16.6 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Βροχή νέων επενδύσεων σε smart lockers, θετική υποδοχή στις «έξυπνες» θυρίδες

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Θετική υποδοχή επιφυλάσσουν τόσο οι Έλληνες καταναλωτές όσο και το εγχώριο λιανεμπόριο στην εναλλακτική πρόταση του delivery, τις «έξυπνες» θυρίδες (smart lockers). Το νεόκοπο μοντέλο παράδοσης προϊόντων, στο οποίο ήδη δραστηριοποιούνται εταιρείες όπως οι ACS Skroutz, Box Now, Courier Center και από τον Δεκέμβριο τα ΕΛΤΑ, φαίνεται να «κουμπώνει» με τη διαρκώς αυξανόμενη κινητικότητα στην αγορά του ecommerce.

Τη στιγμή, που 8 στους 10 Έλληνες αγοράζουν ηλεκτρονικά, το «last mile delivery» και συγκεκριμένα αυτό της αυτόματης παράδοσης-παραλαβής προϊόντων, εξελίσσεται σε μεγάλο στοίχημα. Και αυτό γιατί προσφέρει ταχύτερες και ευκολότερες παραδόσεις, με τον καταναλωτή να επιλέγει ο ίδιος τους όρους παραλαβής των προϊόντων που έχει αγοράσει online, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς περιορισμούς.

Ήδη, εταιρείες ένδυσης και υπόδησης, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, αλλά και κλάδοι όπως αυτός των φαρμακείων, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο αξιοποίησης των σημείων αυτόματης παραλαβής προϊόντων, που στήνονται επί ελληνικού εδάφους, προκειμένου να εξυπηρετούν από μόνοι τους τις παραδόσεις.

Παράγοντες της αγοράς του λιανεμπορίου μεταφέρουν στο www.powergame.gr την εκτίμηση ότι τόσο η χρήση των smart lockers όσο και οι επενδύσεις σε «έξυπνες» θυρίδες θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα. Εδράζουν δε την εκτίμηση αυτή στο γεγονός ότι οι εταιρείες delivery -και όχι μόνο- καλούνται να βελτιώσουν τον βαθμό απόκρισής τους σε όρους ταχύτητας και αξιοπιστίας, αλλά και να συγκρατήσουν το λειτουργικό κόστος, δεδομένη της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας.

Λανσάρισμα από τα ΕΛΤΑ

Εμπορικό λανσάρισμα των “έξυπνων” θυρίδων αναμένεται να κάνουν από τις 15 Δεκεμβρίου τα ΕΛΤΑ. Ήδη, η εταιρεία αποκωδικοποιεί τα πρώτα δεδομένα από τα 40 smart lockers, που έχει εγκαταστήσει σε επιλεγμένα καταστήματα, στα οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- θα προστεθούν περίπου άλλα 20 έως τα τέλη του έτους.

Οι «έξυπνες» θυρίδες των ΕΛΤΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα εγκατασταθούν, εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, σε Λάρισα, Κομοτηνή, Πάτρα και Κόρινθο. Το έργο της εγκατάστασης smart lockers, για λογαριασμού των ΕΛΤΑ, έχει ανατεθεί στην εταιρεία Mellon Technologies, η οποία έχει την ευθύνη και για το αντίστοιχο δίκτυο της ACS, που ήδη λειτουργεί.

Στις «έξυπνες» θυρίδες ο πελάτης των ΕΛΤΑ θα μπορεί να παραδίδει ή να παραλαμβάνει το αντικείμενο, το πακέτο ή την αλληλογραφία του. Οι πελάτες θα μπορούν να επιλέγουν την παράδοση ή την παραλαβή, μέσω της εφαρμογής, και θα ειδοποιούνται μέσω αυτής για τον χρόνο που το πακέτο τους θα φτάνει στο σημείο εξυπηρέτησης. Για την παράδοση, θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οποιαδήποτε στιγμή, εναποθέτοντας το δέμα ή την αλληλογραφία στο smart locker, όπως εξυπηρετούνται από ένα ΑΤΜ.

Ηχηρές συμφωνίες για τη Box Now

“Δεν ανταγωνιζόμαστε τις εταιρείες ταχυμεταφορών. Είμαστε εδώ για να εμπλουτίσουμε το προϊοντικό τους μείγμα, προσφέροντας στους πελάτες εναλλακτικές υπηρεσίες παράδοσης δεμάτων” εξηγεί η Box Now, η οποία ήδη έχει εγκαταστήσει ένα δίκτυο 1.000 smart lockers σε όλη την Ελλάδα, υλοποιώντας μια επένδυση 10 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τα τέλη του έτους, η εταιρεία φιλοδοξεί το δίκτυό της να αριθμεί 1.200 – 1.300 eco-friendly σημεία αυτόματης παραλαβής δεμάτων, καλύπτοντας το 85% των καταναλωτών, με την ένταξη 120 green lockers σε μηνιαία βάση.

Η startup, που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2021, διαθέτει Box Now Lockers σε περισσότερες από 90 περιοχές της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Τρίπολη, Χαλκίδα, Πύργο, Καλαμάτα, Άργος, Αγρίνιο, Λάρισα, Κρήτη). Μέχρι τα τέλη του έτους θα βρίσκεται και στη Ρόδο, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες νησιωτικές περιοχές το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η εταιρεία διατηρεί συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες στον χώρο της ένδυσης, όπως τα Zara, Prince Oliver, Λητώ, Μat Fashion, Zakret, αλλά και με brands όπως το Galerie de Beaute. Μάλιστα, την εβδομάδα που διανύσαμε, το Public Group έκανε γνωστό ότι προχώρησε σε αποκλειστική εμπορική συνεργασία με τη Box Now, με την εταιρεία να έχει «στα σκαριά» νέες συμφωνίες με αλυσίδες εστίασης, σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων.

Στόχος της Box Now, όπως τον περιγράφει η διοίκησή της να καθιερωθεί ως η προτιμότερη από τον καταναλωτή μέθοδο παραλαβής και παράδοσης δεμάτων. Στις καινοτομίες της αλυσίδας είναι ότι τα lockers λειτουργούν αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και ένα μοντέλο, που μειώνει τις εκπομπές ρύπων.

«Έξυπνες» θυρίδες παντού

Πανελλαδικό δίκτυο με σημεία ACS Smartpoint Lockers («έξυπνες» θυρίδες KePol της ΚΕΒΑ) δημιουργεί σταδιακά η ACS, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με προοπτικές επέκτασης σε πόλεις όπως Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Τρίκαλα και Βόλο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα με πληθυσμιακά κριτήρια και με έμφαση στη συγκέντρωση online shoppers (πχ. φοιτητές).

Η ACS, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις ταχυμεταφορές, λειτουργεί 50 “έξυπνες” θυρίδες (ACS Smartpoint Lockers) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο την προσθήκη 50 έως τα τέλη του έτους.

Τα συνεργαζόμενα με την ACS ηλεκτρονικά καταστήματα παρέχουν στον πελάτη τη δυνατότητα να παραλάβει την παραγγελία του οποιαδήποτε ώρα ή ημέρα επιθυμεί από το κοντινότερο ACS Smart Point, με τη χρήση ενός κωδικού (PIN) που έχει λάβει στο κινητό του. Ο πελάτης έχει τη δυνατότητα πληρωμής της ηλεκτρονικής παραγγελίας του και με αντικαταβολή στο POS του locker, χρησιμοποιώντας τραπεζική κάρτα.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Skroutz διαθέτει 358 θυρίδες, οι οποίες εξυπηρετούνται από 310 οχήματα της εταιρείας, με αποτέλεσμα την εξυπηρέτηση 15.000 αποστολών ημερησίως. Η Skroutz, η οποία λανσάρισε πρώτη, πριν από έναν χρόνο, τις «έξυπνες» θυρίδες, τα ‘Skroutz Point’, έχει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πλάνο για τις «έξυπνες» θυρίδες, στοχεύοντας τα 1.000 σημεία αυτόματης παραλαβής ‘Skroutz Point’ μέχρι τα μέσα του 2023.

Με τη συγκεκριμένη υπηρεσία, η Skroutz προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν τις αγορές τους εντός 2 ημερών από τη στιγμή που το δέμα θα φτάσει στο locker, με ευέλικτες ώρες παραλαβής. Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της παραγγελίας τους από την εφαρμογή ή την ιστοσελίδα της Skroutz, οι καταναλωτές επιλέγουν το ‘Skroutz Point’ που τους εξυπηρετεί.

Εκτεταμένα επενδυτικά πλάνα για την κατηγορία των «έξυπνων» θυρίδων έχει η εταιρεία ταχυμεταφορών Courier Center. Clever Point από την Courier Center, η οποία με την υπηρεσία «Clever Point» δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να μην περιμένει να έρθει το δέμα στον χώρο του, αλλά να το παραλαμβάνει όποτε τον εξυπηρετεί.

Η υπηρεσία λειτουργεί σε τρία βήματα: Ο πελάτης βρίσκει το σημείο που τον εξυπηρετεί και στέλνει εκεί τις αγορές του, χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση του σημείου σαν διεύθυνση αποστολής, έτσι οι αγορές του αποστέλλονται εκεί. Η Courier Center παραλαμβάνει την παραγγελία και ενημερώνει τον καταναλωτή ότι το δέμα φτάσει στο Clever Point. Ο καταναλωτής μπορεί να παραλάβει το δέμα του από το Clever Point 24 ώρες το 24ωρο μέσα σε διάστημα επτά ημερών.

Αύξηση των online αγορών

Τη ζήτηση για τη χρήση αυτοματοποιημένων «έξυπνων» θυρίδων εντείνει η αυξανόμενη διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Δεν είναι τυχαίο ότι η παγκόσμια αγορά έξυπνων θυρίδων δεμάτων αναμένει παγκοσμίως ραγδαία ανάπτυξη, καθώς προβλέπεται να αυξηθεί από τα 720 εκατ. δολ. το 2021 σε 1,6 δισ. δολ. το 2028.

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα 1 στους 3 Έλληνες (33%) δηλώνει θετικός στη λογική της παραλαβής των προϊόντων από αυτοματοποιημένες θυρίδες, αν και ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 37% που δεν διάκειται ακόμη θετικά απέναντι σε αυτή την προοπτική.

Για εκείνους που προτιμούν τα smart lockers, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το κάνουν με κίνητρο πλεονεκτήματα όπως η παραλαβή των προϊόντων σε χρόνο που οι ίδιοι επιλέγουν, το χαμηλότερο κόστος, η αποφυγή της ανθρώπινης επαφής και η αποφυγή της παραλαβής από κατάστημα.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...