20.8 C
Athens
Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Χ. Μπρουμίδης: Η Vodafone Ελλάδος προχωρά με ταχείς ρυθμούς επενδυτικό σχέδιο ύψους €600 εκατ.

Για τη Vodafone Ελλάδας, η χρονιά που κλείνει ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα με σημαντικές εξελίξεις που σηματοδότησαν το άνοιγμα μιας νέας εποχής τόσο για τον οργανισμό, όσο και για το σύνολο του κλάδου και ευρύτερα για την οικονομία.

Αυτό ανέφερε νωρίτερα σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, Χάρης Μπρουμίδης, τονίζοντας ότι η εταιρεία προχωρά με ταχείς ρυθμούς το επενδυτικό σχέδιο ύψους €600 εκατ., βάσει του οποίου θα εξασφαλίσει:

 • εκτεταμένη κάλυψη του 5G Giga Network,
 • 650.000 σταθερές συνδέσεις νέας γενιάς και
 • διασύνδεση σε 1 εκατομμύριο Έλληνες που διαμένουν σε 10 νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Εμπορικά, η Vodafone Ελλάδας επαναπροσδιόρισε την τοποθέτησή της, με προτάσεις που εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση στη συνδεσιμότητα για όλους, ενώ το Vodafone Business ενίσχυσε το αποτύπωμά του με έργα – πρότυπα που δείχνουν την πορεία που θα πρέπει να χαράξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας την επόμενη μέρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της.

Παράλληλα, η εταιρεία εισήλθε σε μια νέα φάση καινοτομίας, με συνεργασίες όπως αυτή με τον Δημόκριτο, όπου εφαρμόζει προηγμένες λύσεις IoT και αλληλεπιδρά με την ευρύτερη κοινότητα Έρευνας και Ανάπτυξης τεχνολογίας.

Λειτουργικά, η Vodafone πέτυχε σημαντικές νίκες όσον αφορά στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, όπως ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης, επιταχύνοντας την πορεία προς τον στόχο του Net Zero, ενώ παράλληλα στάθηκε δίπλα στην πολιτεία σε όλες τις ανάγκες διαχείρισης της πανδημίας.

Για το επόμενο χρονικό διάστημα, πέρα από την απρόσκοπτη συνέχιση του επενδυτικού της πλάνου, η Vodafone Ελλάδας επικεντρώνεται στις ευκαιρίες που αναδύονται μέσα από τα σχεδιαζόμενα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Έργα συνδεσιμότητας, υγεία, εκπαίδευση και Ψηφιοποίηση Επιχειρήσεων και Δημοσίου Τομέα είναι οι τομείς που θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση από μέρους μας.

Οικονομικές επιδόσεις

Η Vodafone Ελλάδας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους 468 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (452 εκατ.). Τα έσοδα από υπηρεσίες γνώρισαν αντίστοιχη άνοδο (4%) και ανήλθαν σε 436 εκατ. ευρώ, αντί 421 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα προσαρμοσμένα EBITDA έφτασαν τα 132 εκατ. ευρώ.

Η πελατειακή βάση της κινητής έφτασε τους 4,178 εκατ. πελάτες, αυξημένη κατά 107.000 πελάτες (εκ των οποίων 82.000 αφορούσαν καρτοκινητά και 25.000 συμβόλαια), με το ποσοστό των πελατών συμβολαίου να προσεγγίζει το 40%. Στη σταθερή, οι ευρυζωνικοί πελάτες παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι (962.000).

Επιπλέον, κατεγράφη θεαματική άνοδος στη χρήση data, η οποία αυξήθηκε κατά 72% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και οριακά δεν έσπασε το φράγμα των 100.000 ΤΒ (96.758 ΤΒ), που αποτελεί ιστορική επίδοση, (πέρυσι 56.164 ΤΒ).

«Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη ότι το κατά κεφαλήν έσοδο παρέμεινε σταθερό, καθίσταται σαφές ότι οι πολίτες απόλαυσαν ακόμη περισσότερες υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές», σημείωσε ο κ. Μπρουμίδης.

Επενδύσεις σε δίκτυο και υποδομές

«Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη δίδυμη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», σύμφωνα με τον ίδιο. Ο επικεφαλής της εταιρείας ανέφερε ότι «ξεκινήσαμε την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στη σταθερή και θα κατασκευάσουμε 150.000 νέες γραμμές Fiber to the Home (FTTH) στην επόμενη τριετία, επεκτείνοντας το Vodafone Giga Network σε νέες περιοχές, που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν υποδομές οπτικών ινών. Έτσι, στο τέλος του επενδυτικού προγράμματος, η Vodafone θα διαθέτει πάνω από 650.000 γραμμές νέας γενιάς».

Ο κ. Μπρουμίδης απαρίθμησε τα έργα ανάπτυξης του δικτύου της Vodafone:

 • Προχωράμε με το έργο της υποθαλάσσιας διασύνδεσης των νησιών μας , όπου μετά την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας θα ξεκινήσει η πόντισή τους που πρόκειται να φέρει νέες δυνατότητες σε σχεδόν 1 εκατ. Έλληνες και χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις σε 10 νησιά της χώρας.
 • Κατασκευάζουμε, επεκτείνουμε και πυκνώνουμε το 5G Vodafone Giga Network και τον Μάρτιο 2022 θα έχουμε επιτύχει πληθυσμιακή κάλυψη άνω του 40%. Ήδη, το 5G δίκτυο της Vodafone λειτουργεί σε 23 ελληνικές πόλεις και αρκετούς τουριστικούς προορισμούς.
 • Το 5G όχι μόνο θα μας δώσει την απαραίτητη ώθηση για τον μετασχηματισμό μας από εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε εταιρεία τεχνολογίας, αλλά και θα αποτελέσει τον καταλύτη και τον κοινό παρονομαστή της ψηφιακής πορείας της Ελλάδας στα χρόνια που έρχονται.
 • Ήδη, οι δυνατότητες αυτές φαίνονται με τη στρατηγική συνεργασία με τον Δημόκριτο, που όχι μόνο μετατρέπεται σε smart campus, αλλά και σε ένα ζωντανό εργαστήρι εκθετικών τεχνολογιών, με τα startups του ερευνητικού κέντρου να συνεργάζονται μαζί μας για τη μετεξέλιξη των IoT υπηρεσιών μας.
 • Το 5G θα είναι καταλύτης στην ψηφιακή μετάβαση, η οποία είναι και πράσινη μετάβαση. Αυτή η δίδυμη μετάβαση βρίσκεται στον πυρήνα της δικής μας αποστολής, που περιλαμβάνει την προστασία του πλανήτη. Πρόσφατα αποδείξαμε άλλωστε τις δυνατότητες της δίδυμης αυτής μετάβασης στη Χάλκη, η οποία μέσα από το 5G και τις τεχνολογίες που εγκαταστήσαμε στο νησί, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, να συμμετάσχει ισότιμα στην ψηφιακή επανάσταση και να γίνει πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη.

Προϊόντα και υπηρεσίες

Με τα unlimited προγράμματά  που πρώτη λάνσαρε στην αγορά, η Vodafone αλλάζει τον τρόπο με τον οποίον επικοινωνούν οι Έλληνες. «Μάλιστα, στο επόμενο οικονομικό μας έτος 1 στους 4 πελάτες συμβολαίου της Vodafone θα διαθέτει unlimited προϊόντα». Έτσι προσφέρει όλο και περισσότερες υπηρεσίες σε όλο και καλύτερες τιμές.

Παράλληλα, η Vodafone πρωτοπορεί στην υιοθέτηση προϊόντων σταθερής νέας γενιάς και πλέον είναι η πρώτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά(ρυθμός ανάπτυξης NGA διείσδυσης στην βάση) στο fiber, έχοντας 39% των πελατών σταθερής σε υπηρεσίες νέας γενιάς.

Παράλληλα, το Vodafone Business ενίσχυσε το αποτύπωμά του με έργα που – καθώς εξελίσσονται και ολοκληρώνονται – θα αποτελούν πρότυπα στην συνολική προσπάθεια ψηφιοποίησης της χώρας

Καινοτομία & IoT

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη δουλειά που γίνεται στη Vodafone Innovus, η οποία είναι το παγκόσμιο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης του ομίλου για την ψηφιακή υγεία», σημείωσε ο κ. Μπρουμίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 15% του ΙοΤ business του Ομίλου Vodafone συνδέεται με τις υπηρεσίες Υγείας.

Η Vodafone προχωρά με την υλοποίηση της συμφωνίας με τον «Δημόκριτο» για να δημιουργήσει μία «κοιτίδα καινοτομίας» που δεν εστιάζει μόνο σε τεχνολογίες αιχμής πάνω σε 5G, αλλά καλύπτει και την πιλοτική εφαρμογή και μετεξέλιξη σύγχρονων υπηρεσιών IoT -και όχι μόνο- με στόχο να διαχυθούν στη συνέχεια στην ελληνική αγορά από το οικοσύστημα του Δημόκριτου.

Επίσης συμμετείχε στο project GR-eco του υπουργείου Περιβάλλοντος στη Χάλκη όπου δημιούργησε έναν πιλότο ψηφιακής – απομακρυσμένης – κοινωνίας. «Για εμάς η Χάλκη λειτουργεί ως μοντέλο – Lighthouse project, από το οποίο τόσο εμείς όσο και η πολιτεία μπορούμε να μάθουμε πολλά και να δείχνουμε ένα απτό παράδειγμα του πού μπορεί να οδηγήσει η δίδυμη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τα οφέλη που μπορεί μα αποκομίσει η κοινωνία, η οικονομία και ο ίδιος ο πολίτης στην καθημερινότητά του. Όλη η αξία έρχεται από το γεγονός ότι η προσέγγιση ήταν πολύ ολοκληρωμένη και συμπεριέλαβε – από την δική μας πλευρά της ψηφιοποίησης, αναβαθμισμένο δίκτυο, εφαρμογές IoT στο πεδίο των έξυπνων πόλεων συμπεριλαμβανομένων και ψηφιακών υπηρεσιών υγείας έως και upskilling», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone.

Κλείνοντας αυτό το κομμάτι, η Vodafone Innovus έκανε μία ακόμη εξαγωγή καινοτομίας στο πλαίσιο του Ομίλου Vodafone, καθώς πρόσφατα η Vodafone Ισπανίας έβγαλε στην αγορά μία προηγμένη λύση ΙοΤ τηλεμετρίας, η οποία αναπτύχθηκε από τη θυγατρική της. Είναι μία απτή απόδειξη του τι μπορεί να κάνει το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας στο πλαίσιο μίας διεθνοποιημένες εταιρείας.

Ταμείο Ανάκαμψης

Η Vodafone Ελλάδας είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας – Το μέγεθος του επενδυτικού κύματος που έρχεται είναι ταυτόχρονα η μεγαλύτερη ευκαιρία και ο σοβαρότερος κίνδυνος, σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη.

Ο ίδιος ανέφερε ότι πιστεύουμε ακράδαντα στις ευκαιρίες που ανοίγονται για την Ελλάδα ως μια οικονομία και κοινωνία που αγκαλιάζει συνεχώς την καινοτομία και την ψηφιοποίηση. Το ταξίδι της χώρας προς ένα ψηφιακό, πράσινο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον έχει επιταχυνθεί σημαντικά, αλλά απαιτεί επιπλέον και –ακόμη πιο τολμηρές– μεταρρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να αναδιαρθρώσουμε το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας και να ξαναχτίσουμε μια βιώσιμη οικονομία.

Χαρακτήρισε θετικό, ότι στη χώρα έχει διαμορφωθεί, ως ένα βαθμό, ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην καινοτομία.Ωστόσο, η επιτυχής υλοποίηση του σχεδίου Ελλάδα 2.0 και η αποδοτική εκμετάλλευση των πόρων του Ταμείο Ανάκαμψης εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες που ξεπερνούν κατά πολύ το χρονοδιάγραμμα και τη μεθοδολογία κατά την οποία θα διατεθούν τα κεφάλαια στην πραγματικότητα.

Οι προκλήσεις

 • Μια πρώτη και πολύ βασική πρόκληση που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι το μέγεθος του επενδυτικού «κύματος» που θα χτυπήσει την αγορά – λόγω του ύψους της χρηματοδότησης, καθώς και της ανάγκης για ταυτόχρονη ανάπτυξη έργων που μπορεί να αποδειχθούν δυσανάλογα μεγάλα σε σύγκριση με το μέγεθος της εγχώριας αγοράς.
 • Η διασφάλιση θεμιτών όρων και υγιούς ανταγωνισμού είναι επίσης βασικό ζήτημα: μπορεί να υπάρχουν κανόνες δίκαιης πρόσβασης και αποφυγής διακρίσεων, αλλά η τήρησή τους πρέπει να διασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή, και η αρμόδια εποπτική αρχή (ΕΕΤΤ) να παρακολουθεί σε διαρκή εγρήγορση και να παρεμβαίνει εγκαίρως ώστε να εξαλείφονται τυχόν στρεβλώσεις και περιορισμοί στον ανταγωνισμό και να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους παρόχους να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά.
 • Είναι κρίσιμης σημασίας να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης κατανέμονται – και γενικότερα ότι όλοι οι παράγοντες της αγοράς λειτουργούν – σε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών, επιτρέποντας σε όλους να διεκδικήσουν το μερίδιο που τους αναλογεί, με βάση φυσικά την αξία και τις αποδεδειγμένες ικανότητες τους στην υλοποίηση τέτοιων έργων.
 • Και βέβαια αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης από μόνοι τους δεν θα δώσουν λύση στα προβλήματα της χώρας. Ούτε το πόσο γρήγορα θα απορροφηθούν.
 • Η συνθήκη που πρέπει να μπει στην εξίσωση είναι η αφετηρία των επενδυτικών προγραμμάτων να είναι «πράσινη» και «ψηφιακή». Αυτή η αρχή έχει περάσει για παράδειγμα στην Ισπανία, όπου κανένα ιδιωτικό επενδυτικό σχέδιο δεν θα περάσει αν δεν έχει την «πράσινη» και ταυτόχρονα την «ψηφιακή» διάσταση.
 • Από εκεί και πέρα, η Vodafone ενδιαφέρεται για ένα ευρύ φάσμα έργων ψηφιακού μετασχηματισμού και νομίζω ότι δίνεται μια σημαντική ευκαιρία στον κλάδο μας για περαιτέρω ανάπτυξη.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Προσφορές για την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών σε Cosmote και Γερμανό

Mε προσφορές σε προϊόντα τεχνολογίας γιορτάζουν και φέτος η COSMOTE και ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών (17/5). Έως και τις 21 Μαΐου, οι...

Emirates: Nέα εμπειρία πτήσης με την Premium Οικονομική Θέση

  Η Premium Οικονομική Θέση της Emirates θα είναι διαθέσιμη σε πτήσεις υψηλής ζήτησης με αεροσκάφη A380 προς τα διεθνή αεροδρόμια Χίθροου στο Λονδίνο,...

Διαθέσιμη και στα αγγλικά η ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου και ιδιωτικού συμφωνητικού

Τη δυνατότητα να βεβαιώνεται ψηφιακά στα αγγλικά το γνήσιο της υπογραφής έχουν από σήμερα οι πολίτες. Πρόκειται για υπηρεσία η οποία διατίθεται μέσω του...

Airbus: Eπέλεξε την Thales για το νέο σύστημα διαχείρισης πτήσεων

  Η Airbus επέλεξε την Thales για να εξοπλίσει τα αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας με το πιο ισχυρό και καινοτόμο σύστημα διαχείρισης πτήσεων της...

Θεσσαλονίκη «Έξυπνη πόλη»: Αντιμετώπιση κρίσεων με σύστημα επικοινωνίας από τη Nova – Wind

Η Nova – Wind, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ένωσε τις δυνάμεις της με τις εταιρείες...