτρέπει σε όποιον θελήσει να αφήσει, σε επιλεγμένα από το app μέρη, τρόφιμα που δε χρειάζεται και που υπό άλλες συνθήκες θα πετούσε. Οι υπεύθυνοι της εφαρμογής αναλαμβάνουν να παραλάβουν αυτά τα τρόφιμα, από τα διάφορα σημεία και να τα προσφέρουν σε όσους πεινάνε, εξυπηρετώντας μέχρι και περισσότερα από πενήντα άτομα τη φορά.

Το «Imperfect Foods» έχει στόχο να αναδείξει την ομορφιά, ακόμα και εκεί που νομίζουμε ότι δεν υπάρχει. Το συγκεκριμένο app συγκεντρώνει τρόφιμα που θεωρούνται «ελαττωματικά» ή που απλά δεν έχουν ωραία εμφάνιση και που θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Με αυτόν τον τρόπο, οι καταναλωτές που μπορούν να «δουν» πέρα από την εμφάνιση, έχουν την ευκαιρία να τα αγοράσουν και να τα απολαύσουν, αφού κατά τ’ άλλα δεν υστερούν στα υπόλοιπα θρεπτικά στοιχεία.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Γιορτή του Ποδοσφαιριστή και της Ποδοσφαιρίστριας αποκλειστικά στο Novasports!

Η γιορτή του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι και φέτος στο Novasports! Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στις 19:00, οι φίλοι του ποδοσφαίρου, θα έχουν την ευκαιρία...

Σε διαβούλευση μέχρι 19 Δεκεμβρίου το 5ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Open Government Partnership (OGP)

Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην παγκόσμια πρωτοβουλία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση – «Open...

Vimodji: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για την καινοτόμο ελληνική startup

Με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς ενισχύει τη βάση των χρηστών του το Vimodji, το καινοτόμο ελληνικό startup, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα αποστολής video μηνυμάτων...

Regate Effective – SFA επιλέγει η PROVIL S.A. πραγματοποιώντας έως και 35% ανάπτυξη το 2022

H Regate, μέλος του Ομίλου SOFTONE, ολοκλήρωσε την εγκατάσταση του Regate Effective – SFA στην Provil. Η Provil , η ελληνική εταιρεία που για περισσότερα...

Απλά Ψηφιακά: Η AWS, οι εξελίξεις στη Lamda Hellix, η Nova και το… YouTube

Τα σχέδια της Amazon Web Services για την χώρα μας, τις εξελίξεις στον κλάδο των Data Center αλλά και τα ευρύτερα νέα της εγχώριας...