35 C
Athens
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Wikifarmer: Γιατί κάνει κλικ στους επενδυτές η ελληνική startup

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Η Wikifarmer, δημιουργός της ομώνυμης online αγροτικής πλατφόρμας και της πρώτης online αγροτικής «εγκυκλοπαίδειας» κερδίζει, εκτός από τον ΟΗΕ, και την έμπρακτη ψήφο των επενδυτών. H αποκαλούμενη από τον ΟΗΕ «Wikipedia του αγροτικού τομέα» σήκωσε νέα χρηματοδότηση, την οποία θα κατευθύνει στην ενίσχυση της εγκυκλοπαίδειας και στη δημιουργία ενός μεσογειακού κόμβου πώλησης αγροτικών προϊόντων.

Τι είναι όμως αυτό που έκανε “κλικ” στην ομάδα των ηχηρών επενδυτών, που ηγούνται του νέου γύρου χρηματοδότησης προς την ελληνική startup;

Σήμερα, εκατομμύρια αγρότες από 200 χώρες ανά τον κόσμο, όταν έχουν μια απορία για την καλλιέργειά τους, μπαίνουν στην πρώτη παγκοσμίως ηλεκτρονική αγροτική εγκυκλοπαίδεια και αντλούν πληροφορίες. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες αγρότες ανά τον πλανήτη, πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους μέσα από το μεγαλύτερο B2B marketplace αγροτικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και τα δύο φέρουν την υπογραφή της Wikifarmer, την οποία δημιούργησαν το 2017, οι Πέτρος Σάγκος, Ηλίας Σούσης και Χάρης Παριανός, και κατάφερε σε λιγότερο από μια πενταετία να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τον αγροτικό κλάδο.

Ηχηροί επενδυτές 

Με αυτές τις περγαμηνές, δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική εταιρεία μπήκε στα ραντάρ ηχηρών επενδυτών, οι οποίοι ηγούνται του νέου, μεγάλου, γύρου χρηματοδότησης, που ανακοίνωσε χθες η Wikifarmer. Αν και το ύψος των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν δεν έγινε γνωστό, το “βάρος” των επενδυτών που ηγούνται του γύρου συνηγορεί για μια γενναία χρηματοδότηση.

Τον γύρο χρηματοδότησης (Seed) υποστήριξε ομάδα επενδυτών παγκόσμιας κλάσης, όπως ο Mathias Kamprad, γιος του «Μister IKEA» Ingvar Kamprad, και ο Γάλλος επιχειρηματίας Alexandre Vilgrain, επικεφαλής του ομίλου SOMDIAA, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο ζάχαρης από την Αφρική.

Στους επενδυτές περιλαμβάνονται ακόμη η Sophia Bendz, venture capitalist και πρώην παγκόσμια διευθύντρια μάρκετινγκ της Spotify, οι Patrick και Cynthia Odier της Lombard Odier Private Bank, το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου και το ελληνικό VC Metavallon.

Μεσογειακός κόμβος

Τα φρέσκα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν την περαιτέρω επέκταση του εκπαιδευτικού περιεχομένου της online βιβλιοθήκης της Wikifarmer, την οποία ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών έχει χαρακτηρίσει ως ‘Wikipedia του αγροτικού τομέα”, σε 20 γλώσσες (από 12 σήμερα).

Παράλληλα, θα στηρίξουν την ενίσχυση της Wikifarmer στην αγορά της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, με στόχο τη δημιουργία ενός μεσογειακού κόμβου για την προώθηση αγροτικών του ευρωπαϊκού Νότου στις διεθνείς αγορές.

Ήδη μέχρι σήμερα, την online βιβλιοθήκη και την αγορά του Wikifarmer έχουν ήδη επισκεφθεί 12 εκατομμύρια επισκέπτες από περισσότερες από 200 χώρες, ενώ 30.000 προϊόντα έχουν ανέβει από αγρότες. Περισσότεροι από 5.000 αγοραστές -μεταξύ των οποίων μονάδες επεξεργασίας τροφίμων, χονδρέμποροι, εισαγωγείς, καταστήματα λιανικής, ξενοδοχεία, εστιατόρια – έχουν αγοράσει ένα προϊόν απευθείας μέσω του marketplace.

Εν αρχή ην… το πρόβλημα

Οι ιδρυτές της Wikifarmer διέγνωσαν έγκαιρα δύο μείζονα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα: τον χαμηλό βαθμό ψηφιοποίησης και το κενό αξιόπιστων πηγών πληροφόρησης. Έτσι, ο γεωπόνος Πέτρος Σάγκος, το στέλεχος με μακρά εμπειρία στην τεχνολογία και μακρόχρονη θητεία στη Google από όπου αποχώρησε πέρσι μετά από 12 χρόνια για να αναλάβει ρόλο CEO στη Wikifarmer, Ηλίας Σούσης, και ο προερχόμενος από τον χώρο της διαφήμισης, Χάρης Παριανός δημιούργησαν την πλατφόρμα της Wikifarmer.

Μια online βιβλιοθήκη, μέσω της οποίας οι παραγωγοί μπορούν να αντλούν δωρεάν ενημερωμένη γνώση για βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές, αλλά και στατιστικά στοιχεία για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Η «Wikipedia του αγροτικού τομέα» ήταν το πρώτο μόνο βήμα, καθώς η ομάδα των ιδρυτών διέβλεψε την ανάγκη των παραγωγών να βρουν διέξοδο στην εγχώρια και διεθνή αγορά, κερδίζοντας οι ίδιοι την υπεραξία του κύκλου παραγωγής και καταργώντας τους μεσάζοντες.

Έτσι, λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, το 2020, , μια σύγχρονη ψηφιακή πλατφόρμα όπου κάθε παραγωγός μπορεί να ανεβάσει τα προϊόντα του και να αποκτήσει απευθείας πρόσβαση στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Το marketplace χονδρικής αγροτικών προϊόντων της Wikifarmer έδωσε την ευκαιρία στους παραγωγούς για απευθείας online πωλήσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς και τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται οι ίδιοι τιμές και ποσότητες απευθείας με βιομηχανίες τροφίμων, καταστήματα λιανικής, εστίασης και τουρισμού.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ο πόλεμος «σκοτώνει» τα smartphones σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη  

 της Νατάσας Φραγκούλη Σε ισχυρή περιδίνηση βρίσκεται η παγκόσμια αγορά smartphones, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 8,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Εν...

Προσοχή: Τρεις συμβουλές για να μην πέσετε θύμα κυβερνοεπίθεσης εσείς και οι αγαπημένοι σας

Θα μπορούσαν τα λάθη σας στην κυβερνοασφάλεια να θέσουν σε κίνδυνο τους αγαπημένους σας; Η απάντηση είναι ναι. Τα λάθη που κάνουμε στους προσωπικούς μας...

ΕΕΤΤ: Γιατί δεν μπαίνουν νέοι παίκτες στα ελληνικά telecoms…

Δύσκολο να εισέλθει νέος παίκτης στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφονται περισσότερες αποχωρήσεις παρά... ντεμπούτα. Εξαίρεση τον τελευταίο χρόνο αποτελεί η...

Έρχονται τα big data στο ελληνικό δημόσιο

Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να συγκεντρώσει, μελετήσει και εντέλει αξιοποίησει τον ασύλληπτα μεγάλο όγκο δεδομένων του το ελληνικό δημόσιο και να μπει...

ΥΠΑ: Νέες αποθήκες καυσίμων στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει ότι, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης, πιστοποίησης και εγκατάστασης των αποθηκών, δεξαμενών, παροχής αεροπορικού καυσίμου τύπου JET A1 στον Κρατικό...