12.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

WBAF: Τα startups επλήγησαν από τον κορωνοϊό

Ισχυρά πλήγματα στα startups σε ολόκληρο τον κόσμο επέφεραν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού με αποτέλεσμα πολλές από τις νεοφυείς επιχειρήσεις να εκτιμούν πως θα αντιμετωπίσουν σύντομα προβλήματα ρευστότητας, ενώ επιπλέον θεωρούν απαραίτητη την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου τους. Παράλληλα, όμως, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση startups από ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι, λόγω κορωνοϊού, συνειδητοποίησαν ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων.

Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα έρευνας του World Business Angels Forum (WBAF), το οποίο είναι ένας σύνδεσμος που συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές (angel investors) από ολόκληρο τον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε με συμμετέχοντες από 81 χώρες τον Μάιο. Το 38% των συμμετεχόντων -κυρίως στελέχη startups- απάντησε πως αντιμετωπίζουν προκλήσεις τόσο με τα οικονομικά τους όσο και με τη μείωση της ζήτησης αλλά και τη διατήρηση του προσωπικού, ενώ ένα επιπλέον 28% απάντησε ότι αντιμετωπίζει οικονομικά ζητήματα.

 

Το 40% των startups βλέπει να υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον από τους επενδυτές

Γενικότερα, η ρευστότητα και η χρηματοδότηση δείχνουν να αποτελούν αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τα startups παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 23% των συμμετεχόντων δήλωσε πως αν δεν έχει άμεση εισροή κεφαλαίων μέσα στο επόμενο τρίμηνο, τότε δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του! Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το 57% που δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει εισροή κεφαλαίων τότε μέσα στους επόμενους 3-6 μήνες θα χρειαστεί να διακόψει τη δραστηριοποίηση του.

Πάνω από το 40% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι είδε μείωση της ζήτησης για τα προϊόντα/λύσεις της τάξεως άνω του 50% κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ενώ υπήρξε και ένα 19% που είδε αύξηση.

Σχεδόν το 40% βλέπει να υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον από τους επενδυτές τόσο τους μακροπρόθεσμους όσους και τους βραχυπρόθεσμους, με ένα 18% να δηλώνει μείωση ενδιαφέροντος από τους βραχυπρόθεσμους και ένα 9% από τους μακροπρόθεσμους. Υπάρχει, όμως, και ένα 33% που δηλώνει ότι δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει τι γίνεται!

 

Οι επιχειρηματίες που θα πετύχουν είναι εκείνοι που θα είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα – WBAF

Ενδεχομένως, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως περίπου το 63% των startups δηλώνει ότι σχεδιάζει να αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο του λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας με ένα 17% να δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη, ενώ μόλις το 20% δηλώνει ότι δεν θα το αλλάξει.

Το 40% δηλώνει ότι υπάρχει πτώση στην αποτίμηση των startups τους, αλλά υπήρξε και ένα 22% που εκτιμά ακριβώς το αντίθετο, ότι υπήρξε αύξηση. Επίσης, το 46,5% εκτιμά ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα διαρκέσουν 6 έως 12 μήνες, ενώ για ένα 11,3% θα διατηρηθούν για διάστημα άνω των 2 ετών.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα στελέχη του WBAF, πλέον είναι ορατό ότι οι επιχειρηματίες που θα πετύχουν είναι εκείνοι που θα είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φάνηκε ότι ένα σημαντικό κομμάτι επενδυτών που χαρακτηρίζονται ως «παραδοσιακοί» και απέφευγαν χρηματοδοτήσεις σε startups, συνειδητοποίησαν ότι υπάρχουν ευκαιρίες στο συγκεκριμένο οικοσύστημα. Και αυτό εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική αύξηση στα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές που θα οδεύσουν προς νέα εγχειρήματα. Κεφάλαια που όπως φαίνεται μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά προκειμένου να επιβιώσουν πολλά startups σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

PYLON Hybrid: Η μοναδική all in one λύση της ελληνικής βιομηχανίας πληροφορικής

O Όμιλος EPSILON NET, ο καταλύτης του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, και η Epsilon SingularLogic, μία από τις κορυφαίες εταιρείες του Ομίλου με...

Ο Όμιλος Quest ολοκλήρωσε τoν 5ο κύκλο του Quest Mini MBA

Ολοκληρώθηκε ο 5ος κύκλος του Quest Mini MBA, του προγράμματος επιμόρφωσης εργαζομένων, που έχει σχεδιασθεί από το Alba Graduate Business School αποκλειστικά για τις...

Πέντε ανανεωμένες ζώνες και τεράστιες επιλογές κινηματογραφικού περιεχομένου στα Novacinema

  ​Με «World Cinema», «Bloody Cinema», «Family Cinema», «Classic Cinema», και «Sunday Premiere», οι συνδρομητές θα απολαμβάνουν μοναδική κινηματογραφική εμπειρία θέασης Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023. Novacinema,...

Προκήρυξη διαγωνισμού για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά

Ένα σημαντικό έργο για την Ήπειρο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης καθώς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε τον διαγωνισμό για τον οδικό άξονα «Ιωάννινα...

«Γκάζι» για την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων με ΙοΤ και Ταμείο Ανάκαμψης

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Με στόχο οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας να μετατραπούν σε έξυπνες εξασφαλίζοντας το ψηφιακό αύριο της Ελλάδας η χώρα αποκτά...