15 C
Athens
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Δύο νέες πόλεις παγκοσμίως αποκτούν κάθε μέρα 5G

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Εκθετική δείχνει να είναι η εξάπλωση της τεχνολογίας του 5G, παγκοσμίως, με την πανδημία και τη γεωπολιτική αστάθεια να μην ανακόπτουν σε σημαντικό βαθμό τη διείσδυση της επόμενης γενιάς κινητών επικοινωνιών. Πλέον, οι πολίτες σε περίπου 2.000 πόλεις σε 72 χώρες ανά τον κόσμο έχουν πρόσβαση σε δίκτυα 5G.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση της εταιρείας Viavi Solutions, περίπου δύο νέες πόλεις στον πλανήτη μπαίνουν στην εποχή του 5G καθημερινά, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις που ήθελαν τη νέα γενιά δικτύων να έχει την ταχύτερη εξάπλωση από όλες τις προηγούμενες.

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2022, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, άλλες 635 πόλεις, παγκοσμίως, είχαν συνδεθεί στο άρμα του 5G, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 1.947. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Αργεντινή, το Μπουτάν, η Κένυα, το Καζακστάν, η Μαλαισία, η Μάλτα και ο Μαυρίκιος.

Προβάδισμα στην Κίνα 

Από γεωγραφικής σκοπιάς, η περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) πρωταγωνίστησε σε αυτή την κούρσα, με 839 πόλεις να μπαίνουν στην εποχή του 5G, το εξεταζόμενο διάστημα.

Η επίδοση αυτή ξεπερνά την αντίστοιχη της περιοχής της Ασίας-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της ευρύτερης Κίνας, όπου 689 νέες πόλεις απέκτησαν πρόσβαση σε 5G. Η Αμερική ακολούθησε με 419 αμερικανικές πόλεις να συνδέονται και αυτές σε δίκτυα 5ης γενιάς κινητών επικοινωνιών.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα είναι οι χώρες με τις περισσότερες πόλεις 5G. Η Κίνα έχει τώρα 356 πόλεις με 5G και οι Ηνωμένες Πολιτείες 296. Οι Φιλιππίνες παρέμειναν στην τρίτη θέση παγκοσμίως με συνολικά 98 πόλεις με πρόσβαση σε 5G.

Μειοψηφία τα αυτόνομα δίκτυα

Επί του παρόντος, τα περισσότερα δίκτυα 5G που αναπτύσσονται είναι δίκτυα μη αυτόνομα (NSA), που σημαίνει ότι ο εξοπλισμός 5G προστίθεται στην υπάρχουσα υποδομή δικτύου 4G. Σήμερα, υπάρχουν παγκοσμίως 24 αυτόνομα (SA) δίκτυα 5G, που σημαίνει ότι έχουν κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας ένα νέο βασικό δίκτυο 5G.

«Το 5G συνέχισε να επεκτείνεται, παρά το δυσμενές κλίμα στην παγκόσμια οικονομία και παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία. Το επόμενο στοίχημα για την αγορά του 5G είναι η ενίσχυση των δικτύων» αναφέρει η εταιρεία. Όπως σχολιάζει η έκθεση, «το επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε περισσότερα αυτόνομα δίκτυα 5G, ενώ εκτιμάται ότι θα δούμε το Open RAN να συνεχίζει την ταχεία ανάπτυξή του και να αρχίζει να γίνεται de facto πρότυπο».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Cosmote: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τον 10ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM με θέμα τη Μεσόγειο

Μια δεκαετία συμπληρώνει ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & STEM, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας της COSMOTE με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης...

Η Revolut κυκλοφορεί τον Robo-Advisor στην Ελλάδα

Η Revolut, η εφαρμογή χρηματοοικονομικών με περισσότερους από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, εγκαινιάζει τη δική της υπηρεσία Robo-Advisor στην Ελλάδα. Το νέο προϊόν επιτρέπει...

Ο Radu Opris νέος Group General Manager International του Ομίλου Softone

Ο Όμιλος SOFTONE, ένα από τα κορυφαία σχήματα εταιρειών τεχνολογίας στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, ανακοινώνει το διορισμό του κ. Radu Opris ως...

Σε νέα γραφεία η Ένωση Λιμένων Ελλάδος – Βράβευση του Αθ. Λιάγκου

Στον Πειραιά, τελέστηκαν τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙΜ.Ε.), και πραγματοποιήθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο για το έτος 2024, υπό...

Έρχεται νέο fund για startups με κεφάλαια 10 εκατ. ευρώ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Νέα κεφάλαια για τις ελληνικές startups εισρέουν το επόμενο διάστημα στην αγορά, καθώς ήδη ένα νέο επενδυτικό fund είναι έτοιμο...