35 C
Athens
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

«Μονόδρομος» για τις ΜμΕ η ψηφιοποίηση με πρόγραμμα 445 εκατ. ευρώ

  • της Μαρίας Μόσχου 

Ανταγωνιστικά εργαλεία που θα δώσουν στις επιχειρήσεις την δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν στην «επόμενη μέρα» προβλέπει το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» συνολικού ύψους περίπου 445 εκατ. Ευρώ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου 2022, περιλαμβάνει 3 δράσεις και αφορά πάνω από 200.000 ΜμΕ, ενώ ήδη καταγράφεται μεγάλη συμμετοχή από ΜμΕ ενώ αιτήσεις γίνονται και από τους παρόχους.

Το πρόγραμμα παρουσίασανμε λεπτομέρειες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Πιερρακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, κ. Σ. Ασθενίδης.

Η αξιολόγηση των προγραμμάτων για τις δράσεις 1 και 3 «Ψηφιακά εργαλεία» και «Ψηφιακές Πληρωμές» θα γίνουν στις 12 Σεπτεμβρίου οπότε και θα εγκριθούν για την απόδοση των voucher. Όπως επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης θα προτιμηθούν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και αυτές που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.

Οι τρεις δράσεις

  • Τα voucher στην πρώτη δράση θα κυμαίνονται από 900 ευρώ έως και 20.000 ευρώ και θα είναι ανοικτό μέχρι Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022. Πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι Μάρτιο του 2023. Για το πρώτο πρόγραμμα η κάλυψη θα φτάνει το 90% και η επιδότηση συνολικά είναι 180 εκατ. ευρώ. Αφορά 100.000 ωφελούμενους με στόχο την αύξηση της ασφάλειας και της απόδοσης της επιχείρησης
  • Στο δεύτερο πρόγραμμα που αφορά στην επιδότηση επιχειρηματικών σχεδίων με επιδότηση έως 50%. Η συνολική επιδότηση είναι 100 εκατ. ευρώ και θα αφορά τα επενδυτικά σχέδια για ανάπτυξη νέων προϊόντων για πληροφορική. Τα έργα θα έχουν επιδότηση από 200.000 έως και 2.000.000 ευρώ με τη μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Οι αιτήσεις θα γίνονται έως 30 Σεπτεμβρίου 2022 και κατόπιν θα αξιολογηθούν τα επιχειρηματικά σχέδια και θα δοθούν οι εγκρίσεις.
  • Στο τρίτο πρόγραμμα η επιδότηση θα κυμαίνεται από 90 έως και 100% και θα δοθούν voucher από 150 έως 300 ευρώ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας των ΜΜΕ, την αύξηση της ασφάλειας των συναλλαγών, καθώς και στην ενίσχυση της φορολογικής τους συμμόρφωσης. Μέσω του Προγράμματος, οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις μπορούν να ενισχυθούν προκειμένου να υλοποιήσουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες κατηγορίες ενεργειών:
  • Αντικατάσταση EFT/POS,
  • Τιμολόγηση επί αυτοκινήτου / διακίνηση παραστατικών εν κινήσει,
  • Λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης,
  • Αναβάθμιση ΦΤΜ & ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με EFT/POS,
  • Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ,
  • Αντικατάσταση ΦΗΜ παλαιών προδιαγραφών.

Οι επιδοτήσεις των ΜμΕ

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις άντεξαν την πανδημία χάρις τις ενισχύσεις που έλαβαν  ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ και επέτρεψαν ανάπτυξη 8,3%. Καταγράφηκαν σημαντική μείωση της ανεργία και αύξηση της απασχόλησης η οποία συνεχίστηκε και το 2ο τρίμηνο του 2022 χάρις και στην ανάπτυξη του τουρισμού», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Αναφερόμενος στον ελεγκτικό μηχανισμό για την εφαρμογή του προγράμματος τόνισε ότι θα γίνει δειγματοληπτικά. «Είναι ένα ποσό που δεν σηκώνει βαρύ ελεγκτικό μηχανισμό. Ωστόσο οι επιχειρήσεις έχουν κίνητρο για να μειώσουν τα κόστη τους. Και στην πανδημία κάποιοι πήραν επιδοτήσει και τις αξιοποίησαν πολύ καλά», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού είναι εξαιρετικά ευρύ, αφορά το 20% των ψηφιακών δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και θεωρούμε ότι θα βρει ταχεία ανταπόκριση από την αγορά. Είναι άλλωστε ένα αναγκαίο εργαλείο για την ανάπτυξη», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Ασθενίδης, διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, επεσήμανε ότι «έχουμε πετύχει τα ορόσημα» και τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που θα βοηθήσει τις ΜμΕ.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ο πόλεμος «σκοτώνει» τα smartphones σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη  

 της Νατάσας Φραγκούλη Σε ισχυρή περιδίνηση βρίσκεται η παγκόσμια αγορά smartphones, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 8,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Εν...

Προσοχή: Τρεις συμβουλές για να μην πέσετε θύμα κυβερνοεπίθεσης εσείς και οι αγαπημένοι σας

Θα μπορούσαν τα λάθη σας στην κυβερνοασφάλεια να θέσουν σε κίνδυνο τους αγαπημένους σας; Η απάντηση είναι ναι. Τα λάθη που κάνουμε στους προσωπικούς μας...

ΕΕΤΤ: Γιατί δεν μπαίνουν νέοι παίκτες στα ελληνικά telecoms…

Δύσκολο να εισέλθει νέος παίκτης στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφονται περισσότερες αποχωρήσεις παρά... ντεμπούτα. Εξαίρεση τον τελευταίο χρόνο αποτελεί η...

Έρχονται τα big data στο ελληνικό δημόσιο

Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να συγκεντρώσει, μελετήσει και εντέλει αξιοποίησει τον ασύλληπτα μεγάλο όγκο δεδομένων του το ελληνικό δημόσιο και να μπει...

ΥΠΑ: Νέες αποθήκες καυσίμων στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει ότι, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης, πιστοποίησης και εγκατάστασης των αποθηκών, δεξαμενών, παροχής αεροπορικού καυσίμου τύπου JET A1 στον Κρατικό...