16.6 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

5 τρισ. δολ. θα προσθέσει ο κλάδος των επικοινωνιών στο παγκόσμιο ΑΕΠ το 2025

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Περισσότερα από 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια προστιθέμενης αξίας ή 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ παρήγαγε ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών το 2021. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά περισσότερα από 400 δισ. δολάρια το 2025, ανεβάζοντας τη συνδρομή του κλάδου στο ΑΕΠ στα 5 τρισ. δολ.

Ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών, εκτός από τη συνδρομή του στην παγκόσμια οικονομία, παραμένει εξαιρετικά κινητικός σε επίπεδο επενδύσεων. Οι εταιρείες του κλάδου, παγκοσμίως, απαντούν με ομοβροντία επενδύσεων σε υποδομές και δίκτυα, ύψους άνω των 620 δισ. δολάρια, την περίοδο 2022-2025, στις αυξημένες ανάγκες του πλανήτη για συνδεσιμότητα.

Στόχος των επενδύσεων, το 85% των οποίων θα αφορά τα δίκτυα τεχνολογίας 5G, είναι να μειώσουν το υφιστάμενο κενό συνδεσιμότητας, που σήμερα κρατά σε ψηφιακό σκοτάδι ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Σύμφωνα με την έκθεση «Global Mobile Economy Report 2022» του GSMA, ο ρόλος της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας στην επέκταση της συνδεσιμότητας είναι καθοριστικός.

Την τελευταία δεκαετία, οι επενδύσεις σε υποδομές δικτύου από φορείς εκμετάλλευσης μείωσαν το χάσμα κάλυψης από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού σε μόλις 6%. Ωστόσο, ο δρόμος για τον πλήρη εκδημοκρατισμό της συνδεσιμότητας φαίνεται πως είναι ακόμη μακρύς.

Ψηφιακή ψαλίδα

Η υιοθέτηση υπηρεσιών mobile internet, όπως διαπιστώνει η σχετική ανάλυση, δεν συμβάδισε με την επέκταση της κάλυψης του δικτύου. Σήμερα 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ή το 41% ​​του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν χρησιμοποιούν το κινητό Διαδίκτυο. Οι λόγοι για αυτό το κενό χρήσης ποικίλλουν ανά περιοχή: από την έλλειψη οικονομικής δυνατότητας πρόσβασης στο mobile internet μέχρι την απουσία των απαραίτητων ψηφιακών δεξιοτήτων.

«Αυτά τα εμπόδια στην υιοθέτηση του mobile internet, επηρεάζουν τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των ηλικιωμένων, των ανθρώπων σε αγροτικές περιοχές και των ατόμων με αναπηρία» αναφέρουν οι συντάκτες της σχετικής μελέτης.

5,3 δισ. συνδρομές

Μέχρι τα τέλη του 2021, 5,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι είχαν συνδρομή σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, αντιπροσωπεύοντας το 67% του παγκόσμιου πληθυσμού. Κατά την περίοδο 2022-2025 επιπλέον 400 εκατομμύρια νέοι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας θα προστεθούν σε αυτή τη δεξαμενή.

Οι περισσότεροι από τους νέους χρήστες θα προέλθουν από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και από την Υποσαχάρια Αφρική, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συνδρομητών στα 5,7 δισ. το 2025 (70% του παγκόσμιου πληθυσμού).

«Σε έναν αυξανόμενο αριθμό αγορών, οι περισσότεροι ενήλικες διαθέτουν πλέον κινητό τηλέφωνο, πράγμα που σημαίνει ότι η μελλοντική ανάπτυξη θα προέλθει από τις νεότερες ηλικίες, που θα κάνουν συνδρομή σε υπηρεσίες mobile internet για πρώτη φορά» επισημαίνει η ίδια μελέτη.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...