18 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Το προφίλ των έξι ελληνικές startups που μπήκαν στο «στόχαστρο» της Ολλανδίας

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου

Έξι Ελληνικές startups, παρουσίασαν χθες τις καινοτόμες ιδέες τους  στο βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας στο πλαίσιο του διαγωνισμού «The Squeeze». Οι έξι νεοφυείς επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό κλάδο, την αυτοματοποίηση διαδικασιών, τις ιατρικές υπηρεσίες και τη φροντίδα των ηλικιωμένων.

Η συνεργασία της Ελλάδας με την Ολλανδία στην νεοφυή επιχειρηματική σκηνή αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για την χώρα μας καθώς η Ολλανδία είναι ιδιαίτερα «δυνατή» στον κλάδο και εξάγει τεχνογνωσία, στηρίζοντας συστηματικά το ελληνικό startup οικοσύστημα.

Το Orange Grove, μια θερμοκοιτίδα νέων επιχειρηματιών και startups, που αποτελεί πρωτοβουλία της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα έγινε φέτος το … βήμα για έξι νεοφυείς εταιρείες που παρουσίασαν τις ιδέες τους στο ολλανδθκό βασιλικό ζεύγος αλλά και Έλληνες και Ολλανδούς κριτές.

Οι νικητές

Στον φετινό διαγωνισμό «The Squeeze», που διοργάνωσε το Orange Grove το βασιλικό ζεύγος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις σύντομες παρουσιάσεις των startups, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, αλλά και να μιλήσει με τα στελέχη τους.

Την πρώτη θέση κατέκτησε το Grandmama, η μεγαλύτερη πλατφόρμα εύρεσης φροντιστών που ειδικεύεται στη φροντίδα στο σπίτι ηλικιωμένων & ανθρώπων. Η επικεφαλής της ομάδας της Grandmama, κυρία Βίκυ Κλήμη, ανέφερε ότι το 2022 μέσω της πλατφόρμας περίπου 1.400 ηλικιωμένοι στην Ελλάδα βοηθήθηκαν μέσα από την πλατφόρμα και βρήκαν φροντιστή παρουσιάζοντας αύξηση 44% σε σχέση με το 2021. Στόχος είναι το 2023 να φτάσουν να εξυπηρετήσουν τους 4.200 ηλικιωμένους. Καθημερινά το grandmama ενημερώνει για τους άμεσα διαθέσιμους φροντιστές ώστε να βοηθήσει την αναζήτηση των συγγενών για την φροντίδα στο σπίτι ενώ σχεδιάζει και την επέκτασή της εκτός Ελλάδος.

Τη  δεύτερη θέση κατέκτησε η startup Struuct. Η εταιρεία αναπτύσσει μία πλατφόρμα για την αυτόματη αναγνώριση προβλημάτων, τα οποία δημιουργούνται σε κτιριακές υποδομές και μεγάλες κατασκευές. Βασικός στόχος της πλατφόρμας είναι η πρόληψη ζημιών και την επιμήκυνση του χρόνου ζωής των κατασκευών.

Οι άλλες startups εταιρείες

Η Agro-U, µια διαδικτυακή υπηρεσία που συνδέει επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου και αγρότες µε προσωπικό. Η Agro-U δημιουργήθηκε προκειμένου να συντονίσει και να κάνει ευκολότερη και ταχύτερη τη σύνδεση µεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας στον αγροδιατροφικό κλάδο, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε ένα οργανωμένο κανάλι που να μπορεί να εξυπηρετήσει μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Η Agro-U διακρίθηκε στον διαγωνισµό επιχειρηµατικότητας του MITEF Greece, ενώ παράλληλα έχει την υποστήριξη της Google, που δηλώνει πως η Agro-U βοηθά στην ανάκαµψη της ελληνικής οικονοµίας µέσα από τα κανάλια της σε όλη την Ευρώπη.

Η Infoscope Hellas έχει αναπτύξει το Meterscope, ένα εργαλείο παρακολούθησης που διασφαλίζει την ποιότητα των προϊόντων διατροφής από το αγρόκτημα μέχρι το ράφι. Διαχειρίζεται έξυπνα δεδομένα που συλλέγονται από συσκευές IoT προκειμένου να ψηφιοποιήσει και να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες HACCP και τις επιχειρηματικές λειτουργίες σε όλη την αλυσίδα αξίας τροφίμων. Ειδικότερα  βοηθά επιχειρήσεις με παραγωγικές εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα επιχειρήσεις τροφίμων να διασφαλίζουν την ποιότητα των προϊόντων τους και να προλαμβάνουν βλάβες στον εξοπλισμό τους.

Η αυτοματοποίηση διαδικασιών στον χώρο της βιομηχανίας είναι το αντικείμενο της Induct Systems από την Πάτρα, η οποία επίσης αξιοποιεί λύσεις IoT προκειμένου να βελτιώσει την παραγωγικότητα βιομηχανικών μονάδων. Το σύστημα της Induct Systems χρησιμοποιείται ήδη από παραγωγικές μονάδες στην Πάτρα και όπως τονίστηκε τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.

Η Genomix4U είναι μία startup, με έδρα την Πάτρα, ξεκίνησε μέσω του προγράμματος online επώασης του Orange Grove, με στόχο να κάνει τη γονιδιωματική προσιτή σε όλους, παρέχοντας εξατομικευμένες υπηρεσίες υγείας και τρόπου ζωής. Διενεργείται ειδική γονιδιωματική ανάλυση για να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιλέξουν τα καταλληλότερα προϊόντα για αυτούς στον τομέα της οινοποιίας και των καλλυντικών, καθώς και στην εξατομίκευση της θεραπείας, με βάση το γενετικό τους προφίλ. Η όλη διαδικασία γίνεται πιο χρονικά αποδοτική καθώς χρησιμοποιείται ένα φορητό εργαστήριο μοριακής βιολογίας προκειμένου να ξεπεραστούν τυχόν περιορισμοί τοποθεσίας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Όταν η κοινωνική συμπεριφορά ενός εργαζομένου γίνεται απειλή για την επιχείρηση

Στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου τα αθώα GIF και τα κοινόχρηστα έγγραφα μπορούν να αποτελέσουν απειλή, η προστασία της συνεργασίας στο cloud από το...

Περισσότερα από 74 εκατ.δολ. θα κόστιζε στην Ελλάδα μια μέρα χωρίς Internet

  γράφει η Nατάσα Φραγκούλη   Απόλυτα εξαρτημένη από το παγκόσμιο Διαδίκτυο είναι πλέον όχι μόνο η καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και η οικονομία κάθε χώρας....

Vodafone Business: Ανάληψη έργου για το Υπουργείο Μετανάστευσης

Αναβαθμίζει το επίπεδο κυβερνοασφάλειας, αλλά και τη διαλειτουργικότητα υπηρεσιών του Υπουργείου προς όφελος των διαχειριστών και των τελικών χρηστών H ένωση εταιρειών Byte-Vodafone Business...

“Digital Transformation Readiness” wizard από τη SoftOne

Οδηγώντας σταθερά τις εξελίξεις που αφορούν τη μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή, η SoftOne παρουσιάζει το “Digital Transformation Readiness” wizard, ένα πρωτοποριακό...

Απλά Ψηφιακά 119: Ενισχύοντας τη θέση των γυναικών στην τεχνολογία (Ελένη Ακτύπη), τα data centers, η Nova και οι νέες επενδύσεις

Το θέμα της ενίσχυσης της παρουσίας των γυναικών στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης σε αυτό το επεισόδιο του...