12 C
Athens
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Wikifarmer: Γιατί κάνει κλικ στους επενδυτές η ελληνική startup

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Η Wikifarmer, δημιουργός της ομώνυμης online αγροτικής πλατφόρμας και της πρώτης online αγροτικής «εγκυκλοπαίδειας» κερδίζει, εκτός από τον ΟΗΕ, και την έμπρακτη ψήφο των επενδυτών. H αποκαλούμενη από τον ΟΗΕ «Wikipedia του αγροτικού τομέα» σήκωσε νέα χρηματοδότηση, την οποία θα κατευθύνει στην ενίσχυση της εγκυκλοπαίδειας και στη δημιουργία ενός μεσογειακού κόμβου πώλησης αγροτικών προϊόντων.

Τι είναι όμως αυτό που έκανε “κλικ” στην ομάδα των ηχηρών επενδυτών, που ηγούνται του νέου γύρου χρηματοδότησης προς την ελληνική startup;

Σήμερα, εκατομμύρια αγρότες από 200 χώρες ανά τον κόσμο, όταν έχουν μια απορία για την καλλιέργειά τους, μπαίνουν στην πρώτη παγκοσμίως ηλεκτρονική αγροτική εγκυκλοπαίδεια και αντλούν πληροφορίες. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες αγρότες ανά τον πλανήτη, πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους μέσα από το μεγαλύτερο B2B marketplace αγροτικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και τα δύο φέρουν την υπογραφή της Wikifarmer, την οποία δημιούργησαν το 2017, οι Πέτρος Σάγκος, Ηλίας Σούσης και Χάρης Παριανός, και κατάφερε σε λιγότερο από μια πενταετία να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τον αγροτικό κλάδο.

Ηχηροί επενδυτές 

Με αυτές τις περγαμηνές, δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική εταιρεία μπήκε στα ραντάρ ηχηρών επενδυτών, οι οποίοι ηγούνται του νέου, μεγάλου, γύρου χρηματοδότησης, που ανακοίνωσε χθες η Wikifarmer. Αν και το ύψος των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν δεν έγινε γνωστό, το “βάρος” των επενδυτών που ηγούνται του γύρου συνηγορεί για μια γενναία χρηματοδότηση.

Τον γύρο χρηματοδότησης (Seed) υποστήριξε ομάδα επενδυτών παγκόσμιας κλάσης, όπως ο Mathias Kamprad, γιος του «Μister IKEA» Ingvar Kamprad, και ο Γάλλος επιχειρηματίας Alexandre Vilgrain, επικεφαλής του ομίλου SOMDIAA, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο ζάχαρης από την Αφρική.

Στους επενδυτές περιλαμβάνονται ακόμη η Sophia Bendz, venture capitalist και πρώην παγκόσμια διευθύντρια μάρκετινγκ της Spotify, οι Patrick και Cynthia Odier της Lombard Odier Private Bank, το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου και το ελληνικό VC Metavallon.

Μεσογειακός κόμβος

Τα φρέσκα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν την περαιτέρω επέκταση του εκπαιδευτικού περιεχομένου της online βιβλιοθήκης της Wikifarmer, την οποία ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών έχει χαρακτηρίσει ως ‘Wikipedia του αγροτικού τομέα”, σε 20 γλώσσες (από 12 σήμερα).

Παράλληλα, θα στηρίξουν την ενίσχυση της Wikifarmer στην αγορά της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, με στόχο τη δημιουργία ενός μεσογειακού κόμβου για την προώθηση αγροτικών του ευρωπαϊκού Νότου στις διεθνείς αγορές.

Ήδη μέχρι σήμερα, την online βιβλιοθήκη και την αγορά του Wikifarmer έχουν ήδη επισκεφθεί 12 εκατομμύρια επισκέπτες από περισσότερες από 200 χώρες, ενώ 30.000 προϊόντα έχουν ανέβει από αγρότες. Περισσότεροι από 5.000 αγοραστές -μεταξύ των οποίων μονάδες επεξεργασίας τροφίμων, χονδρέμποροι, εισαγωγείς, καταστήματα λιανικής, ξενοδοχεία, εστιατόρια – έχουν αγοράσει ένα προϊόν απευθείας μέσω του marketplace.

Εν αρχή ην… το πρόβλημα

Οι ιδρυτές της Wikifarmer διέγνωσαν έγκαιρα δύο μείζονα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα: τον χαμηλό βαθμό ψηφιοποίησης και το κενό αξιόπιστων πηγών πληροφόρησης. Έτσι, ο γεωπόνος Πέτρος Σάγκος, το στέλεχος με μακρά εμπειρία στην τεχνολογία και μακρόχρονη θητεία στη Google από όπου αποχώρησε πέρσι μετά από 12 χρόνια για να αναλάβει ρόλο CEO στη Wikifarmer, Ηλίας Σούσης, και ο προερχόμενος από τον χώρο της διαφήμισης, Χάρης Παριανός δημιούργησαν την πλατφόρμα της Wikifarmer.

Μια online βιβλιοθήκη, μέσω της οποίας οι παραγωγοί μπορούν να αντλούν δωρεάν ενημερωμένη γνώση για βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές, αλλά και στατιστικά στοιχεία για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Η «Wikipedia του αγροτικού τομέα» ήταν το πρώτο μόνο βήμα, καθώς η ομάδα των ιδρυτών διέβλεψε την ανάγκη των παραγωγών να βρουν διέξοδο στην εγχώρια και διεθνή αγορά, κερδίζοντας οι ίδιοι την υπεραξία του κύκλου παραγωγής και καταργώντας τους μεσάζοντες.

Έτσι, λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, το 2020, , μια σύγχρονη ψηφιακή πλατφόρμα όπου κάθε παραγωγός μπορεί να ανεβάσει τα προϊόντα του και να αποκτήσει απευθείας πρόσβαση στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Το marketplace χονδρικής αγροτικών προϊόντων της Wikifarmer έδωσε την ευκαιρία στους παραγωγούς για απευθείας online πωλήσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς και τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται οι ίδιοι τιμές και ποσότητες απευθείας με βιομηχανίες τροφίμων, καταστήματα λιανικής, εστίασης και τουρισμού.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Mελέτη μοτίβων κυκλοφορίας από Nissan -πανεπιστήμιο Vanderbilt και TDOT στις Η.Π.Α

H Nissan σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Vanderbilt και το TDOT στις Η.Π.Α., διεξάγουν μελέτη μοτίβων κυκλοφορίας με στόχο την προώθηση της κινητικότητας του...

Ολυμπία Οδός: «Άσκηση Μεγάλης Κλίμακας» στο σύμπλεγμα των Σηράγγων Κακιάς Σκάλας  

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου η Άσκηση Μεγάλης Κλίμακας στη σήραγγα «Αίθρα» στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε επέμβαση στη...

Η Vodafone καλωσόρισε φοιτητές και φοιτήτριες ελληνικών ΑΕΙ

Συμμετέχοντας στα Business Days του Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας H Vodafone Ελλάδας, μετά από δύο χρόνια διεξαγωγής διαδικτυακών εκδηλώσεων, άνοιξε ξανά τα γραφεία της σε...

ΕΛΤΑ: Έφτασαν τα πρώτα γράμματα προς τον Άγιο Βασίλη 

  «Γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη» σας προτρέπουν για 31η συνεχόμενη χρονιά τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, που φέτος διαθέτουν περισσότερα κόκκινα γραμματοκιβώτια στο δίκτυό τους...

Σε τροχιά υλοποίησης ο εκσυγχρονισμός G Cloud του δημοσίου – Οι ανάδοχοι των έργων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Ο ΟΤΕ είναι προσωρινός ανάδοχος του δεύτερου τμήματος του έργου εκσυγχρονισμού του G Cloud στο δημόσιο. Στο πρώτο τμήμα προσωρινός...