- της Μαρίας Μόσχου
Συνεχίζει την …ανοδική του πορεία το Αεροδρόμιο της Αθήνας τόσο όσον άφορα την επιβατική του κίνηση όσο και την «θέση» στην παγκόσμια αγορά. Ο Απρίλιος ήταν ένας ακόμα μήνας που η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου κινήθηκε ανοδικά ενώ το 2019 το «Ελευθέριες Βενιζέλος» κατέκτησε την τρίτη θέση στα 10 καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο στην έβδομη ετήσια λίστα που κατήρτισε η ιστοσελίδα AirHelp.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΑ η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου τον Απρίλιο 2019, κατέγραψε θετική πορεία προσεγγίζοντας τα 2 εκατ. επιβάτες (1,98) και σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 6,5%. Οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν οριακή άνοδο (+0,5%), ενώ οι διεθνείς επιβάτες σημείωσαν δυναμική άνοδο κατά 9,1%. Συνολικά, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τα 6,36 εκ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 8,5%. Η επιβατική κίνηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, παρουσίασε δυναμική ανάπτυξη της τάξης του 6,3% και 9,6% αντίστοιχα.
Παγκόσμια διάκριση
Την τρίτη θέση στα 10 καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο κατέκτησε το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην έβδομη ετήσια λίστα που κατήρτισε η ιστοσελίδα AirHelp, η οποία εξειδικεύεται στα δικαιώματα των επιβατών και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται σε περιπτώσεις καθυστερήσεων ή ακυρώσεων πτήσεων.
Σύμφωνα με αυτή τη λίστα τα αεροδρόμια βαθμολογούνται με βάση τρεις παραμέτρους: την επίδοση στην τήρηση του προγράμματος, τις υπηρεσίες και τις διαθέσιμες επιλογές σε φαγητό και καταστήματα.
Η πρώτη παράμετρος υπολογίζεται στο 60% της συνολικής απάντησης, ενώ οι άλλες δύο αγγίζουν το 20%, αντίστοιχα.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της AirHelp την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad της Ντόχα στο Κατάρ. Η δεύτερη θέση ανήκει στο Διεθνές Αεροδρόμιο Haneda στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Στην τρίτη θέση «φιγουράρει» το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της AirHelp, τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το «Ελευθέριος Βενιζέλος», αρχικά, τους έβαλε σε σκέψεις τους, αδυνατώντας να αιτιολογήσουν την τόσο μεγάλη προτίμηση, αλλά στη συνέχεια σκέφτηκαν πως ο αίθριος καιρός βοηθάει στη μείωση των καθυστερημένων πτήσεων λόγω καιρικών συνθηκών και κατά συνέπεια είναι φυσιολογικό οι επιβάτες να αφήσουν πιο θετικές κριτικές.
Η συμφόρηση συνεχίζει να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα αεροδρόμια.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου ιι αεροπορικές εταιρείες ψήφισαν ξανά το αεροδρόμιο της Αθήνας στην πρώτη θέση.
Στη μεγαλύτερη συνάντηση του κλάδου των αερομεταφορών «ROUTES Europe 2019» που πραγματοποιήθηκε στο Ανόβερο, το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε με τις ψήφους των αεροπορικών εταιρειών την πρώτη θέση στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική κατηγορία των +20 εκ. επιβατών, ξεπερνώντας ανταγωνισμό αεροδρομίων από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία και τη Ρωσία.
Τα βραβεία Routes είναι μοναδικά στο είδος τους, καθώς η ψήφος και η διαδικασία απόφασης ανήκουν αποκλειστικά στις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες επιβραβεύουν την αριστεία στην αεροπορική ανάπτυξη παγκοσμίως.
Παράλληλα, ο κόμβος της Αθήνας προσέλκυσε 62 νέα δρομολόγια τη χρονιά που πέρασε και καλωσόρισε 4 νέες αεροπορικές εταιρείες.
Από το 2001 το ΔΑΑ έχει ποσπάσει 91 βραβεία σε διεθνές επίπεδο. Το 2002 ανακηρύχθηκε πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο, στην κατηγορία 5-15 εκατ. ταξιδιώτες (Business Excellence), ενώ το 2001 ήρθε δεύτερο στην Ευρώπη και τρίτο στον κόσμο σε επίπεδο ικανοποίησης πελατών.
Η πρόσφατη επέκταση στης σύμβασης μέχρι το 2046, απέφερε σημαντικά έσοδα στον ελληνικό δημόσιο (1,15 δισ. ευρώ), λύνοντας παράλληλα τα χέρια της διοίκησης του αεροδρομίου, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα στις μεγάλες επενδύσεις. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η επέκταση του κεντρικού αεροσταθμού, κόστους 18 εκατ. ευρώ, κι αυτό επειδή έχει φθάσει κοντά στο όριο των 26 εκατ. ταξιδιωτών που ορίζει η ΙΑΤΑ, για το συγκεκριμένο αεροδρόμιο, το οποίο ξεπέρασε τα 24 εκατ. κίνησης το 2018.







