18 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Joakim Reiter: Το 5G θα παραγάγει παγκόσμια οικονομική αξία 13,2 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2035

Στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της εποχής του 5G και του ψηφιακού μετασχηματισμού, επικεντρώθηκε στην ομιλία του στο Mobile World Congress 2022, ο διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων του Ομίλου Vodafone, Joakim Reiter, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στην κινητή τηλεφωνία θα διαμορφώσουν το τοπίο γύρω από την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο ίδιος έκανε θετική μνεία τόσο στη διαδικασία δημοπρασίας του φάσματος για το 5G στην Ελλάδα, όσο και στη δημιουργία του επενδυτικού ταμείου «Phaistos».

«O τελευταίος και πιο κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας είναι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να άρουν τους φραγμούς της πολιτικής και να δώσουν κίνητρα για επενδύσεις σε πρωτοφανή επίπεδα». «Έχουμε ήδη δει σχετικά παραδείγματα στην Ευρώπη, όπου το 20% του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης διατίθεται στην ψηφιακή μετάβαση και το 37% στην πράσινη μετάβαση, καθώς και σε πρόσφατες δημοπρασίες φάσματος στην Ισπανία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες σχεδιάστηκαν στο σύνολό τους για την παροχή κινήτρων για επενδύσεις. Στην Ελλάδα, το 25% των εσόδων του φάσματος επανεπενδύεται στη δημιουργία νέων υπηρεσιών 5G» δήλωσε, αναφερόμενος στη δημοπρασία του φάσματος του 2020 και το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός».

Περισσότερες από 22 εκατ. θέσεις εργασίας από το 5G

Όπως τόνισε, το 5G θα παραγάγει παγκόσμια οικονομική αξία 13,2 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2035, δημιουργώντας περισσότερες από 22 εκατ. θέσεις εργασίας μόνο στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας του 5G – ένα ποσό που ισοδυναμεί με το ΑΕΠ της Κίνας.

«Το 5G είναι ο καταλύτης για την καινοτομία που θα μετασχηματίσει κάθε τομέα και θα καταστήσει τις οικονομίες μας πράσινες», είπε και συμπλήρωσε ότι «οι έξυπνες πόλεις μας είναι θεμελιωμένες στο 5G», το οποίο διαδραματίζει θετικό ρόλο στην προσέλκυση ταλέντου και τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, συμβαδίζοντας με τεχνολογίες αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το IoT, Big Data, το blockchain, η ρομποτική και διανοίγοντας τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ο κίνδυνος των ανισοτήτων

Ο Joakim Reiter υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η εξέλιξη της προόδου στην κινητή τεχνολογία αυξάνει παράλληλα και τον κίνδυνο των ανισοτήτων, καθώς όσοι μείνουν πίσω στο 5G, θα κινδυνεύουν από αυξανόμενο χάσμα ευημερίας και τεκτονικές αλλαγές ισχύος και πλούτου σε όλο τον κόσμο. «Το πόσο βαθιά θα είναι αυτή η παγκόσμια κατανομή πλούτου, θα το καθορίσει ο ρυθμός υιοθέτησης του 5G» πρόσθεσε. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι είναι παράδοξο πως καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, με την Ευρώπη να υστερεί σημαντικά στην ανάπτυξη των δικτύων 5G και να διατρέχει τον κίνδυνο να μείνει πίσω και να απωλέσει τη στρατηγική της αυτονομία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή εξωτερικών υποθέσεων του Ομίλου Vodafone, το οικονομικό κόστος προκειμένου η Ευρώπη να καλύψει τη διαφορά σε αυτόν τον ψηφιακό αγώνα ήταν 315 δισ. ευρώ μόνο για το 2021, ενώ εκτιμάται ότι το χάσμα αυτό θα ανέλθει σε πάνω από 1,3 τρισ. ευρώ έως το 2032, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως τόνισε, οι νικητές του 5G – όπως η Νότια Κορέα – έθεσαν τη συνδεσιμότητα, τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές 5G, στο επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής. Και τις υποστήριξαν με ολοκληρωμένα σχέδια που καλύπτουν όλους τους τομείς της οικονομίας, σε στενή συνεργασία με τον κλάδο.

Μια νέα ψηφιακή συμφωνία για το 5G

Απαιτείται μια νέα ψηφιακή συμφωνία για το 5G, καθώς ο βιομηχανικός κόσμος συγχωνεύεται με τον ψηφιακό και το επόμενο κύμα παραγωγικότητας για την πλειονότητα των παραδοσιακών βιομηχανιών της Ευρώπης θα προέλθει από τις νέες, ψηφιακές τεχνολογίες. «Εάν η Ευρώπη υστερήσει περαιτέρω στην ανάπτυξη του 5G, η βιομηχανική της ηγεσία θα κλονιστεί» σχολίασε.

Σύμφωνα με τον Joakim Reiter, το 5G θα απαιτήσει σημαντικά περισσότερες επενδύσεις από το 4G  – 4 ή και 5 φορές περισσότερες δαπάνες κεφαλαίου από το 4G. «Δεν είναι δυνατό να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο επένδυσης, εξαιτίας του υπερβολικού κατακερματισμού που επικρατεί στον κλάδο» τόνισε και πρόσθεσε ότι τυχόν αποτυχία εφαρμογής αυτών των παραγόντων θα συντελέσει σε ολοένα και διευρυνόμενη ανισότητα, που δεν έχει καταγραφεί από την εποχή της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης.

Για αυτόν τον λόγο, κάθε χώρα θα χρειαστεί να εφαρμόσει έναν ολιστικό σχεδιασμό, καθώς οι εξελίξεις στην κινητή θα λειτουργήσουν καταλυτικά στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Σε αντίθετη περίπτωση, «διακυβεύεται η μελλοντική ευημερία, οι θέσεις εργασίας και η παγκόσμια ανταγωνιστικότητα κάθε χώρας πρόσθεσε και κατέληξε ότι «όλοι μας έχουμε ευθύνη να δράσουμε τώρα για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο και ασφαλές μέλλον για τους πάντες».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Vodafone Business: Ανάληψη έργου για το Υπουργείο Μετανάστευσης

Αναβαθμίζει το επίπεδο κυβερνοασφάλειας, αλλά και τη διαλειτουργικότητα υπηρεσιών του Υπουργείου προς όφελος των διαχειριστών και των τελικών χρηστών H ένωση εταιρειών Byte-Vodafone Business...

“Digital Transformation Readiness” wizard από τη SoftOne

Οδηγώντας σταθερά τις εξελίξεις που αφορούν τη μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή, η SoftOne παρουσιάζει το “Digital Transformation Readiness” wizard, ένα πρωτοποριακό...

Απλά Ψηφιακά 119: Ενισχύοντας τη θέση των γυναικών στην τεχνολογία (Ελένη Ακτύπη), τα data centers, η Nova και οι νέες επενδύσεις

Το θέμα της ενίσχυσης της παρουσίας των γυναικών στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης σε αυτό το επεισόδιο του...

Εκπτώσεις vs καταναλωτές: Τελικά, ποιος κερδίζει;

Μια νέα έρευνα της Kaspersky αποκαλύπτει ότι το 90% των αγορών πραγματοποιούνται αυθόρμητα κατά τη διάρκεια της Black Friday και της Cyber Monday. Αποκάλυψε επίσης ότι τα μέσα κοινωνικής...

IBM Ελλάδας: Υψηλός μονοψήφιος ρυθμός ανάπτυξης και «άνοιγμα» σε startups και δημόσια έργα

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Νέα στρατηγική τόσο σε διεθνή επίπεδο όσο και στην χώρα μας χαράσσει η IBM, η οποία βλέπει ευκαιρίες στην αγορά...