17 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

«Μονόδρομος» για τις ΜμΕ η ψηφιοποίηση με πρόγραμμα 445 εκατ. ευρώ

  • της Μαρίας Μόσχου 

Ανταγωνιστικά εργαλεία που θα δώσουν στις επιχειρήσεις την δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν στην «επόμενη μέρα» προβλέπει το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» συνολικού ύψους περίπου 445 εκατ. Ευρώ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου 2022, περιλαμβάνει 3 δράσεις και αφορά πάνω από 200.000 ΜμΕ, ενώ ήδη καταγράφεται μεγάλη συμμετοχή από ΜμΕ ενώ αιτήσεις γίνονται και από τους παρόχους.

Το πρόγραμμα παρουσίασανμε λεπτομέρειες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Πιερρακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, κ. Σ. Ασθενίδης.

Η αξιολόγηση των προγραμμάτων για τις δράσεις 1 και 3 «Ψηφιακά εργαλεία» και «Ψηφιακές Πληρωμές» θα γίνουν στις 12 Σεπτεμβρίου οπότε και θα εγκριθούν για την απόδοση των voucher. Όπως επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης θα προτιμηθούν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και αυτές που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.

Οι τρεις δράσεις

  • Τα voucher στην πρώτη δράση θα κυμαίνονται από 900 ευρώ έως και 20.000 ευρώ και θα είναι ανοικτό μέχρι Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022. Πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι Μάρτιο του 2023. Για το πρώτο πρόγραμμα η κάλυψη θα φτάνει το 90% και η επιδότηση συνολικά είναι 180 εκατ. ευρώ. Αφορά 100.000 ωφελούμενους με στόχο την αύξηση της ασφάλειας και της απόδοσης της επιχείρησης
  • Στο δεύτερο πρόγραμμα που αφορά στην επιδότηση επιχειρηματικών σχεδίων με επιδότηση έως 50%. Η συνολική επιδότηση είναι 100 εκατ. ευρώ και θα αφορά τα επενδυτικά σχέδια για ανάπτυξη νέων προϊόντων για πληροφορική. Τα έργα θα έχουν επιδότηση από 200.000 έως και 2.000.000 ευρώ με τη μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Οι αιτήσεις θα γίνονται έως 30 Σεπτεμβρίου 2022 και κατόπιν θα αξιολογηθούν τα επιχειρηματικά σχέδια και θα δοθούν οι εγκρίσεις.
  • Στο τρίτο πρόγραμμα η επιδότηση θα κυμαίνεται από 90 έως και 100% και θα δοθούν voucher από 150 έως 300 ευρώ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας των ΜΜΕ, την αύξηση της ασφάλειας των συναλλαγών, καθώς και στην ενίσχυση της φορολογικής τους συμμόρφωσης. Μέσω του Προγράμματος, οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις μπορούν να ενισχυθούν προκειμένου να υλοποιήσουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες κατηγορίες ενεργειών:
  • Αντικατάσταση EFT/POS,
  • Τιμολόγηση επί αυτοκινήτου / διακίνηση παραστατικών εν κινήσει,
  • Λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης,
  • Αναβάθμιση ΦΤΜ & ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με EFT/POS,
  • Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ,
  • Αντικατάσταση ΦΗΜ παλαιών προδιαγραφών.

Οι επιδοτήσεις των ΜμΕ

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις άντεξαν την πανδημία χάρις τις ενισχύσεις που έλαβαν  ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ και επέτρεψαν ανάπτυξη 8,3%. Καταγράφηκαν σημαντική μείωση της ανεργία και αύξηση της απασχόλησης η οποία συνεχίστηκε και το 2ο τρίμηνο του 2022 χάρις και στην ανάπτυξη του τουρισμού», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Αναφερόμενος στον ελεγκτικό μηχανισμό για την εφαρμογή του προγράμματος τόνισε ότι θα γίνει δειγματοληπτικά. «Είναι ένα ποσό που δεν σηκώνει βαρύ ελεγκτικό μηχανισμό. Ωστόσο οι επιχειρήσεις έχουν κίνητρο για να μειώσουν τα κόστη τους. Και στην πανδημία κάποιοι πήραν επιδοτήσει και τις αξιοποίησαν πολύ καλά», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού είναι εξαιρετικά ευρύ, αφορά το 20% των ψηφιακών δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και θεωρούμε ότι θα βρει ταχεία ανταπόκριση από την αγορά. Είναι άλλωστε ένα αναγκαίο εργαλείο για την ανάπτυξη», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Ασθενίδης, διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, επεσήμανε ότι «έχουμε πετύχει τα ορόσημα» και τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που θα βοηθήσει τις ΜμΕ.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Revolut κυκλοφορεί τα RevPoints στην Ελλάδα, το πρώτο της πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών

Η Revolut, η διεθνής υπερ-εφαρμογή χρηματοοικονομικών με πάνω από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία των «RevPoints», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης σε πόντους....

33η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος OKTABIT & χριστουγεννιάτικο παζάρι για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

H ΟΚΤΑΒΙΤ για ακόμα μια χρονιά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνει 2 δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς και με χαρά προσκαλεί τους συνεργάτες της...

Βραβεία για 27 καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες στον Μεγάλο Τελικό του EIT Jumpstarter

Με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες με καινοτόμες ιδέες πραγματοποιήθηκε ο φετινός Μεγάλος Τελικός του EIT Jumpstarter στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν περισσότερες από 50...

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη έρμαιο των χάκερ λόγω έλλειψης προϋπολογισμού

Το 14% των εταιρειών στην Ευρώπη έχει βιώσει περιστατικά στον κυβερνοχώρο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε...

The Best TV: H τηλεόραση που έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία παίζει αποκλειστικά στο Vodafone TV

Ιστορίες που άλλαξαν τους κανόνες της τηλεόρασης από τα μεγαλύτερα στούντιο, βραβευμένες σειρές που μένουν σταθερές μέσα στα χρόνια, βρίσκονται διαθέσιμες με όλους τους...