12.9 C
Athens
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

5 τρισ. δολ. θα προσθέσει ο κλάδος των επικοινωνιών στο παγκόσμιο ΑΕΠ το 2025

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Περισσότερα από 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια προστιθέμενης αξίας ή 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ παρήγαγε ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών το 2021. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά περισσότερα από 400 δισ. δολάρια το 2025, ανεβάζοντας τη συνδρομή του κλάδου στο ΑΕΠ στα 5 τρισ. δολ.

Ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών, εκτός από τη συνδρομή του στην παγκόσμια οικονομία, παραμένει εξαιρετικά κινητικός σε επίπεδο επενδύσεων. Οι εταιρείες του κλάδου, παγκοσμίως, απαντούν με ομοβροντία επενδύσεων σε υποδομές και δίκτυα, ύψους άνω των 620 δισ. δολάρια, την περίοδο 2022-2025, στις αυξημένες ανάγκες του πλανήτη για συνδεσιμότητα.

Στόχος των επενδύσεων, το 85% των οποίων θα αφορά τα δίκτυα τεχνολογίας 5G, είναι να μειώσουν το υφιστάμενο κενό συνδεσιμότητας, που σήμερα κρατά σε ψηφιακό σκοτάδι ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Σύμφωνα με την έκθεση «Global Mobile Economy Report 2022» του GSMA, ο ρόλος της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας στην επέκταση της συνδεσιμότητας είναι καθοριστικός.

Την τελευταία δεκαετία, οι επενδύσεις σε υποδομές δικτύου από φορείς εκμετάλλευσης μείωσαν το χάσμα κάλυψης από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού σε μόλις 6%. Ωστόσο, ο δρόμος για τον πλήρη εκδημοκρατισμό της συνδεσιμότητας φαίνεται πως είναι ακόμη μακρύς.

Ψηφιακή ψαλίδα

Η υιοθέτηση υπηρεσιών mobile internet, όπως διαπιστώνει η σχετική ανάλυση, δεν συμβάδισε με την επέκταση της κάλυψης του δικτύου. Σήμερα 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ή το 41% ​​του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν χρησιμοποιούν το κινητό Διαδίκτυο. Οι λόγοι για αυτό το κενό χρήσης ποικίλλουν ανά περιοχή: από την έλλειψη οικονομικής δυνατότητας πρόσβασης στο mobile internet μέχρι την απουσία των απαραίτητων ψηφιακών δεξιοτήτων.

«Αυτά τα εμπόδια στην υιοθέτηση του mobile internet, επηρεάζουν τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των ηλικιωμένων, των ανθρώπων σε αγροτικές περιοχές και των ατόμων με αναπηρία» αναφέρουν οι συντάκτες της σχετικής μελέτης.

5,3 δισ. συνδρομές

Μέχρι τα τέλη του 2021, 5,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι είχαν συνδρομή σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, αντιπροσωπεύοντας το 67% του παγκόσμιου πληθυσμού. Κατά την περίοδο 2022-2025 επιπλέον 400 εκατομμύρια νέοι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας θα προστεθούν σε αυτή τη δεξαμενή.

Οι περισσότεροι από τους νέους χρήστες θα προέλθουν από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και από την Υποσαχάρια Αφρική, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συνδρομητών στα 5,7 δισ. το 2025 (70% του παγκόσμιου πληθυσμού).

«Σε έναν αυξανόμενο αριθμό αγορών, οι περισσότεροι ενήλικες διαθέτουν πλέον κινητό τηλέφωνο, πράγμα που σημαίνει ότι η μελλοντική ανάπτυξη θα προέλθει από τις νεότερες ηλικίες, που θα κάνουν συνδρομή σε υπηρεσίες mobile internet για πρώτη φορά» επισημαίνει η ίδια μελέτη.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Απονομή υποτροφιών Cosmote αξίας άνω των €500.000 σε 30 πρωτοετείς φοιτητές για τις σπουδές τους

Σε 30 πρωτοετείς φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων απονεμήθηκαν οι Υποτροφίες COSMOTEσυνολικής αξίας άνω των €500.000 για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Το Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE, που συμπληρώνει είκοσι δύο χρόνια, παρέχει οικονομική ενίσχυση για όλα...

Η Revolut κυκλοφορεί τα RevPoints στην Ελλάδα, το πρώτο της πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών

Η Revolut, η διεθνής υπερ-εφαρμογή χρηματοοικονομικών με πάνω από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία των «RevPoints», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης σε πόντους....

33η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος OKTABIT & χριστουγεννιάτικο παζάρι για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

H ΟΚΤΑΒΙΤ για ακόμα μια χρονιά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνει 2 δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς και με χαρά προσκαλεί τους συνεργάτες της...

Βραβεία για 27 καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες στον Μεγάλο Τελικό του EIT Jumpstarter

Με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες με καινοτόμες ιδέες πραγματοποιήθηκε ο φετινός Μεγάλος Τελικός του EIT Jumpstarter στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν περισσότερες από 50...

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη έρμαιο των χάκερ λόγω έλλειψης προϋπολογισμού

Το 14% των εταιρειών στην Ευρώπη έχει βιώσει περιστατικά στον κυβερνοχώρο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε...