26.2 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

«Ψηφιακή»  η επόμενη μέρα στην υγεία – Τι περιλαμβάνει ο νέος e – φάκελος υγείας

Στον e – φάκελο θα έχουν πρόσβαση γιατροί τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες της ΕΕ

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Ευρωπαίος  πολίτης και στην υγεία γίνεται  ο Έλληνας με έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που προωθεί η ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας. Ουσιαστικά δημιουργείται ένας ψηφιακός φάκελος που θα περιέχει όλα τα στοιχεία από το ιστορικό του ασθενή, όπως νοσηλείες, συνταγογράφηση, παραπεμπτικά και εξετάσεις μέσω  έργου που θα «συνδέσει» τα νοσοκομεία με τον ατομικό φάκελο υγείας.

Πρόκειται για έργο που θα ξεπεράσει τα 139 εκατ. ευρώ και το οποίο θα δημιουργήσει το σύστημα διασύνδεσης καταρχήν με όλα τα δημόσια νοσοκομεία και κατόπιν με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα.

Έτσι ο ασθενής που θα πηγαίνει σε συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ δεν θα χρειάζεται να κουβαλά μαζί του εξετάσεις και φάρμακα αλλά σε επίσκεψή του σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία θα έχει την δυνατότητα να συνταγογραφήσει ή να κάνει οποιοδήποτε ιατρικό έλεγχο, καθώς ο γιατρός θα έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που τον αφορούν.

Στόχος της ΗΔΙΚΑ

Στόχος της ΗΔΙΚΑ, όπως είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα, είναι τα νοσοκομεία να αποκτήσουν πληροφοριακά συστήματα που θα μπορούν να λειτουργούν διαλειτουργικά έχοντας την δυνατότητα να «μεταφέρουν» πληροφορίες στον Δημόσιο Τομέα.

Όπως ανέφερε η κ. Τσούμα το 2023 θα ξεκινήσει με μία δέσμη τεσσάρων σημαντικών έργων για την ΗΔΙΚΑ με στόχο να μειωθεί η ταλαιπωρία του ασθενή και να γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητά του.

Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν:

  • Τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Διαχείρισης της Περίθαλψης Ογκολογικών Ασθενών με αρχικό προϋπολογισμό 29,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργο που θα προκηρυχθεί στις αρχές του 2023.
  • Η ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας με αρχικό προϋπολογισμό 45,1 εκατ. ευρώ. Όπως είπε η κ. Τσούμα στις αρχές του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί και θα είναι διαθέσιμος σε Ελλάδα και χώρες της ΕΕ ο συνοπτικός ατομικός φάκελος υγείας. Η αρχική σελίδα του φακέλου θα είναι προσβάσιμη σε όλους και θα αφορά την γενική εικόνα του ασθενή, αλλεργίες και ασθένειες που έχουν διαγνωστεί. Ο γιατρός που θα χρειάζεται επιπλέον λεπτομέρειες θα πρέπει να ζητά την συγκατάθεση του ασθενούς και να αιτείται περεταίρω πρόσβαση στις πληροφορίες του φακέλου κάθε ασθενή. Μάλιστα θα καταγράφεται το αποτύπωμά του διασφαλίζοντας τις πληροφορίες.
  • Η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός των Συστημάτων των Νοσοκομείων με αρχικό προϋπολογισμό 139,5 εκατ. ευρώ. Το έργο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος του έτους με στόχο την δημοπράτηση μέσα στο 2023. Ουσιαστικά στόχος είναι κάθε νοσοκομεία να αναπτύξει πληροφοριακό σύστημα που θα έχει την δυνατότητα διασύνδεση με όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία και με τον ευρύτερο δημόσια τομέα.
  • Τον εκσυγχρονισμό του Μητρώου ΑΜΚΑ. Το έργο θα προκηρυχθεί στις αρχές του έτους θα έχει προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα έτος. Με το έργο θα γίνει διασύνδεση του ΑΜΚΑ με άλλα μητρώα της ΗΔΙΚΑ στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Σταδιακά οι παρεμβάσεις

«Το πρώτο βήμα προς την ολοκλήρωση του ατομικού φακέλου υγείας έχει ήδη γίνει. Σταδιακά μέχρι τα τέλη του έτους ή τον Γενάρη θα αρχίσουν να τραβάνε στοιχεία από τα δημόσια νοσοκομεία για πληροφορίες όπως  τα εξιτήρια. Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η διασύνδεση με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τους ιδιώτες γιατρούς» είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσούμα.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων υποστήριξε ότι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης  θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε μία διετία οπότε και θα αλλάξει πλήρως ο χώρος της υγείας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

MindTheHack: H 1η ελληνική πλατφόρμα κυβερνοασφάλειας που κάνει χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Η MindΤheHack, νέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας, επαναπροσδιορίζει το πεδίο του τομέα αυτού με χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας. Σε μια εποχή όπου οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται κατά...

HPE: Η επόμενη γενιά διαχείρισης δεδομένων με software-defined storage και automation που στηρίζεται στο ΑΙ

Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε νέες λύσεις, διαθέσιμες στην πλατφόρμα HPE GreenLake cloud, που έχουν ως στόχο να απλοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο...

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στον Δήμο Φυλής

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει την έναρξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού...

Aναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

Στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς στοχεύει η νέα πρόσκληση του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με...

Πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα για τη Vodafone Ελλάδας σε ετήσια βάση

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδας κατά το οικονομικό έτος 2023-2024 που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2024), με τα έσοδα να σημειώνουν...