- Της Μαρίας Μόσχου
Στο πιο δυσεπίλυτο γρίφο έχει μετατραπεί η εύρεση φθηνού αεροπορικού εισιτηρίου για τους επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών παγκοσμίως καθώς πολλές από αυτές αναζητούν τρόπους μείωσης δαπανών και αύξησης εσόδων αλλάζοντας συνεχώς τις χρεώσεις κυρίως στις αποσκευές.
Δεν είναι τυχαίο ότι αεροπορικές εταιρείες κυρίως από τη Βρετανία ετοιμάζονται να χρεώνουν ακόμα και τους επιβάτες τους ανάλογα με τα κιλά τους όπως κάνουν και με τις αποσκευές!
H βρετανική startup Fuel Matrix έχει μια πρόταση για τις αεροπορικές εταιρείες στη Μεγάλη Βρετανία η οποία, όπως αναφέρει, θα εξοικονομήσει χρήματα στις αεροπορικές κι αφετέρου θα συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει αναπτύξει μια μέθοδο ακριβούς υπολογισμού του βάρους των επιβατών μιας πτήσης που θα επιτρέπει στις εταιρείες να υπολογίζουν με ακρίβεια σταγόνας τα καύσιμα που χρειάζονται για το κάθε ταξίδι. Έτσι ώστε και να μην σπαταλούν παραπάνω χρήματα σε καύσιμα απ’ όσα πραγματικά χρειάζονται και, ταυτόχρονα, να περιορίζονται με την οικονομία καυσίμων και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ρύπων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fuel Matrix ανέφερε πως δεν πρόκειται να ενθαρρύνει τις αεροπορικές εταιρείες να χρεώνουν ανάλογα με τα κιλά των επιβατών και πως τα προσωπικά δεδομένα που αφορούν το βάρος των ταξιδιωτών θα πρέπει να διαγράφονται μετά από κάθε πτήση.
Όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο ήδη υπάρχουν εταιρείες που από το 2013 «ζυγίζουν» τους επιβάτες τους. Ειδικότερα:
- H Samoa Air, από το 2013 κι έπειτα χρεώνει διαφορετικά ανά μίλι ανάλογα με το βάρος του κάθε επιβάτη.
- Oi Havaiian Airlines κέρδισαν την έγκριση από το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών ώστε να μπορούν να κατανείμουν τις θέσεις στα αεροπλάνα αναλόγως των σωματικών διαστάσεων των επιβατών.
- H Finnair, η μεγαλύτερη αεροπορική της Φινλανδίας, από το 2017 κι έπειτα προσφέρει τη δυνατότητα στους επιβάτες της να ζυγίζονται εθελοντικά στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, σε μια προσπάθεια να καθορίζονται επακριβέστερα οι απαιτήσεις κάθε πτήσης σε καύσιμα και μέτρα ασφαλείας.
- Oi Uzbekistan Airways, ήδη από το 2015 ανακοίνωσαν πως θα ζυγίζουν τους επιβάτες με στόχο τη μεγαλύτερη ασφάλεια των πτήσεων.
Ωστόσο οι αεροπορικές δεν σταματούν εδώ για να αυξήσουν την τιμή ενός εισιτηρίου. Χρησιμοποιούν τις καθυστερήσεις που μπορεί να έχει μία πτήση και την ενσωματώνουν στον τελικό χρόνο άφιξης με αποτέλεσμα:
- O επιβάτης να μην διαμαρτύρεται για καθυστέρηση
- Να πληρώνει παραπάνω διότι η καθυστέρηση ενσωματώνεται στην πτήση αυξάνοντας το εισιτήριο.
Μάλιστα δημοσίευμα του BBC, αναφέρει ότι αυτή η παγκόσμια τάση δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα. Όχι μόνο το ταξίδι διαρκεί περισσότερο, αλλά δημιουργεί και την ψευδαίσθηση της ακρίβειας με τις αεροπορικές να μην πιέζονται για να γίνουν αποτελεσματικότερες, πράγμα που σημαίνει ότι η περιβαλλοντική επιβάρυνση και οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Η ουσιαστική επίπτωση που έχει το λεγόμενο padding, όμως, στους επιβάτες δεν είναι άλλη από το ακριβότερο εισιτήριο. Όση περισσότερη ώρα είναι ένα αεροπλάνο στον ουρανό, τόσο περισσότερα καύσιμα καίει. Επομένως μεγαλύτερο το budget της πτήσης, άρα και το αντίτιμο του εισιτήριου για τον επιβάτη.
Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου μεταφορών, το 30% των πτήσεων συνεχίζουν να αργούν, παρόλη την εφαρμογή του «padding».
Από την άλλη ο επιβάτης αναζητά «παράθυρο» για φθηνά εισιτήρια κάτι που ήδη έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στις αεροπορικές.
Πρόκειται για την πρακτική «hidden city ticketing» που κοστίζει χιλιάδες ευρώ στις εταιρείες, καθώς οι επιβάτες εντοπίζουν ένα φθηνό εισιτήριο για κάποιο μη δημοφιλή προορισμό με ανταπόκριση σε έναν δημοφιλή προορισμό, στον οποίο και θέλουν επί της ουσίας να μεταβούν.
Χρησιμοποιούν δηλαδή μη δημοφιλής προορισμούς με ενδιάμεση στάση σε ένα δημοφιλή όπου και αποβιβάζονται με την χειραποσκευή τους κερδίζοντας αρκετά χρήματα ανά προορισμό.
Η τακτική του hidden city ticketing έχει γίνει τόσο δημοφιλής, που έχουν δημιουργηθεί και ειδικές εφαρμογές που διευκολύνουν τις συγκεκριμένες αναζητήσεις. Κι αυτό ήταν που τράβηξε την προσοχή των αεροπορικών, που συνειδητοποίησαν πόσα χρήματα χάνουν από αυτό το μικρό «κολπάκι».