13.8 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Στα 18,6 δισ. δολάρια η αξία της παγκόσμιας αγοράς κυβερνοασφάλειας

Της Νατάσας Φραγκούλη

Το φράγμα των 18,6 δισ. δολ. ξεπέρασε το Α’ τρίμηνο του 2023 η παγκόσμια αγορά κυβερνοασφάλειας, με τις επενδύσεις σε λύσεις και προϊόντα ψηφιακής ασφάλειας να αυξάνονται με ρυθμό της τάξης του 12,5%. Η συγκεκριμένη επίδοση όχι μόνο είναι εξαιρετικά υγιής, αλλά υπερβαίνει τις αντίστοιχες άλλων τεχνολογικών τομέων κατά το ίδιο διάστημα.

Μάλιστα, η αξία της παγκόσμιας αγοράς κυβερνοασφάλειας διευρύνθηκε με ταχείς ρυθμούς, παρά την επιδείνωση των διεθνών μακροοικονομικών συνθηκών. «Η πορεία των μεγαλύτερων προμηθευτών λύσεων κυβερνοασφάλειας δείχνει ότι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο παρέμεινε προτεραιότητα για τους περισσότερους οργανισμούς, παγκοσμίως, παρά τις συνεχιζόμενες μακροοικονομικές προκλήσεις” αναφέρει η εταιρεία ερευνών Canalys.

Όσον αφορά τους προμηθευτές λύσεων κυβερνοασφάλειας οι κορυφαίοι 12 παίκτες της παγκόσμιας αγοράς αντιπροσώπευαν το 48,6% των συνολικών δαπανών κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Η υπόλοιπη αγορά παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένη.

Η Palo Alto Networks, που κατέκτησε την πρωτιά της παγκόσμιας αγοράς κυβερνοασφάλειας, αναπτύχθηκε με ρυθμό 23,6% το πρώτο τρίμηνο, του 2023, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της στο 8,7%. Η Fortinet αύξησε επίσης το μερίδιό της κατά 26,2%, φτάνοντας στο 7,0%.

Η Cisco έχασε έδαφος, σημειώνοντας άνοδο μόλις 1,4%, ενώ η CrowdStrike αύξησε τη δυναμική του κατά 39,9% περνώντας στην τέταρτη θέση, μπροστά από την Check Point, το μερίδιο της οποίας αυξήθηκε κατά 4,2%. Μερίδιο κέρδισαν επίσης η Okta (+26,4%) και η Microsoft (+32,3%).

Κορυφαίες αγορές

Η Βόρεια Αμερική ήταν η μεγαλύτερη αγορά για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Η βορειοαμερικανική αγορά κυβερνοασφάλειας αυξήθηκε κατά 12,3% και διαμορφώθηκε στα 9,7 δισ.δολ.

Στην περιοχή της EMEA το πρόσημο για την αγορά της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ήταν θετικό κατά 13,4%, με την αξία του κλάδου να φτάνει τα 5,8 δισ.δολ. Στο μεταξύ, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού είδε άνοδο των σχετικών δαπανών κατά 10,7% φτάνοντας τα 2,5 δισ.δολ., ενώ στην περιοχή LATAM η αγορά έτρεξε με 15,2% και διαμορφώθηκε στα 660 εκατ.δολ.

Μεγάλοι πελάτες

Όσον αφορά τους μεγαλύτερους “καταναλωτές” λύσεων κυβερνοασφάλειας, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πωλήσεις σε εταιρείες end-customer με 500+ υπαλλήλους αυξήθηκαν κατά 13,3%, ενώ άνοδος κατά 13,5% σημειώθηκε και στις εταιρείες με 100 έως 499 εργαζόμενους.

Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις κυβερνοασφάλειας σε εταιρείες με 10 έως 99 υπαλλήλους αυξήθηκαν 7,5%, και σε επιχειρήσεις με 1 έως 9 υπαλλήλους κατά 4,3%. Οι προμηθευτές ασφάλειας endpoint, συμπεριλαμβανομένων των Trend Micro, Trellix και άλλων τοπικών προμηθευτών, συνέχισαν να οδηγούν τις περισσότερες δαπάνες στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...