15.6 C
Athens
Παρασκευή, 28 Μαρτίου, 2025

Αυτές είναι οι συνηθισμένες απάτες στο LinkedIn

Το κυνήγι για μια θέση εργασίας είναι σκληρή δουλειά, ένα είδος πλήρους απασχόλησης από μόνο του. Χρειάζεται συγκέντρωση και υπομονή για να ψάχνετε τη μία αγγελία μετά την άλλη και να συμπληρώνετε ατελείωτες φόρμες, ίσως σε σημείο που να δημιουργείται συναισθηματική δυσφορία – και ακόμα να μην υπάρχει πραγματική προσφορά εργασίας στον ορίζοντα.

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το LinkedIn, προσπαθούν να διευκολύνουν την αναζήτηση εργασίας και ενδεχομένως να βοηθήσουν κάποιους να βρουν μια θέση στην εταιρεία των ονείρων τους.

Αλλά εν μέρει επειδή πρόκειται για μια τόσο έντονη διαδικασία, ειδικά για τους ανέργους, πολλοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στις απάτες. Σίγουρα, όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πρόσφορο έδαφος για απάτες.

Κάτι που κάνει το LinkedIn κάπως ξεχωριστό, ωστόσο, είναι η πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα ασφαλές μέρος, ένα επαγγελματικό περιβάλλον όπου μπορούμε να είμαστε πιο χαλαροί αναφέρει ο André Lameiras από την ομάδα της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας ESET.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, πολύ περισσότερο όταν συνδυαστεί με το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης» (Great Resignation).

Η διαδικτυακή απάτη που εκμεταλλεύεται το LinkedIn συνεχίζει να ευδοκιμεί και μάλιστα έχει απογειωθεί τους τελευταίους μήνες. Μερικοί απατεώνες χρησιμοποιούν απλά και παλιά κόλπα, όπως το να ζητούν τα τραπεζικά σας στοιχεία ή να ζητούν χρήματα ως αντάλλαγμα για μια φαινομενικά νόμιμη συνέντευξη για κάποια θέση εργασίας. Άλλοι χρησιμοποιούν άλλες πιο εξελιγμένες μεθόδους.

Ας ξεκινήσουμε από το συμπέρασμα: αν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανότατα είναι (απάτη)

 

Δύο μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος στο LinkedIn από τον Φεβρουάριο του 2022 που χρησιμοποιούν πλαστογράφηση εμφανιζόμενων ονομάτων και στυλιζαρισμένα πρότυπα, με ορατές ειδοποιήσεις κατά του phishing του Egress Defend

Τι μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε ασφαλείς στο LinkedIn

Ο καθένας από εμάς μπορεί να πέσει θύμα απάτης. Η επίγνωση αυτού του γεγονότος είναι, στην πραγματικότητα, το πρώτο βήμα για να παραμείνετε ασφαλείς από τους απατεώνες, είτε στο LinkedIn είτε οπουδήποτε αλλού.

Ο André Lameiras προτείνει 10 βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να μην πέσουμε θύμα τέτοιας απάτης στο LinkedIn.

  1. Να είστε προσεκτικοί στο LinkedIn, όπως θα ήσασταν και σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
  2. Εάν λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνεται να προέρχεται από το LinkedIn, αλλά δεν είστε σίγουροι αν είναι νόμιμο, μην κάνετε κλικ σε κανένα σύνδεσμο. Αντ’ αυτού, ανοίξτε απευθείας το LinkedIn και ελέγξτε τις ειδοποιήσεις σας.
  3. Αντιμετωπίστε με προσοχή τα αιτήματα για σύνδεση από άτομα που δεν γνωρίζετε. Εάν επικοινωνήσουν μαζί σας, μην κάνετε κλικ σε κανέναν σύνδεσμο. Αντ’ αυτού, κάντε μια αναζήτηση στο Google σχετικά με τον εργοδότη και πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η σύνδεση. Αναρωτηθείτε «πώς με βρήκε αυτό το άτομο; Γιατί έρχεται σε επαφή μαζί μου;».
  4. Βεβαιωθείτε ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου για άτομα εκτός των επαφών σας εμφανίζουν μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε οι άλλοι να βλέπουν την εργασιακή σας εμπειρία και την εκπαίδευσή σας, αλλά όχι απαραίτητα τον αριθμό τηλεφώνου σας.
  5. Χρησιμοποιήστε ένα ισχυρό και μοναδικό κωδικό πρόσβασης ή φράση πρόσβασης.
  6. Ενεργοποιήστε την επαλήθευση δύο βημάτων (επίσης γνωστή ως έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων). Σε περίπτωση που η σύνδεσή σας παραβιαστεί, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τους χάκερ να τη χρησιμοποιήσουν.
  7. Ποτέ μη δίνετε προσωπικές πληροφορίες όπως αριθμούς ταυτότητας ή πιστωτικές κάρτες. Οι υποψήφιοι εργοδότες δεν θα σας ζητήσουν τα τραπεζικά σας στοιχεία ή τα διαπιστευτήρια σύνδεσης για να καταθέσουν τον μισθό σας.
  8. Λάβετε υπόψη ότι οι πραγματικές προσφορές εργασίας τηρούν τους νόμους της χώρας και τους φορολογικούς νόμους. Προσφορές εργασίας που υπονοούν εύκολο πλουτισμό τείνουν να είναι απάτη.
  9. Να είστε επιφυλακτικοί όταν σας γίνονται αιφνιδιαστικές προσφορές για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ή επενδύσεις μέσω συνδέσμων που δεν γνωρίζετε. Στις μέρες μας, ο καθένας μας μπορεί να δημιουργήσει ένα website που να φαίνεται όμορφο και αξιόπιστο.
  10. Αναφέρετε πάντα μια απάτη στο LinkedIn.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

eVivlio: Το Bookvoice, ο τεχνολογικός και πολιτιστικός συνεργάτης πίσω από την καινοτομία του Υπουργείου Παιδείας

Η πρόσβαση στη γνώση και τη λογοτεχνία γίνεται πιο εύκολη από ποτέ με τη νέα εφαρμογή eVivlio, που φέρει τη σφραγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και...

Με ρυθμό 21% θα τρέχουν οι επενδύσεις σε data centers έως το 2029

Της Νατάσας Φραγκούλη Η επένδυση στις υποδομές τεχνητής νοημοσύνης (AI) συνεχίζει την ανοδική της πορεία, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των data centers....

Ξεκινά η υλοποίηση του νέου Εθνικού Υπερυπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» και του Κέντρου Δεδομένων στο ΤΠΠ Λαυρίου

Την έναρξη υλοποίησης του νέου Εθνικού Υπερυπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» και του Κέντρου Δεδομένων Λαυρίου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σήμερα, 26 Μαρτίου, από...

Ποιες χώρες στον κόσμο έχουν τους πιο υψηλούς δείκτες αισιοδοξίας για το ΑΙ

Της Νατάσας Φραγκούλη Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει εισέλθει δυναμικά στην καθημερινότητά μας, επηρεάζοντας ποικίλους τομείς και μετασχηματίζοντας τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Σύμφωνα...

Στα 51 δισ. δολάρια έως το 2028 η αγορά κυβερνοασφάλειας IoT

Της Νατάσας Φραγκούλη Η ταχεία ανάπτυξη των οικοσυστημάτων Internet of Things (IoT) έχει προσφέρει σημαντικά οφέλη στην αποδοτικότητα των επιχειρήσεων και τη συνδεσιμότητα. Ωστόσο, αυτή η ανάπτυξη των...