17.5 C
Athens
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022

Απορρίφθηκε η προσφυγή της ΔΕΗ για το mega ΣΔΙΤ UFBB

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Στην απόρριψη της προσφυγής της ΔΕΗ για το UFBB, η οποία ζητούσε να γίνει δεκτή η προσφορά που κατέθεσε, αλλά που σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν εκπρόθεσμη, προχώρησε η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Η απόφαση για την προσφυγή που εκδικάστηκε στις 26 Νοεμβρίου εκδόθηκε χθες, και όπως επισημαίνεται από την ΑΕΠΠ δεν παρατηρήθηκε  τεχνική βλάβη του ΕΣΗΔΗΣ κατά την καταληκτική προθεσμία για υποβολής προσφορών στον εν λόγω διαγωνισμό.

Η ΔΕΗ στην προσφυγή της ισχυρίστηκε ότι ενώ είχε αναρτήσει στο ΕΣΗΔΗΣ τους τρεις πρώτους φακέλους για το UFBB, η προσφορά της θεωρείται έγκυρη και ότι η συμπλήρωση ενός πεδίου της παραπομπής την καθυστέρησε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην λάβει την επιβεβαίωση κατάθεσης προσφοράς.

Η απόφαση της ΑΕΠΠ

Έτσι όπως ανέφερε η ΑΕΠΠ, «δεν προέβη εγκαίρως στις απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκληρωμένη και ορθή ανάρτηση της προσφοράς της στο ΕΣΗΔΗΣ».

Στην απόφαση επίσης αναφέρεται ότι ο ισχυρισμός της ΔΕΗ, ότι η συμμετοχή μόνο δύο ενδιαφερομένων δημιουργεί θέμα στον οργανισμό, είναι αβάσιμος. Στο πλαίσιο αυτό επικαλείται το άρθρο 13 της Πρόσκλησης Εκδήλωσης ενδιαφέροντος όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι  η Αναθέτουσα Αρχή διατηρεί το δικαίωμα και όχι την υποχρέωση να αναθέσει 3 κατ’ ανώτατο αριθμό lots (περιοχές) ανά ανάδοχο.

Το ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας – Ultra-Fast Broadband (UFBB)- συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), φαίνεται πως το παρόν να ξεμπλοκάρει, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί αν και ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της ΔΕΗ.

Οι παρεμβάσεις

Για το θέμα είχαν κάνει παρέμβαση στην ΑΕΠΠ τόσο το υπουργείο όσο και ο ΟΤΕ, που διεκδικεί το έργο, ως φορέας που κατέθεσε εγκαίρως προσφορά και έχει έννομο συμφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο 2021-2027 είχε εκτιμήσει  ότι η σύμβαση για το μεγάλο ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη υποδομών υπερ-υψηλής ευρυζωνικότητας, θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2022 και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τριετής φάση κατασκευής.

Με δεδομένο ότι το έργο έχει τρία χρόνια υλοποίησης αναγκαστικά θα καταστεί «έργο – γέφυρα». Με άλλα λόγια δεν θα προλάβει να αξιοποιήσει τα 300 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ 2014 – 2021 και θα τραβήξει κεφάλαια από το επόμενο 2021 – 2027.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Γιορτή του Ποδοσφαιριστή και της Ποδοσφαιρίστριας αποκλειστικά στο Novasports!

Η γιορτή του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι και φέτος στο Novasports! Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στις 19:00, οι φίλοι του ποδοσφαίρου, θα έχουν την ευκαιρία...

Σε διαβούλευση μέχρι 19 Δεκεμβρίου το 5ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Open Government Partnership (OGP)

Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην παγκόσμια πρωτοβουλία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση – «Open...

Vimodji: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για την καινοτόμο ελληνική startup

Με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς ενισχύει τη βάση των χρηστών του το Vimodji, το καινοτόμο ελληνικό startup, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα αποστολής video μηνυμάτων...

Regate Effective – SFA επιλέγει η PROVIL S.A. πραγματοποιώντας έως και 35% ανάπτυξη το 2022

H Regate, μέλος του Ομίλου SOFTONE, ολοκλήρωσε την εγκατάσταση του Regate Effective – SFA στην Provil. Η Provil , η ελληνική εταιρεία που για περισσότερα...

Απλά Ψηφιακά: Η AWS, οι εξελίξεις στη Lamda Hellix, η Nova και το… YouTube

Τα σχέδια της Amazon Web Services για την χώρα μας, τις εξελίξεις στον κλάδο των Data Center αλλά και τα ευρύτερα νέα της εγχώριας...