12.9 C
Athens
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Απορρίφθηκε η προσφυγή της ΔΕΗ για το mega ΣΔΙΤ UFBB

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Στην απόρριψη της προσφυγής της ΔΕΗ για το UFBB, η οποία ζητούσε να γίνει δεκτή η προσφορά που κατέθεσε, αλλά που σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν εκπρόθεσμη, προχώρησε η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Η απόφαση για την προσφυγή που εκδικάστηκε στις 26 Νοεμβρίου εκδόθηκε χθες, και όπως επισημαίνεται από την ΑΕΠΠ δεν παρατηρήθηκε  τεχνική βλάβη του ΕΣΗΔΗΣ κατά την καταληκτική προθεσμία για υποβολής προσφορών στον εν λόγω διαγωνισμό.

Η ΔΕΗ στην προσφυγή της ισχυρίστηκε ότι ενώ είχε αναρτήσει στο ΕΣΗΔΗΣ τους τρεις πρώτους φακέλους για το UFBB, η προσφορά της θεωρείται έγκυρη και ότι η συμπλήρωση ενός πεδίου της παραπομπής την καθυστέρησε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην λάβει την επιβεβαίωση κατάθεσης προσφοράς.

Η απόφαση της ΑΕΠΠ

Έτσι όπως ανέφερε η ΑΕΠΠ, «δεν προέβη εγκαίρως στις απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκληρωμένη και ορθή ανάρτηση της προσφοράς της στο ΕΣΗΔΗΣ».

Στην απόφαση επίσης αναφέρεται ότι ο ισχυρισμός της ΔΕΗ, ότι η συμμετοχή μόνο δύο ενδιαφερομένων δημιουργεί θέμα στον οργανισμό, είναι αβάσιμος. Στο πλαίσιο αυτό επικαλείται το άρθρο 13 της Πρόσκλησης Εκδήλωσης ενδιαφέροντος όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι  η Αναθέτουσα Αρχή διατηρεί το δικαίωμα και όχι την υποχρέωση να αναθέσει 3 κατ’ ανώτατο αριθμό lots (περιοχές) ανά ανάδοχο.

Το ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας – Ultra-Fast Broadband (UFBB)- συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), φαίνεται πως το παρόν να ξεμπλοκάρει, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί αν και ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της ΔΕΗ.

Οι παρεμβάσεις

Για το θέμα είχαν κάνει παρέμβαση στην ΑΕΠΠ τόσο το υπουργείο όσο και ο ΟΤΕ, που διεκδικεί το έργο, ως φορέας που κατέθεσε εγκαίρως προσφορά και έχει έννομο συμφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο 2021-2027 είχε εκτιμήσει  ότι η σύμβαση για το μεγάλο ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη υποδομών υπερ-υψηλής ευρυζωνικότητας, θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2022 και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τριετής φάση κατασκευής.

Με δεδομένο ότι το έργο έχει τρία χρόνια υλοποίησης αναγκαστικά θα καταστεί «έργο – γέφυρα». Με άλλα λόγια δεν θα προλάβει να αξιοποιήσει τα 300 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ 2014 – 2021 και θα τραβήξει κεφάλαια από το επόμενο 2021 – 2027.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Απονομή υποτροφιών Cosmote αξίας άνω των €500.000 σε 30 πρωτοετείς φοιτητές για τις σπουδές τους

Σε 30 πρωτοετείς φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων απονεμήθηκαν οι Υποτροφίες COSMOTEσυνολικής αξίας άνω των €500.000 για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Το Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE, που συμπληρώνει είκοσι δύο χρόνια, παρέχει οικονομική ενίσχυση για όλα...

Η Revolut κυκλοφορεί τα RevPoints στην Ελλάδα, το πρώτο της πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών

Η Revolut, η διεθνής υπερ-εφαρμογή χρηματοοικονομικών με πάνω από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία των «RevPoints», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης σε πόντους....

33η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος OKTABIT & χριστουγεννιάτικο παζάρι για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

H ΟΚΤΑΒΙΤ για ακόμα μια χρονιά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνει 2 δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς και με χαρά προσκαλεί τους συνεργάτες της...

Βραβεία για 27 καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες στον Μεγάλο Τελικό του EIT Jumpstarter

Με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες με καινοτόμες ιδέες πραγματοποιήθηκε ο φετινός Μεγάλος Τελικός του EIT Jumpstarter στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν περισσότερες από 50...

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη έρμαιο των χάκερ λόγω έλλειψης προϋπολογισμού

Το 14% των εταιρειών στην Ευρώπη έχει βιώσει περιστατικά στον κυβερνοχώρο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε...