23.7 C
Athens
Κυριακή, 11 Ιουνίου, 2023

DIGISEC: Καινοτομία made in Greece στο πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Μεσογείου

της Νατάσας Φραγκούλη

 

Το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Μεσογείου, στο Taranto της Ιταλίας, φιλοξενεί μια ελληνική καινοτομία. Το σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες, Bird Monitoring System, το οποίο φέρει την υπογραφή της ελληνικής startup Digisec.

Το πρωτοποριακό σύστημα, που σχεδίασε και παράγει η καινοτόμος ελληνική startup Digisec, η οποία εξειδικεύεται στον σχεδιασμό λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης για αιολικά πάρκα, έχει ήδη εγκατασταθεί σε 40 πάρκα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πλέον, η ελληνική startup «ανοίγει» φτερά για το εξωτερικό, με πρώτο σταθμό το Taranto της Ιταλίας, ενώ έπονται οι πολλά υποσχόμενες αγορές της Γαλλίας, όπου ήδη η εταιρεία έχει κάνει τις πρώτες εγκαταστάσεις, αλλά και της Γερμανίας και της Αυστρίας με την ανάπτυξη να συνεχίζεται και επί ελληνικού εδάφους, με άλλα 4 αιολικά πάρκα μέχρι τα τέλη του έτους.

Η λύση της Digisec με τη χρήση αλγόριθμων Machine Learning, κάνει ακριβείς αναγνωρίσεις πτηνών, τα οποία ξεχωρίζει από άλλα αντικείμενα, όπως αεροπλάνα, πτερύγια ανεμογεννητριών, σύννεφα. Αποτελείται από κάμερες υπερ-υψηλής ανάλυσης, ηχεία που εκπέμπουν τους αποτρεπτικούς ήχους, ενώ η «καρδιά» του συστήματος αναλύει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση τεχνολογίας Machine Learning.

Οι κάμερες επιβλέπουν τον χώρο γύρω από τις ανεμογεννήτριες και στέλνουν real time εικόνα στο control module, που είναι εγκατεστημένο εντός της ανεμογεννήτριας. Τα video αναλύονται από τον αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης και, αν αναγνωριστεί πτηνό με κατεύθυνση στην ανεμογεννήτρια, παρακολουθείται μέχρι να εισέλθει στην ζώνη αποτροπής.

Τότε εκπέμπεται από τα ηχεία του συστήματος ειδικός ήχος, ώστε να το αποτρέψει και να αλλάξει την πορεία του. Στη σπάνια περίπτωση, που το πτηνό συνεχίσει την πορεία του προς τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας και πλησιάσει επικίνδυνα, το Bird Monitoring System, δίνει εντολή να σταματήσει η ανεμογεννήτρια, ωσότου το πτηνό εξέλθει από την επικίνδυνη ζώνη.

Η DIGISEC, με εκπρόσωπο τον κ. Γιώργο Διακομανώλη, αναδείχθηκε «startup» στα δεύτερα βραβεία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων – Elevate Greece. «Βάλαμε ένα στοίχημα. Να εξάγουμε ελληνική υψηλή τεχνολογία made in Greece στις αγορές του κόσμου. Είμαστε υπερήφανοι για αυτή τη διάκριση. Η αναγνώριση μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες και πρωτοποριακές λύσεις που βασίζονται σε Artificial Intelligence και Machine Learning» σχολίασε ο COO και συνιδρυτής της Digisec, Γιώργος Διακομανώλης, παραλαμβάνοντας το πρώτο βραβείου του θεσμού.

 

Πρωταθλήτριες καινοτομίας

 

Η παγκόσμια αγορά υπόδησης, που ξεπερνάει τα 300 δισ. ευρώ, αντιμετωπίζει ένα βασικό πρόβλημα ιδιαίτερα στην εποχή των ηλεκτρονικών αγορών: ποιο είναι το σωστό μέγεθος παπουτσιού. Τον γρίφο αυτό λύνει η ελληνική startup SafeSize, η οποία απέσπασε το βραβείο «Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Εξωστρέφειας».

Με γραφεία σε Αθήνα, Άμστερνταμ, Λουμπλιάνα και Σαγκάη και παρουσία σε 50 χώρες, η εταιρεία, που δημιούργησε το 2013 ο Άγγελος Σταυράκης, αξιοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και τρισδιάστατης απεικόνισης, ώστε να δημιουργήσει το ακριβές ψηφιακό αποτύπωμα του ποδιού. Οδηγεί έτσι καταναλωτές και επιχειρήσεις το σωστό νούμερο παπούτσι με ακρίβεια χιλιοστού είτε για αγορές σε φυσικά κατάστημα είτε online.

Η ελληνική startup έχει εγκαταστήσει στην Αθήνα Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης: «Είναι πολύ σημαντικό να κυνηγάς τα όνειρά σου. Πλέον όλη η καινοτομία παράγεται στην Αθήνα και από εδώ κατευθύνεται σε 20 εκατ. καταναλωτές σε 50 χώρες ανά τον κόσμο» τόνισε ο ιδρυτής και CEO της SafeSize, κ. Άγγελος Σταυράκης.

 

Έμπρακτη στήριξη στον τουρισμό

 

Το βραβείο «Τουρισμού και Υπηρεσιών Φιλοξενίας» κέριδσε η Ferryhopper, η made in Greece πλατφόρμα αναζήτησης και κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Η Ferryhopper, στην οποία ήδη μετέχει η easyGroup του Sir Στέλιου Χατζηιωάννου έχει εξελιχθεί στο Νο. 1 online ταξιδιωτικό πρακτορείο στην ελληνική αγορά ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Η εταιρεία, όπως τόνισε ο συνιδρυτής και CEO, κ. Χρήστος Σπαθαράκης, βρίσκεται στο πλευρό του ελληνικού τουρισμού, συμβάλλοντας με τις δυνάμεις της στην περαιτέρω εδραίωσή του. Η Ferryhopper εξασφάλισε πρόσφατα νέο επενδυτικό γύρο ύψους 5 εκατ. ευρώ, με βασικό επενδυτή την Piton Capital, ένα επενδυτικό fund με έδρα το Λονδίνο που ειδικεύεται σε marketplaces και εταιρείες που δημιουργούν network effects.

Τα νέα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν την περαιτέρω γεωγραφική επέκταση της πλατφόρμας στην αγορά της Ευρώπης, την εδραίωση της θέση της στη Μεσόγειο, αρχής γενομένης από Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, όπου έχει ήδη ηγετικό ρόλο, αλλά και τη βελτίωση των προϊόντων και των υπηρεσιών.

 

Όταν η καινοτομία σώζει ζωές

 

Παγκοσμίως, μια ρήξη ανευρίσματος συμβαίνει κάθε 18 λεπτά. Πολλά από αυτά τα περιστατικά θα είχαν αποφευχθεί με τον έγκαιρο εντοπισμό των ανευρισμάτων. Η Twobull MeDiTherapy, η εταιρεία που ίδρυσαν οι αδερφοί Γιάννης και Σταύρος Τούμπουλης, γιατροί στο επάγγελμα, και η οποία απέσπασε το βραβείο «Βιοεπιστημών & Υγείας – Φαρμάκων», κάνει ακριβώς αυτό.

Όπως εξήγησε ο ιδρυτής και CEO της startup, κ. Σταύρος Τούμπουλης, η Twobull MedTherapy, η οποία σημειωτέον έχει στρατηγικό επενδυτή την Big Pi, έχει δημιουργήσει ένα διαγνωστικό τεστ αίματος για την ανίχνευση και σταδιοποίηση του ανευρύσματος κοιλιακής και θωρακικής αορτής. Το μοναδικό διαγνωστικό τεστ αίματος στον κόσμο, που έχει δημιουργηθεί για την ανίχνευση ανευρύσματος.

 

3D printing με ελληνική υπογραφή

 

Το βραβείο «Αξιοποίηση Τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» απέσπασε η 3DHUB, μια ελληνική startup με ιδρυτή τον Κωστή Κουτρέτσο, η οποία θέλει να βάλει την τρισδιάστατη εκτύπωση στην καθημερινότητα της ελληνικής βιομηχανίας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία 3D εκτυπώσεων στην Ελλάδα, η οποία, όπως τόνισε ο ιδρυτής της φιλοδοξεί να θέσει τα οφέλη της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην υπηρεσία της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

 

Η Ελλάδα παράγει θαλάσσια βιοτεχνολογία

 

Η Aquatic Biologicals, η οποία ιδρύθηκε το 2019 από τα «σπλάχνα» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), απέσπασε το βραβείο τεχνοβλαστός (spin-off) της χρονιάς. Πρόκειται για την πρώτη spin-off του ΕΛΚΕΘΕ, η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων πρόληψης ασθενειών των εκτρεφόμενων ψαριών σε ιχθυοκαλλιέργειες, όπως είναι τα αυτεμβόλια.

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της spin-off, κ. Παντελής Καθάριος, επεσήμανε ότι η εταιρεία έρχεται να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας για φαρμακευτικά προϊόντα και εμβόλια. Τα προϊόντα της εταιρείας στόχο έχουν να μειώσουν έως και να εξαλείψουν τη χρήση αντιβιοτικών τόσο στην ιχθυοκαλλιέργεια όσο και στους υπόλοιπους κλάδους ζωικής παραγωγής.

 

Ταχύτερα ανερχόμενη επιχείρηση

 

Η Cloudeo Hellas, με CEO και συνιδρυτή τον κ. Δημήτρη Μπέλλο, η οποία δημιουργεί λύσεις στον τομέα της Παρατήρησης της Γης και GIS, όπως εργαλεία πρόγνωσης των κλιματικών κινδύνων, πήρε το βραβείο της «Ταχύτερα Ανερχόμενης Επιχείρησης» για το 2022.

Η Docandu, η οποία έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 60.000 ανθρώπους σε Ελλάδα και εξωτερικό να βρουν άμεση πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια, ήταν η νικήτρια του βραβείου «Κοινωνικής Συνεισφοράς». Όπως εξήγησε ο CEO και συνιδρυτής της startup, κ. Πέτρος Παντής, όραμα της εταιρείας είναι «να διασφαλίσει την έγκαιρη πρόληψη μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και σε περιοχές της Αφρικής και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου.

«Κορυφαία Νεοφυής Επιχείρηση από το Οικοσύστημα» αναδείχθηκε η COVARIANCE, με CEO την κυρία Ελισάβετ Νίκα, ενώ το βραβείο «Γυναικείας Επιχειρηματικότητας» απέσπασε η iDNA Genomics, με συνιδρύτρια διευθύνουσα σύμβουλο τη και Γεωργία Αναστασοπούλου.

 

Ένα οικοσύστημα με 6.700 εργαζόμενους

 

Μιλώντας στην εκδήλωση ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας σχολίασε ότι το Elevate Greece, στο οποίο έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα 700 νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 6.700 εργαζομένους, αποτελεί «ένα ουσιαστικό εργαλείο το οποίο συνδέει τα κομμάτια του οικοσυστήματος και αποσκοπεί στο να παρέχει διαρκώς περισσότερα κίνητρα στους νέους επιστήμονες και ταλαντούχους επιχειρηματίες ώστε αυτοί να δημιουργούν και να γίνονται ολοένα ανταγωνιστικότεροι σε υπερεθνικό επίπεδο από την Ελλάδα».

Το Elevate Greece αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο μέσα από το οποίο η πολιτεία παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις όπως φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο για μετοχές προαίρεσης (stock options), ακόμα και δράσεις ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας τους απέναντι στην κρίση του Covid-19.

 

 

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Emirates: Νέα πρωτοβουλία ανακύκλωσης κλειστού βρόχου για μείωση των πλαστικών μιας χρήσης

Η Emirates αναλαμβάνει μια νέα πρωτοβουλία ανακύκλωσης κλειστού βρόχου, μέσω της οποίας εκατομμύρια πλαστικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται εν πτήσει, όπως πλαστικοί δίσκοι σερβιρίσματος, μπολ...

MyRoomie: Ο απόλυτος οδηγός για συγκατοίκηση

Καλώς ήρθατε στον δυναμικό κόσμο του flatsharing, μιας συναρπαστικής και οικονομικής διαβίωσης που κερδίζει σε δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα....

PwC Ελλάδας: Εγκαινιάζει το νέο Ψηφιακό Κέντρο της στα Ιωάννινα

Το νέο Ψηφιακό της Κέντρο στην πόλη των Ιωαννίνων εγκαινιάζει η PwC, ενισχύοντας την παρουσία της στη χώρα μας με ένα ακόμα γραφείο-δορυφόρο. Το Digital Center...

Η OPPO παρουσιάζει το νέο A98 5G με εκπληκτικές επιδόσεις μπαταρίας

Η OPPO εισάγει στη ελληνική αγορά το OPPO A98 5G, τη νεότερη προσθήκη στην οικογένεια smartphones της σειράς A. Η νέα συσκευή διαθέτει μπαταρία ναυαρχίδας...

Απλά Ψηφιακά 99: Τα drones και οι λύσεις που προσφέρουν (Πλειάδες), τα σχέδια του ΟΤΕ και της Apple

To project που ετοιμάζει η ομάδα του Pleiades IoT cluster, Drones Inspection αλλά και τους στόχους αυτού, ανέλυσαν στον Δημήτρη Μαλλά και τη Νίκη...