11.6 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Αύξηση της τάξης του 13,7% στην ποικιλία των κακόβουλων λογισμικών λόγω των web skimmers το 2019

Το 2019, ο αριθμός των μοναδικών κακόβουλων αντικειμένων που εντοπίστηκαν από τις διαδικτυακές antivirus λύσεις της Kaspersky αυξήθηκε κατά ένα όγδοο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος — φθάνοντας τις 24.610.126. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση κατά 187% των web skimmer αρχείων. Άλλες απειλές, όπως τα backdoors και τα τραπεζικά Trojans που εντοπίστηκαν στο εργαστήριο, αυξήθηκαν επίσης, ενώ η παρουσία miners μειώθηκε κατά το ήμισυ. Αυτές οι τάσεις καταδεικνύουν μια μετατόπιση του τύπου των απειλών που χρησιμοποιούνται από τους επιτιθέμενους στο διαδίκτυο που αναζητούν πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να στοχεύουν τους χρήστες, σύμφωνα με έκθεση της Kaspersky με τα στατιστικά στοιχεία της χρονιάς.  

Το 2018, τα μοναδικά κακόβουλα αντικείμενα (συμπεριλαμβανομένων σεναρίων, exploits και εκτελέσιμων αρχείων) που εντοπίστηκαν από τη web antivirus λύση της Kaspersky άγγιξαν τις 21.643.946, ενώ φέτος έφτασαν τις 24.610.126. Η ανάπτυξη αυτή αντιπροσωπεύει την αύξηση του αριθμού και της ποικιλίας των σελίδων HTML και των scripts με κρυφά δεδομένα – συνήθως χρησιμοποιούνται από αδίστακτους διαφημιζόμενους. Ωστόσο, πιο συγκεκριμένα, η αύξηση προκλήθηκε επίσης μερικώς από τα online skimmers (μερικές φορές αναφέρονται ως «sniffers») – όπου τα σενάρια ενσωματώνονται από τους επιτιθέμενους σε ηλεκτρονικά καταστήματα και χρησιμοποιούνται για την κλοπή των δεδομένων πιστωτικών καρτών των χρηστών από ιστότοπους. 

Η αύξηση των μοναδικών αρχείων online skimmers (σενάρια και HTML) που εντοπίστηκαν από τις λύσεις της Kaspersky φτάνει το 187%, αγγίζοντας τις 510.000. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των απειλών που εντοπίστηκαν πενταπλασιάστηκαν (αύξηση της τάξης του 523%) φτάνοντας τις 2.660.000 το 2019. Τα web skimmers εισήλθαν επίσης στα κορυφαία 20 κακόβουλα αντικείμενα που εντοπίστηκαν στο διαδίκτυο, παίρνοντας τη 10η θέση στη συνολική κατάταξη. Το μερίδιο των νέων αρχείων backdoors και τραπεζικών Trojan, μεταξύ όλων των τύπων απειλών που εντοπίστηκαν στο εργαστήριο, αυξήθηκε επίσης κατά 134% και 61% για να φθάσει τα 7.644.402 και 739.551 αντίστοιχα.

Η παρουσία προγραμμάτων που δημιουργούν κρυφά κρυπτονομίσματα στους υπολογιστές των χρηστών (που ονομάζονται «τοπικοί» miners) έχει επίσης μειωθεί σταθερά κατά τη διάρκεια του έτους: ο αριθμός των υπολογιστών των χρηστών που επηρεάζονται από απόπειρες εγκατάστασης προγραμμάτων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μειώθηκε κατά 59%, από 5.638.828 σε 2.259.038.

«Ο όγκος των διαδικτυακών επιθέσεων αυξάνεται εδώ και χρόνια, αλλά το 2019 είδαμε μια σαφή μετατόπιση από ορισμένους τύπους επιθέσεων που καθίστανται αναποτελεσματικές, σε εκείνες που επικεντρώθηκαν στην απόκτηση σαφούς κέρδους από τους χρήστες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι χρήστες αποκτούν μεγαλύτερη επίγνωση των απειλών και πώς να τις αποφεύγουν, και οι οργανισμοί καθίστανται σταθερά πιο υπεύθυνοι. Ένα καλό παράδειγμα είναι τα προγράμματα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, τα οποία έχασαν τη δημοτικότητά τους λόγω της χαμηλότερης κερδοφορίας και της μάχης των κρυπτονομισμάτων ενάντια στη συγκεκαλυμμένη εξόρυξη. Φέτος, παρακολουθήσαμε επίσης την αύξηση των zero-day exploits, δείχνοντας ότι τα προϊόντα παραμένουν ευάλωτα και χρησιμοποιούνται από τους επιτιθέμενους για εξελιγμένες επιθέσεις, και αυτή η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί στο μέλλον», αναφέρει ο Vyacheslav Zakorzhevsky, Head of Anti-Malware Research στην Kaspersky.

Verdict

%*

1

Malicious URL

85.40%

2

Trojan.Script.Generic

5.89%

3

Trojan.Script.Miner.gen

3.89%

4

Trojan-Clicker.HTML.Iframe.dg

0.65%

5

Trojan.BAT.Miner.gen

0.26%

6

Trojan-Downloader.JS.Inor.a

0.22%

7

Trojan.PDF.Badur.gen

0.21%

8

DangerousObject.Multi.Generic

0.21%

9

Trojan-Downloader.Script.Generic

0.17%

10

Trojan-PSW.Script.Generic

0.15%

11

Trojan.Script.Agent.gen

0.15%

12

Hoax.HTML.FraudLoad.m

0.13%

13

Exploit.Script.Generic

0.08%

14

Trojan.Script.Agent.bg

0.07%

15

Trojan.Multi.Preqw.gen

0.06%

16

Exploit.MSOffice.CVE-2017-11882.gen

0.06%

17

Trojan-Downloader.JS.SLoad.gen

0.05%

18

Hoax.Script.Loss.gen

0.05%

19

Trojan.JS.Miner.m

0.05%

20

Trojan-Downloader.VBS.SLoad.gen

0.04%

*Το μερίδιο του συνόλου των επιθέσεων διαδικτυακού κακόβουλου λογισμικού που ανιχνεύτηκαν στους υπολογιστές των χρηστών

Για να παραμείνετε προστατευμένοι, η Kaspersky συνιστά τα εξής:

  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και μην ανοίγετε ύποπτα αρχεία ή συνημμένα που λαμβάνετε από άγνωστες πηγές.
  • Μην κάνετε λήψη και εγκατάσταση εφαρμογών από μη αξιόπιστες πηγές.
  • Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους που λαμβάνονται από άγνωστες πηγές και ύποπτες διαδικτυακές διαφημίσεις.
  • Δημιουργήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και μην ξεχνάτε να τους αλλάζετε τακτικά.
  • Να εγκαθίστανται πάντα ενημερώσεις. Ορισμένες από αυτές ενδέχεται να περιέχουν επιδιορθώσεις για κρίσιμα ζητήματα ασφαλείας.
  • Αγνοήστε τα μηνύματα που ζητούν να απενεργοποιήσετε τα συστήματα ασφαλείας για το λογισμικό office ή για το λογισμικό προστασίας από ιούς.
  • Χρησιμοποιήστε μια ισχυρή λύση ασφαλείας κατάλληλη για τον τύπο του συστήματός σας και τις συσκευές σας,  όπως το  Kaspersky Internet Security  ή το Kaspersky Security Cloud.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ο Απρίλιος καθηλώνει στα Novacinema με τις μεγάλες πρεμιέρες

Ο Απρίλιος έρχεται συναρπαστικός, Οσκαρικός, καθηλωτικός και άκρα παιδικός εν όψει Πάσχα στο σαλόνι ή όπου και αν βρίσκονται οι σινεφίλ συνδρομητές των Novacinema...

SKY express: Εμπλουτίζει δυναμικά το θερινό της πρόγραμμα σε εσωτερικό και εξωτερικού 

Η SKY express εμπλουτίζει δυναμικά το θερινό πτητικό της πρόγραμμα με απευθείας πτήσεις σε 12 χώρες, 29 προορισμούς του εξωτερικού, ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας για...

Το TikTok Επίσημος Συνεργάτης Ψυχαγωγίας της Eurovision 2023

το TikTok ανακοινώνει ότι έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση ως ο Επίσημος Συνεργάτης Ψυχαγωγίας για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision για δεύτερη...

BOX NOW: 400.000 παραδόσεις, 200.000 πελάτες και συνεργασία με περισσότερα από 600 eshops

Στο επίκεντρο οι ανάγκες του πελάτη, με περισσότερους από 200.000 να την έχουν εμπιστευτεί Με τεχνολογία αιχμής και με τις σύγχρονες ανάγκες του πελάτη στο...

Δύο δημόσιες διαβουλεύσεις από την ΕΕΤΤ για το ραδιοφάσμα

Δύο δημόσιες διαβουλεύσεις έχει βγάλει στον αέρα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σχετικά με το ραδιοφάσμα. Η πρώτη αφορά στην αναθεώρηση του Κανονισμού...