19 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Χ. Μπρουμίδης: Υπάρχει ανάγκη για αυξήσεις στις τηλεπικοινωνίες για να υλοποιηθούν νέες επενδύσεις

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

«Καπέλο» 70% στα υλικά αλλά και τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια και το εργατικό δυναμικό κάνουν επιτακτική την ανάγκη για τιμαριθμικές αναπροσαρμογές σύμφωνα με τον CEO της  Vodafone Ελλάδος X. Μπρουμίδη. Ωστόσο δεν ξεκαθάρισε αν θα προχωρήσει σε αυξήσεις καθώς η αγορά είναι άκρως ανταγωνιστική.

Εκτόξευση στα κόστη -που στην περίπτωση των υλικών όπως στα καλώδια οπτικών ινών έχει ξεπεράσει το 70%- επηρεάζουν σημαντικά τα έσοδα κάνοντας αναγκαία την τιμαριθμική αναπροσαρμογή στα τιμολόγια σύμφωνα με τον CEO της Vodafone Ελλάδας, Χάρη Μπρουμίδη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι ακόμα και αν ισχύσει η τιμαριθμική προσαρμογή δεν είναι βέβαιο αν η Vodafone θα προχωρήσει σε αυξήσεις καθώς ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός κρατώντας τις τιμές χαμηλά.

Αυξημένο κόστος

«Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν είναι εφικτό να υπάρξουν αυξήσεις λόγω πληθωρισμού αν και ισχύει σε πολλές χώρες της ΕΕ. Δεν μπορούν οι πάροχοι να παίρνουν όλο το κόστος.  Ο κλάδος είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος, έχουμε σοβαρό πληθωρισμό στα υλικά και στο εργασιακό κόστος Το κόστος υλικών και ενέργειας και το εργατικό προσωπικό είναι πολύ υψηλότερο από τον πληθωρισμό. Πρέπει  να δούμε την επόμενη ημέρα για να ανταπεξέλθουμε εμείς που κάνουμε τις επενδύσεις σε περιβάλλον σαν αυτό που ζήσαμε τα δύο τελευταία χρόνια» είπε με νόημα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ανταγωνισμό είπε ότι αφορά  2 – 3 εταιρείες και για το λόγο αυτό οι τιμές είναι χαμηλά όπως ήταν πάντα . Η αγορά ήταν και θα είναι ανταγωνιστική. Είναι η εμπορική πολιτική του κάθε παρόχου αν θα κάνει αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού ή σε άλλο ύψος ή και καθόλου. Δεν είναι ευχάριστο να κάνεις αυξήσεις. Αλλά υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα» τόνισε και συνέχισε: «Η αύξηση στην ζήτηση για data ξεπέρασέ το 70%. Αποτέλεσμα των αυξήσεων στα κόστη είναι τα έσοδα να αυξηθούν μόνο 3%, κάτι που δείχνει την ανάγκη για τιμαριθμική αναπροσαρμογή» είπε ο κ.  Μπρουμίδης τονίζοντας παράλληλα ότι η αύξηση στα κόστη λειτουργεί ως ανάχωμα σε νέες επενδύσεις.

«Παρά την άνοδο του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια, τα αυξημένα κόστη απορροφήθηκαν αποκλειστικά από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους χωρίς να μετακυλιστούν στους καταναλωτές, την ίδια στιγμή που οι επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές αυξήθηκαν κατακόρυφα, για να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ψηφιακές ανάγκες της κοινωνίας. Και αυτό, εν αντιθέσει με άλλους κλάδους αγαθών πρώτης γραμμής (πχ τρόφιμα) στους οποίους καταγράφεται σημαντική αναπροσαρμογή τιμών πέραν του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή.» ανέφερε.

Κινητή τηλεφωνία

Ειδικά για τα δεδομένα κινητής τόνισε  ότι αποτελούν, ίσως, το μοναδικό αγαθό του οποίου η τιμή υποχωρεί συνεχώς, ανεξαρτήτως της μεταβλητότητας των μακροοικονομικών συνθηκών και των πληθωριστικών πιέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπενθύμισε ο κος Μπρουμίδης, η ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία δικτύων νέας γενιάς είναι μια επένδυση με μεγάλο ενεργειακό κόστος: η άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση πλήττει εξακολουθητικά και με σφοδρότητα τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τις ανάγκες ρευματοδότησης που έχει η λειτουργία των σταθμών βάσης, των δικτύων, των data centers.

«Αλλά η επιβάρυνση δεν προέρχεται μόνο από το ενεργειακό κόστος καθώς παράλληλα έχουν επέλθει σημαντικές αυξήσεις και σε υλικά, πρώτες ύλες, υπηρεσίες τρίτων. Ενδεικτικά και μόνο, σε ό,τι αφορά τις πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για τις υποδομές 5G και FTTH, η τιμή μόνο για καλώδια οπτικών ινών αυξήθηκε περίπου  κατά 70% πέρυσι» είπε με νόημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέληξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων της Vodafone  ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και όπως ήδη εφαρμόζεται εδώ και μήνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πχ. Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο).

Τηλεόραση

Με 20.000 νέες συνδέσεις το πρώτο πεντάμηνο του 2023 η Vodafone TV επταπλασίασε τους 3.000 συνδρομητές που είχε το πρώτο πεντάμηνο του 2022. Συνολικά έχει ξεπεράσει τις 180 χιλιάδες συνδρομητές και σύντομα αναμένουν να φτάσουν στις 200 χιλ. συνδέσεις.

«Οι συνεργασίες είναι αποκλειστικές για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια. Προχωράμε και  σε καινούργιες και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Απομακρυνθήκαμε  από τα αθλήματα τα τελευταίο διάστημα αλλά δεν φάνηκε σημαντικό» ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Ο κ. Μπροyμίδης αναφερόμενος στα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε:

–          Το θέμα της αδειοδóτησης απαιτεί ταχύτερους ρυθμούς. Σήμερα απαιτούνται  αρκετά μεγάλοι χρόνοι κυρίως στην παροχή ρεύματος  που μπορεί να φτάσει και τους 12 μήνες. «Πρέπει να αντιμετωπιστούν οι  τηλεπικοινωνίες ως επείγουσες επενδύσεις και να δοθεί προτεραιότητα για να μειωθούν σημαντικά οι χρόνοι»είπε ο κ. Μπρουμίδης.

–          Οι όροι ακτινοβολίας πρέπει να εναρμονιστούν με αυτούς της  Ευρωπαϊκής ένωσης. «Είμαστε  κάτω των ορίων 30% με 40% στην πυκνότητα των κεραιών κάτι που προκαλεί επιπλέον καθυστερήσεις.

–          Να απελευθερωθεί η συχνότητα των 6 GHZ και για τις επικοινωνίες του 5g

Καταλήγοντας ανέφερε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Vodafone δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα. Έχουν ανακοινωθεί προσαρμογές που θα γίνουν σε Γερμανία και Ολλανδία. Στην Ελλάδα έχουμε ήδη προγραμματίσει 40 με 50 νέες θέσεις εργασίας» είπε ο κ. Μπρουμίδης.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ο πάροχος που κάνει «άλμα» και αλλάζει τα δεδομένα της κινητής τηλεφωνίας

Ποια είναι μία από τις σημαντικότερες ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών, όσον αφορά τη χρήση του smartphone; Τι είναι αυτό για το οποίο διαρκώς αγωνιούν...

Intrakat: Σύμβαση €9,75 εκατ. με την Κοινωνία της Πληροφορίας για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης

Σε συνέχεια διεθνούς διαγωνισμού, η Intrakat υπέγραψε εκτελεστική σύμβαση συμφωνίας – πλαισίου, διάρκειας 3 ετών, με την δημόσια εταιρεία «Κοινωνία της Πληροφορίας», προϋπολογισμού ύψους...

Mastercard Fintech Forum: Μεγάλος νικητής η καινοτομία – Coriunder και Moveo.ai είναι οι δύο fintech που ξεχώρισαν

Η Mastercard στέκεται αρωγός στην ανάδειξη των νεοφυών επιχειρήσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο, υλοποιώντας για ακόμα μία φορά την επιτυχημένη εκδήλωση για το οικοσύστημα του...

Η Salesforce λανσάρει τεχνητή νοημοσύνη νέας γενιάς για το Slack

Η Salesforce ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Slack AI, μιας εύκολης και αξιόπιστης δημιουργικής ΤΝ (AI) που διατίθεται εγγενώς στο Slack, ως «απάντηση» στις ανάγκες...

Η Nova επιστρέφει στην πόλη, επενδύοντας σε βιώσιμα κτίρια

Η νέα Nova, συμπληρώνοντας ένα χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας, μετεγκαθίσταται στη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία είναι πλέον η νέα έδρα της εταιρείας, και σε τρεις...